ΕΚ: Ζητά ενίσχυση των ελέγχων για τους ρύπους

Την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων, έπειτα από έρευνα σε βάθος της υπόθεσης με το παράνομο λογισμικό που είχε τοποθετηθεί στα αυτοκίνητα της VW, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το σώμα ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την απάτη και επισημαίνει ότι το σύστημα ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχυθεί, ώστε τα όρια εκπομπών να γίνονται σεβαστά και τα οχήματα που τα υπερβαίνουν να εντοπίζονται άμεσα.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, με 493 ψήφους υπέρ, 145 κατά και 25 αποχές, καταδικάζουν κάθε απάτη των αυτοκινητοβιομηχανιών, επισημαίνοντας ότι εκατομμύρια καταναλωτές εξαπατήθηκαν. Επίσης εκφράζουν τη λύπη τους για τη ζημιά που προκλήθηκε στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα τονίζουν ότι «το σκάνδαλο βλάπτει ολόκληρο τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, τομέα-κλειδί για την ανάπτυξη, την τεχνολογική εξέλιξη και την απασχόληση σε μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών της Ε.Ε.»

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την ήδη υπάρχουσα δικαστική έρευνα της υπόθεσης και καλεί σε αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να «θεραπευθούν» οι βλάβες που έχουν προκληθεί.

Μάλιστα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι οι απλοί υπάλληλοι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα του σκανδάλου, αλλά και ότι το οικονομικό κόστος των συνεπειών θα πρέπει να καλυφθεί από τα κέρδη και τα αποθεματικά της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την υπόθεση.

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό τους ελέγχους RDE (Real Driving Emissions ή Πραγματικές Εκπομπές Οχημάτων).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ