Μ. Xατζηνικολάκη: 20 χρόνια δράσης για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

Συνέντευξη στη Μαρία Μπαζίγου

Περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως, μέσα από μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων, βοηθά η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», η οποία συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Η Μαρία Χατζηνικολάκη, Director of Programs & Fundraising της  Ένωσης, κάνει τον απολογισμό της 20ετούς πορείας.

Με αφορμή το γεγονός ότι η  Ένωση συμπληρώνει 20 χρόνια, κάντε μας έναν σύντομο απολογισμό των δράσεών σας.

Ως ένωση δέκα κοινωφελών φορέων για τα παιδιά, το «Μαζί για το Παιδί» προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων σε παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν φτώχεια, αναπηρία, κακοποίηση και αρρώστια.

Είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος ότι το «Μαζί για το Παιδί» δεν είναι ένας φορέας αλλά δέκα μαζί, που λειτουργούν συντονισμένα από το 1996 και πως ό,τι κάνει έχει πολλαπλασιαστικό όφελος. Επίσης, αξίζει να σημειώσω ότι η  Ένωση συνεργάζεται και βοηθά πέραν των 10 μελών της περισσότερους από 170 φορείς για παιδιά πανελλαδικά.

Μέσα στα 20 χρόνια λειτουργίας του το «Μαζί για το Παιδί» βοηθά περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση και έχει αναπτύξει μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων, πέραν των εξειδικευμένων προγραμμάτων που υλοποιούν παραδοσιακά τα δέκα μέλη του. Τα βασικά προγράμματα της  Ένωσης σήμερα είναι:

  • «Τηλεφωνική Γραμμή 115 25» & «Συμβουλευτικό Κέντρο» για τη δωρεάν καθοδήγηση και ψυχο-συναισθηματική στήριξη παιδιών, οικογενειών και εκπαιδευτικών.
  • «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι», πρόγραμμα με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και την αποτελεσματική δικτύωσή τους για την ενίσχυση φορέων και δομών που εξυπηρετούν παιδιά και άπορες οικογένειες πανελλαδικά.
  • «Γίνε κι εσύ κομμάτι της καρδιάς μας», πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Αττικής, πάνω σε θέματα εθελοντικής προσφοράς.
  • «Είναι σημαντικό να προσφέρεις», πρόγραμμα για τη στήριξη άπορων οικογενειών σε συνεργασία με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
  • «Είμαι μέσα», πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της Σχολικής Διαρροής στην 7η Σχολική περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων.

 

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι «χρονιές-σταθμοί» στην 20ετή πορεία της Ένωσης;

Μέσα στην εικοσαετή πορεία της  Ένωσης, υπήρξαν πολλές χρονιές που είτε σηματοδότησαν τη λειτουργία νέων προγραμμάτων είτε τα εγκαίνια μεγάλων έργων και συνεργασιών.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας της, η  Ένωση επικεντρωνόταν κυρίως σε δραστηριότητες με σκοπό την εξεύρεση πόρων και την ενίσχυση των δέκα σωματείων-μελών της. Το 2002 αποτέλεσε μια χρονιά σταθμό στην πορεία της, καθώς χάρη στη συνεργασία με τον Όμιλο Vivartia στο πλαίσιο του προγράμματος ArGOODAKI, εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή, αυτή της υλοποίησης προγραμμάτων. Η συνεργασία διήρκεσε πέντε χρόνια και υλοποιήθηκαν μεγάλα έργα υποδομής σε σωματεία και φορείς για παιδιά. Το 2009 λειτούργησε η Συμβουλευτική «Γραμμή 115 25» με σκοπό τη στήριξη γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών. Η πανελλαδικής εμβέλειας υπηρεσία προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική χάρη στη στήριξη του ΟΤΕ. Το 2011, θέλοντας να εξυμνήσει την αξία του εθελοντισμού, η  Ένωση θεσπίζει τα «Βραβεία Μαζί για το Παιδί», ένα θεσμό αφιερωμένο σε εθελοντές, με σκοπό να αναδείξει ένα νέο κοινωνικό πρότυπο. Το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ξεκινούν τα προγράμματα «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» και «Γίνε κι εσύ κομμάτι της καρδιάς μας», με σκοπό να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Το 2013 εγκαινιάζεται το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα «Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης» για παιδιά, που στεγάζεται στο Παράρτημα Παίδων Καλλιθέας (Πρώην Κλινική Δαβάκη). Το Κέντρο δημιουργείται για να προσφέρει βοήθεια σε νεογνά, βρέφη και παιδιά που χρειάζονται αποκατάσταση μετά από παθήσεις τραυματολογικές, νευρολογικές, νευρομυϊκές κ.ά., με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το 2013, επίσης, λειτουργεί το πρόγραμμα «Είναι σημαντικό να προσφέρεις», για την κάλυψη αναγκών σίτισης άπορων οικογενειών και το 2014 δημιουργείται το «Συμβουλευτικό Κέντρο» «Μαζί για το Παιδί», το οποίο προσφέρει δωρεάν ατομικές και οικογενειακές συνεδρίες, ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς και παιδιά, καθώς και ομιλίες ψυχολόγων σε σχολεία και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

 

Ποιες επιχειρήσεις στηρίζουν τη δράση σας; Αναμένονται κάποιες νέες συνεργασίες για φέτος;

Το «Μαζί για το Παιδί» δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Οι πόροι μας προκύπτουν αποκλειστικά από τη διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και από χορηγίες και δωρεές εταιρειών, ιδρυμάτων και ιδιωτών. Είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από διαφορετικούς τομείς της αγοράς, που μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο μας. Μερικοί από τους μεγαλύτερους χορηγούς της  Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν η Cosmote, ο  Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Όμιλος Vivartia, η Εθνική Τράπεζα, η Ελληνική Πρωτοβουλία και πολλοί άλλοι, που εμφανίζονται στο site της Ένωσης www.mazigiatopaidi.gr και έχουν συντείνει σημαντικά στην επίτευξη των σκοπών μας.

 

Η οικονομική κρίση θα λέγατε ότι έχει επηρεάσει/περιορίσει την προσφορά των εταιρειών, αλλά και των πολιτών;

Το οικονομικό περιβάλλον έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη χορηγική δύναμη των εταιρειών, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον με περισσότερες προκλήσεις για τις ΜΚΟ. Οι επιχειρήσεις έχουν περιορίσει τα χορηγικά κονδύλια σε σχέση με το παρελθόν και σε πολλές περιπτώσεις αυτά έχουν αντικατασταθεί από προσφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες.  Όσον αφορά στην προσφορά των πολιτών, υπάρχει ένα σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον στήριξης σε υλικό και κυρίως εθελοντικό επίπεδο.

 

Πώς μπορούν οι πολίτες να συνδράμουν στο έργο σας;

Η συνδρομή των πολιτών είναι νευραλγική στην υλοποίηση και τη διάδοση του έργου μας. Εκτός από την οικονομική υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν, μπορούν επίσης να συμβάλουν προσφέροντας τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής για τις οικογένειες που στηρίζουμε. Σημαντική είναι η συμβολή των πολιτών και σε επίπεδο εθελοντισμού.

 

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Συμβουλευτική Γραμμή 115 25; Τι περιστατικά αφορούν τα περισσότερα τηλεφωνήματα;

Η τηλεφωνική «Γραμμή 115 25» έχει πρωτίστως συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Προσφέρει δωρεάν συμβουλευτική γονέων και εφήβων για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί έως 18 ετών, δέχεται ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, παραπέμπει και ενημερώνει το κοινό για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο και παρέχει πληροφορίες για τις υπηρεσίες της  Ένωσης και των δέκα μελών της. Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Μερικά από τα συνηθέστερα ερωτήματα στη «Γραμμή 115 25» αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών (άγχος, θυμός, διαπροσωπικές σχέσεις εφήβων, σχέσεις γονέων-παιδιών κ.ά.), τη βία στο σχολείο και άλλα σχολικά προβλήματα, θέματα ενδο-οικογενειακής βίας, σχέσεις, άγχος, επιθετικότητα και οριοθέτηση, διαχείριση διαζυγίου, παιδιά με ειδικές ανάγκες και άλλα.

 

Σχεδιάζετε να εμπλουτίσετε τις υπηρεσίες σας;

Στο «Μαζί για το Παιδί» φροντίζουμε συνεχώς να εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας με γνώμονα την ανταπόκριση στις ολοένα αυξανόμενες και διαφοροποιούμενες ανάγκες του πληθυσμού. Τη χρονιά που μας πέρασε, μοιράσαμε 25.000 καινούργια ζευγάρια παπούτσια σε ιδρύματα, φορείς και κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, χάρη σε μια νέα πολύτιμη συνεργασία με την εταιρεία TOMS, που μας επέλεξε ως επίσημο Giving Partner για όλη την Ελλάδα, ένα τεράστιο πρόγραμμα που θα επαναληφθεί και το 2016.

Παράλληλα, από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς 2015-2016 ξεκινήσαμε και συνεχίσουμε το πιλοτικό πρόγραμμα «Είμαι μέσα» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής διαρροής. Το πρόγραμμα εστιάζεται στην 7η Σχολική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων, έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων «Σχολεία Ανοιχτά» και υλοποιείται με την αποκλειστική στήριξη του Ομίλου Μυτιληναίος, προσφέροντας δωρεάν σίτιση σε όσα παιδιά το παρακολουθούν, ενισχυτική διδασκαλία, συμβουλευτική στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και δωρεάν συμβουλευτική σε όσα παιδιά και οικογένειες το επιθυμούν.

Τέλος, από τον Μάρτιο του 2016 οι υπηρεσίες που παρέχονται στην κοινότητα από το Συμβουλευτικό Κέντρο του «Μαζί για το Παιδί» θα προσφέρονται και ηλεκτρονικά μέσω Skype για όσους αδυνατούν να το επισκεφτούν. Το έργο υλοποιείται πιλοτικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» σε συνεργασία με το Κοινωφελές  Ίδρυμα «ΤΙΜΑ» και τον Κοινωφελή Οργανισμό “Hellenic Hope”.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 54 του CSR Review.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ