Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» στην άκρη του Αιγαίου

Συνεχίζοντας το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Ενημέρωσης με συνέπεια και ευθύνη, κυρίως όμως με σεβασμό στον άνθρωπο και στις ιδιαιτερότητες του τόπου, στο χρονικό διάστημα 19/4-19/5/2015 οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» επισκέφθηκαν τα ακριτικά νησιά Ικαρία-Φούρνους-Λειψούς-Κάρπαθο-Κάσο.
Κοινό χαρακτηριστικό ήταν πως οι ανάγκες έχουν αυξηθεί στο χώρο της υγείας και οι ελλείψεις στο χώρο της παιδείας έχουν διογκωθεί. Το φαινόμενο αύξησης της προσέλευσης ενηλίκων στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία δηλώνει την αδυναμία των κατοίκων σε οποιαδήποτε μετακίνησή τους.
Στα πέντε αυτά ακριτικά νησιά, εξετάστηκαν όλα τα παιδιά από βρέφη, νήπια, Δημοτικά Σχολεία καθώς και παιδιά του Γυμνασίου. Έγιναν ενημερωτικές ομιλίες από γιατρούς της ομάδας σε γονείς και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Εμβολιάστηκαν δωρεάν όλα τα παιδιά που ήταν ανασφάλιστα, αλλά και όσα δεν είχαν τη δυνατότητα οι γονείς τους να προμηθευτούν τα εμβόλια.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.744 ιατρικές πράξεις εκ των οποίων οι 2.988 αφορούν screening (Παιδιατρικές, Παιδοχειρουργικές, Οφθαλμολογικές, Οδοντιατρικές, Φθοριώσεις, Παιδοκαρδιολογικές, Υπερηχογραφήματα), ενώ οι 1.756 ιατρικές πράξεις ενηλίκων αφορούν σε: 720 ακτινολογικές, 257 υπερήχους, 203 καρδιογραφήματα, 580 οφθαλμολογικές, 100 βιοχημικές και test pap, 94 δερματολογικές.
Επιπλέον, έγιναν 52 Συνεδρίες από την ομάδα ειδικών Ψυχολόγων και 15 Συνεδρίες από Διατροφολόγο. Υπήρξαν αδιάγνωστα ευρήματα κακοήθειας σε ενήλικες και έγιναν παραπομπές παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων Π.Α. Κυριακού.
Η προσέλευση των κατοίκων ήταν αθρόα διότι οι ακρίτες μας έχουν το σύνδρομο της ανασφάλειας και υποβάλλονται -χωρίς να υπάρχει λόγος- σε αλλεπάλληλες εξετάσεις, από διάφορες ομάδες ιατρών, πράγμα που δεν χρειάζεται γιατί ο Προληπτικός Έλεγχος γίνεται μια φορά το χρόνο. Επομένως, είναι αναγκαίος ένας καλύτερος προγραμματισμός από το Υπουργείο Υγείας.
Στα περισσότερα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Ιατρεία παρατηρείται έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων υλικών, ακόμη και οινοπνεύματος. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι στα δυσπρόσιτα νησιά είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» πιστεύει πως πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις ακριτικές περιοχές. Να δώσουμε καλύτερες παροχές στην Υγεία και την Παιδεία για να μην αναγκάζονται οι γονείς να φεύγουν με τα παιδιά τους στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός στα ακριτικά νησιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ