Sustainability Week στο DEREE-ACG

To DEREE-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος διοργανώνει και φέτος την Εβδομάδα Βιωσιμότητας στις 10-12 Μαρτίου, στο πλαίσιο των δράσεων του για την οικολογία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν  διακεκριμένοι ομιλητές, όπως o Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, o Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η Afsane Bassir-Pour, Διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, καθώς και ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και περιβαλλοντικοί επιστήμονες, που θα μιλήσουν για την βιωσιμότητα στις πόλεις, ο καθένας μέσα από το δικό του πρίσμα και την εμπειρία του.

Με θέμα «Sustainable Cities», η Εβδομάδα Βιωσιμότητας θα πραγματοποιηθεί στο campus του DEREE με εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό. Το θέμα της αστικής βιωσιμότητας θα ζωντανεύσει μέσα από επιστημονικές παρουσιάσεις, εργαστήρια, συζητήσεις και διαλέξεις, καθώς και μέσω πολλών παράλληλων δραστηριοτήτων: Έναν διαγωνισμό φωτογραφίας και τη φωτογραφική έκθεση με το υλικό που υποβλήθηκε, μια έκθεση τέχνης με πρώτη ύλη τα απόβλητα – το Junkyard Wars, και το Solar Busk, μια μουσική παράσταση με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.

«Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τόσο σημαντικές προσωπικότητες που θα μοιραστούν την εμπειρία τους μαζί μας», λέει η Δρ Χριστίνα Μαρούλη, επικεφαλής του Center of Excellence for Sustainability στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, και καθηγήτρια στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Σπουδών στο DEREE – Bachelor of Science (Hons) in Environmental Studies Program.

Με κεντρική ομιλήτρια την κ Afsane Bassir-Pour, οι προσκεκλημένοι θα αναφερθούν σε συναρπαστικά θέματα, όπως τα τρόφιμα, τα απόβλητα, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, το αστικό πράσινο, τις τέχνες και τη βιωσιμότητα – θέματα που «κλείνουν τον κύκλο» της βιώσιμης ανάπτυξης στις πόλεις. Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Γιώργος Καμίνης θα μοιραστούν την εμπειρία τους από τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Αθηναίων, ενώ θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Κάτια Λαzαρίδη, καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και η Ελένη Μυριβήλη, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Ο όρος Renaturing the City, που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα, θα συζητηθεί αρκετά στην φετινή Εβδομάδα Βιωσιμότητας. Αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια με στόχο την προώθηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, όπως είναι οι αστικοί κήποι. Οι «πράσινες στέγες» (Green Roofs) είναι ένας δημιουργικός τρόπος με τον οποίο ο καθένας μπορεί να φτιάξει έναν όμορφο αστικό κήπο για να παράγει τα δικά του τρόφιμα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, με χαμηλές εισροές ενέργειας (περιορισμένη χρήση νερού, εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας).

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δρ Μαρούλη εισήγαγε το μάθημα για την εγκατάσταση  πράσινων στεγών (Green Roof Course) πριν από δύο χρόνια στο DEREE-ACG. Το μάθημα, που είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες δωρεάν, ξεκίνησε πιλοτικά στο DEREE και έκτοτε έχει γίνει η βάση περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, όπως το Simply Cool, που δημιουργήθηκε από φοιτητές του DEREE με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ