ΣΕΦ: Συνέχεια στην καθοδική πορεία των φωτοβολταϊκών

Το 2015 συνεχίστηκε η καθοδική πορεία των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, συνεπεία των λαθεμένων και καταστροφικών πολιτικών που «πάγωσαν» την αγορά την τελευταία τριετία, τονίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σε σχετική ανακοίνωσή του.

Η αγορά, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, γύρισε πίσω στα επίπεδα του 2008, αφού εγκαταστάθηκαν ελάχιστα συστήματα (το μέγεθος της αγοράς ήταν μόλις 1% της αντίστοιχης του 2013), ενώ συνεχίστηκε η αιμορραγία θέσεων εργασίας στον κλάδο. Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου μέσα στο 2015 (που εμπόδισε την ανάπτυξη μεσαίων και μεγάλων έργων) και η επιβολή capital controls (που επηρέασε την εγκατάσταση μικρών συστημάτων αυτοπαραγωγής, net-metering) υπήρξαν οι βασικές αιτίες για τα απογοητευτικά αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά και λόγω της πρότερης εντυπωσιακής ανάπτυξης, το 2015, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 7,1% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, φέρνοντας την Ελλάδα (για τρίτη συνεχή χρονιά) στη δεύτερη θέση διεθνώς σε ό,τι αφορά τη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει, στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΦ στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2015. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συνολική έκταση των 2.666 εγκατεστημένων μεγαβάτ στην Ελλάδα καλύπτει περίπου 12.400 στρέμματα, ενώ η συνολική έκταση που δεσμεύουν (διάκενα και περιμετρική απόσταση ασφαλείας μεταξύ των γηπέδων) 40.000 στρέμματα.

Συγκριτικά, η έκταση που καταλαμβάνουν οι λιγνιτικοί σταθμοί και τα λιγνιτωρυχεία είναι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, 253.000 στρέμματα, δηλαδή 6,3 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά, αναφέρει ο ΣΕΦ. Σημειώνει επίσης ότι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2015 αποσόβησε την έκλυση στην ατμόσφαιρα περίπου 3,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ