Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Αξία για την Ελλάδα

Χιλιάδες θέσεις εργασίας, σημαντικά φορολογικά έσοδα για το κράτος και συνολική προστιθέμενη αξία που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, υποστηρίζει με την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Επιλέγοντας ελληνικές πρώτες ύλες και διατηρώντας την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα, η εταιρεία δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας για τους Έλληνες παραγωγούς κριθαριού και πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Ο Μηνάς Μαυρικάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μίλησε στο CSR Review για τη 2η Μελέτη Οικονομικού και Κοινωνικού Αντίκτυπου που διεξήγαγε για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η εταιρεία Steward RedQueen για το 2012 και μας αναλύει τη σημαντική συμβολή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη στήριξη των κλάδων της γεωργίας, της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών αλλά και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Πώς θα περιγράφατε με λίγα λόγια την παρουσία και τη δραστηριότητα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά;

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας στηρίζουμε ενεργά την ελληνική οικονομία και κοινωνία και συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας. Λειτουργούμε τέσσερις μονάδες σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Λαμία, απασχολούμε 1.000 εργαζόμενους και συνεργαζόμαστε με 4.350 Έλληνες προμηθευτές. Παράγουμε στην Ελλάδα 11 αγαπημένες μάρκες μπίρας: Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Amstel Free, Amstel Radler, Heineken, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, Fischer, ΒΙΟΣ 5, Buckler ενώ εισάγουμε γνωστά brands όπως: Sol, McFarland, Affligem, Erdinger, Krusovice, Moretti, Murphis κ.ά. Πρόκειται για προϊόντα που το 90% της αξίας τους παραμένει στην Ελλάδα ενώ θα πρέπει να σας σημειώσω πως πραγματοποιούμε εξαγωγές και στις 5 ηπείρους.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για τη συνεισφορά της εταιρείας στην ελληνική οικονομία;

Σύμφωνα με τη 2η Μελέτη Οικονομικού και Κοινωνικού Αντίκτυπου που διεξήγαγε για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η εταιρεία Steward RedQueen, για το 2012 η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην ελληνική οικονομία ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το συγκεκριμένο μέγεθος αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Στα 124 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η άμεση προστιθέμενη αξία (0.1% του ΑΕΠ) ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία προστίθενται 7 ευρώ στην ευρύτερη ελληνική οικονομία. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στηρίζει φορολογικά έσοδα 507 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την αλυσίδα επιρροής, με 87 εκατομμύρια ευρώ να αποτελούν προϊόν άμεσης φορολόγησης της εταιρείας. Επί σης, αξίζει να σημειωθεί πως εάν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έκανε εισαγωγή όλων των προϊόντων της, η ελληνική οικονομία θα έχανε 83 εκατομμύρια ευρώ προστιθέμενης αξίας και 1.500 θέσεις εργασίας.

Διαθέτετε ανάλογα στοιχεία και για τη συνεισφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της απασχόλησης στη χώρα μας;

Όπως δείχνει η μελέτη, κάθε θέση εργασίας στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει έμμεσα 28 θέσεις στην ευ-
ρύτερη οικονομία. Η δε συνολική συμβολή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην απασχόληση υπολογίζεται σε 27.600 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το 0.7% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επενδύετε σημαντικά και στην αγροτική παραγωγή. Ποιο είναι το αποτύπωμά σας σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα;

Επιλέγοντας κριθάρι από την ελληνική γη για τα προϊόντα της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει δημιουργήσει, από το 2008, 830 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα και προστιθέμενη αξία για τους 3.000 Έλληνες παραγωγούς και συνεργάτες της, που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το 2014 έχουμε στόχο να καλύψουμε το 100% των αναγκών παραγωγής μας από ελληνικό κριθάρι.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 45 του περιοδικού CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ