Πάρης Θωμά: H σημασία του CleanLaunchpad

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκαλά

O Πάρης Θωμά – Co-founder & Director Chrysalis LEAP μας δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τον CleanLaunchpad, τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ιδεών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας που η Chrysalis LEAP και η EY φέρνουν σε Κύπρο και Ελλάδα.

Τι ακριβώς αφορά ο διαγωνισμός CleanLaunchpad; Ποιο είναι το αντικείμενο του και ποιος ο στόχος του;

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό ιδεών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας (cleantech), στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο την κλιματική καινοτομία, μέσω της στήριξης startup εταιρειών και της εξεύρεσης λύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη ενάντια στις διεθνείς προκλήσεις της εποχής μας.

Πώς μπορεί να συμμετάσχει κάποιος στον διαγωνισμό; Ποια είναι η διαδικασία ανάδειξης των νικητών;

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να μπει στην ιστοσελίδα: http://cleanlaunchpad.eu/application-form/ μέχρι τις 23 Αυγούστου και να συμπληρώσει την αίτηση, η οποία είναι απλή και σύντομη. Έπειτα θα επιλεγούν δέκα ιδέες οι οποίες θα συμμετάσχουν στο bootcamp που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 12-14 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει mentoring, μαθήματα από έμπειρους επαγγελματίες, networking και προετοιμασία για τον εθνικό τελικό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου. Στον εθνικό τελικό οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους μπροστά σε κριτική επιτροπή που θα δώσει χρηματικό έπαθλο στις τρεις καλύτερες ομάδες και την ευκαιρία να συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό τελικό που θα πραγματοποιηθεί στις 29-31 Οκτωβρίου στη Βαλένσια στην Ισπανία. Ο μεγάλος νικητής του CleanLaunchpad θα λάβει το ποσό των 10,000ΕΥΡ. Οι ιδέες που θα καταλάβουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση θα κερδίσουν τα ποσά των 5,000ΕΥΡ και 2,500ΕΥΡ αντίστοιχα. Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, στους τρεις πρώτους νικητές θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα acceleration του Climate-KIC, που περιλαμβάνει 18μηνη επιχειρηματική εκπαίδευση, που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν και να εμπορικοποιήσουν την ιδέα τους χρησιμοποιώντας μέχρι και 95,000ΕΥΡ ως αρχικό κεφάλαιο.

Τι θα λέγατε πως θα αποκομίσουν από τον διαγωνισμό τόσο οι νικητές όσο και όλοι γενικά οι συμμετέχοντες;

Οι συμμετέχοντες του εθνικού τελικού που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο διήμερο bootcamp θα αποκτήσουν τα εφόδια για να παρουσιάσουν την ιδέα τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αλλά θα προετοιμαστούν και για να προχωρήσουν και μετά από αυτό. Αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει το CleanLaunchpad να ξεχωρίζει σαν διαγωνισμός. Όλοι -μα όλοι- όσοι συμμετέχουν στον εθνικό τελικό βγαίνουν κερδισμένοι! Κι αυτό είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε θερμά καθώς είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από πρώτο χέρι την αξία των πανευρωπαϊκών διαγωνισμών του Climate-KIC μετά τη νίκη μας το 2012 με το πρόγραμμα ENERMAP.

Θεωρείτε πως οι νέες επιχειρηματικές ιδέες και οι καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν σαν απάντηση στην ύφεση σε Ελλάδα και Κύπρο;

Φυσικά. Αυτή τη στιγμή πολλοί νέοι μεταναστεύουν λόγω όχι μόνο του μεγάλου ποσοστού ανεργίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και των περιορισμένων ευκαιριών που τους δίνονται. Η επένδυση σε νέες επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες και ιδιαίτερα στο χώρο της πράσινης τεχνολογίας και της αειφόρου ανάπτυξης, βοηθούν στο να δημιουργηθεί υπόβαθρο για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, νέων βιομηχανιών και νέων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά μαζί σαφώς και μπορούν να συνεισφέρουν σαν μακροπρόθεσμο πλάνο αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ