Γ. Κουμαρτζής: Η επιτυχία οφείλεται στους ανθρώπους

Συνέντευξη στoν Δημήτρη Τσουκαλά

Ο Γιώργος Κουμαρτζής, Προϊστάμενος Ανθρωπίνου Δυναμικού, Dixons South-East Europe (Κωτσόβολος), μιλάει στο CSR Review για τη διάκριση της εταιρείας στο θεσμό Best Workplaces 2014 και σημειώνει πως η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στους ανθρώπους της και στην ενέργεια, τη διάθεση και την ομαδικότητά τους. Επίσης, τονίζει πως είναι στρατηγική επιλογή της Κωτσόβολος να επενδύει υπέρ του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς, όπως σημειώνει, κάθε τέτοια κίνηση αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη και στους εργαζομένους και στους πελάτες, αλλά και στην ίδια την εταιρεία.

Τι σημαίνει για την Dixons South-East Europe – Κωτσόβολος η διάκρισή της στο θεσμό Best Workplaces 2014;

Η αναγνώριση αυτή, κυρίως στη δύσκολή αυτή περίοδο του λιανικού εμπορίου, είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία μας. Είναι μια επιβράβευση των προσπαθειών μας για τη δημιουργία ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα και τους εργασιακούς χώρους της Κωτσόβολος. Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συμμετέχουμε στο θεσμό και καταφέρνουμε να αποσπάσουμε διάκριση, καθώς είχαμε τιμηθεί και το 2012 από το θεσμό των Best Workplaces. Αυτό αποδεικνύει την επιμονή μας και την αποφασιστικότητά μας για τη διατήρηση ενός σταθερά υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, που αναδεικνύει τη συμβολή του εργαζομένου στα αποτελέσματα της εταιρείας αλλά και τη σημασία της ομαδικότητας σε όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα που έχουμε πετύχει ως σήμερα. Η διάκριση αυτή μάς δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα να ισχυριζόμαστε πως εκτός από Νο 1 εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα, είμαστε και Νο 1 στην καρδιά των ανθρώπων μας και ευελπιστούμε και στην καρδιά των πελατών μας.

Ποια στοιχεία θεωρείτε πως οδήγησαν στη συγκεκριμένη διάκριση; Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί η εταιρεία όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον;

Η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στους συναδέλφους μας και στην ενέργεια, τη διάθεση και την ομαδικότητά τους. Άλλωστε εκείνοι είναι που με τις απαντήσεις στην έρευνα του Great Place to Work Institute μάς οδήγησαν στη διάκριση στο θεσμό. Οι κινήσεις της διοικητικής ομάδας ήταν κάτω από την ομπρέλα μιας ευρωπαϊκής εταιρείας, με θεσμούς και αξίες που στηρίζουν ένα σύγχρονο ανθρωποκεντρικό περιβάλλον εργασίας. Η εταιρεία μας δίνει χώρο και λόγο στους εργαζομένους της να σκεφτούν, να προτείνουν και να ενεργήσουν. Επιβραβεύει την ομαδική δουλειά και την αλληλέγγυα νοοτροπία μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες που κάνουν τον εργαζόμενο πρωταγωνιστή. Άλλωστε οι συνάδελφοί μας είναι το πρόσωπο και η εικόνα της αξιοπιστίας μας για τους πελάτες που εμπιστεύονται να κάνουν τις αγορές τους από όλα τα κανάλια διανομής μας. Φροντίζουμε με παροχές όπως η ομαδική ασφάλιση, οι ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης μέσα στην εταιρεία, οι ομαδικές ενέργειες, όπως η ετήσια Ημέρα Καλής Πράξης και οι πρωτοβουλίες της ομάδας εθελοντών, αλλά και με θεσμούς αναγνώρισης της προσφοράς των συναδέλφων μας, να χτίζουν σχέσεις ζωής με την Κωτσόβολος. Το μυστικό της επιτυχίας είναι κάθε μέλος αυτής της ομάδας να αισθάνεται υπερήφανος που εργάζεται στην εταιρεία.

Το γεγονός πως τα αποτελέσματα της έρευνας εξαρτώνται και από την αξιολόγηση των εργαζομένων πώς επηρέασε τόσο την απόφασή σας να συμμετάσχετε στη διαδικασία όσο και τα συναισθήματά σας μετά τη διάκριση;

Ο τρόπος ανάδειξης των αποτελεσμάτων από τους εργαζομένους των εταιρειών είναι σίγουρα ένα προτέρημα και ταυτόχρονα μια δικλίδα αξιοπιστίας του θεσμού, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα σε κάθε εταιρεία που συμμετέχει, ανεξάρτητα από το αν θα βρίσκεται ανάμεσα στις διακριθείσες ή όχι. Είμαστε πολύ περήφανοι που οι ίδιοι οι εργαζόμενοί μας ανέδειξαν την Κωτσόβολος ανάμεσα στα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα της χώρας. Δεν υπάρχει πιο καλός κριτής άλλωστε από αυτόν που ζει μια εταιρεία καθημερινά από μέσα.

Η διάκριση αυτή θα λειτουργήσει σαν αφορμή για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος στην εταιρεία; Έχετε κάτι προγραμματισμένο;

Είναι αλήθεια ότι πέρα από τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας για τιμές ανάλογες με αυτή από το θεσμό των Best Workplaces κάθε διάκριση σε οποιονδήποτε τομέα για την εταιρεία μας είναι ταυτόχρονα και μια υπενθύμιση σε όλους μας ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να προσπαθούμε ακόμη περισσότερα, αφενός για να διατηρούμε αυτά τα «κεκτημένα», αφετέρου για να δίνουμε το παράδειγμα στον κλάδο μας και να ανοίγουμε νέους δρόμους. Με αυτή τη νοοτροπία θα επιμείνουμε στην ενίσχυση των δεσμών των συναδέλφων μας με την Κωτσόβολος και θα ενισχύσουμε όλες εκείνες τις εσωτερικές δομές που ευνοούν την πορεία μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Πώς κατορθώνετε να προχωράτε σε διαρκείς επενδύσεις στο Ανθρώπινο Δυναμικό της εταιρείας παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την αγορά και τη χώρα;

Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνουμε ακόμα περισσότερα για τους ανθρώπους μας. Είναι κομβικής σημασίας η εποχή που ζούμε, τόσο για το ίδιο το λιανεμπόριο όσο και για τους καταναλωτές και την αγορά γενικότερα. Όλα δοκιμάζονται από την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τη μειωμένη αυτοπεποίθηση του κοινού. Τώρα πρέπει να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και την ενέργεια των συναδέλφων μας και πιστεύω ότι οι επενδύσεις και οι κινήσεις για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της λύσης για γενικότερη ανάκαμψη. Ο ρόλος των εργαζόμενων μας είναι κεντρικός – τόσο στο να λειτουργεί απρόσκοπτα και δυναμικά η εταιρεία όσο και στο να δίνει λύσεις στον κόσμο και την κοινωνία κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη και εισάγοντας την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους. Η αξία κάθε κίνησης και κάθε επένδυσης υπέρ του ανθρώπινου δυναμικού μας ξέρουμε ότι θα αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη και στους εργαζομένους και στους πελάτες μας, αλλά και στην εταιρεία φυσικά. Είναι στρατηγική μας επιλογή και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

*Aναδημοσίευση από το τεύχος #46 του περιοδικού CSR Review

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ