Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Με μια σειρά από ενδιαφέροντα εργαστήρια (workshops) και ομιλίες ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή το διήμερο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που είχε ως στόχο να μελετήσει τον ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων κατά διάρκεια της τρέχουσας κοινωνικο-οικονομικής κρίσης.

Η ενεργή συμμετοχή άνω των 80 ξένων και ελληνικών ιδρυμάτων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών καθώς και πολυάριθμων κοινωνικών φορέων στο συνέδριο, συνέβαλε στην εξαγωγή πλούσιων συμπερασμάτων για τη στρατηγική και τα προγράμματα που τα ιδρύματα πρέπει να εφαρμόσουν, προκειμένου να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και ελπίδα στην κοινωνία που πλήττεται από τις συνέπειες της κρίσης.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου εστίασε περισσότερο στην έννοια της κοινωφελούς δράσης και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση της κρίσης, θέμα που αποτέλεσε κεντρική αναφορά στην ομιλία του Sam Tsemberis, Διευθύνοντος Συμβούλου και Ιδρυτή του προγράμματος “Pathways to Housing”. Ο Sam Tsemberis εξέτασε τη συμβολή της φιλανθρωπίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης, παρουσιάζοντας παραδείγματα πετυχημένων δράσεων που υλοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, ο Pier Mario Vello, Γενικός Γραμματέας του ιταλικού ιδρύματος Fondazione Cariplo, ανέφερε πως η φιλανθρωπία αποτελεί μια κοινωνική βάση, πάνω στην οποία τα ιδρύματα μπορούν να αναπτύξουν τις δράσεις τους, ενώ υπογράμμισε πως η οικονομική κρίση δεν άλλαξε ουσιαστικά τον ρόλο των ιδρυμάτων, αλλά τον κατέστησε ακόμα πιο αναγκαίο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου της ημέρας, η Jennifer Humke, Program Officer του αμερικανικού ιδρύματος McArthur Foundation, ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα του συγκεκριμένου ιδρύματος είναι η σύλληψη, αλλά και εφαρμογή ενός νέου οράματος για τη μάθηση του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με την J. Hukme, τα καινοτόμα ψηφιακά μέσα αποτελούν έναν καθοριστικό παράγοντα προώθησης θετικών αλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στην καινοτομία εστίασε και ο Chris Lawrence, Διευθυντής του προγράμματος της Mozilla “Hive Learning Network NYC” , τονίζοντας ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την προώθηση της δημιουργικής εκπαίδευσης, της έκφρασης και του εμπλουτισμού της νέας γενιάς.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η ομιλία του Markus Hipp, Εκτελεστικού Διευθυντή του γερμανικού ιδρύματος BMW, καθώς εξέτασε τη σχέση των ιδρυμάτων τόσο με τους πολίτες, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος, σημειώνοντας ότι «τα ιδρύματα συμβάλλουν στην ανανέωση και συμπληρώνουν το κράτος πρόνοιας, μέσω καινοτομίας και επιχειρηματικής σκέψης».

Ο Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, μέσα από το τελευταίο πάνελ του συνεδρίου, σκιαγράφησε τις δυσκολίες που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει τόσο στα ιδρύματα, όσο και στους ΜΚΟ.

Το εν λόγω Διεθνές Συνέδριο αποτελεί μέρος των συνολικών πρωτοβουλιών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στην ελληνική κοινωνία. Μέσω του συγκεκριμένου συνεδρίου, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τοποθέτησε στο επίκεντρο των συζητήσεων τη δυναμική των κοινωφελών ιδρυμάτων και του έργου τους κατά την κρίση, επιθυμώντας να διαδώσει ένα καθολικό μήνυμα ελπίδας και συνεργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ