Χαμόγελο: Συνάντηση με διεθνείς φορείς για τα παιδιά προσφύγων

Χώρους φιλοξενίας προσφύγων, αλλά τις δράσεις του ελληνικού Οργανισμού για τους πρόσφυγες επισκέφτηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των φορέων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe) και του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών (Child Helpline International) σε μια προσπάθεια ενημέρωσης τους για τις υφιστάμενες ανάγκες για χιλιάδες παιδιών προσφύγων, αλλά και του έργου που επιτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην πρώτη γραμμή για την προστασία των παιδιών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Ιουνίου, με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτο Φιλιππάκο, τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο, τον Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, Πρέσβυ Μαρκ Βαν ντεν Ρικ, την Ντελφίν Μοράλις, Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe – MCE), και την Σήλα Ντόνοβαν, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά (Child Helpline International – CHI).

Στη συνάντηση συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφαλείας, Υποστράτηγος Γεώργιος Σκανδαλάκης, του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Γρηγοράκης, της Δ/νσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης και της Δ/νσης Δημόσιας Ασφάλειας, Ταξίαρχος Παναγιώτης Κούμπουλας.

Στη Θεσσαλονίκη και στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Βορείου Ελλάδας του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, 8 Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ελληνικού Οργανισμού, αλλά και σημαντικά στοιχεία που ανέδειξαν την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη παροχής πληροφόρησης και ενημέρωσης στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, ώστε να γνωρίζουν που μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια και προστασία, αλλά και να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου.

Σε αυτή την κατεύθυνση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια σε 5 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Αραβικών και των Φαρσί, ενθαρρύνοντας τους πρόσφυγες να καλούν τις Ευρωπαϊκές γραμμές 116 000 και 116 111 που συντονίζονται στην Ελλάδα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ενδεικτικά από 29/2/2016 έως και 31/5/2016 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει διαχειριστεί 59 κλήσεις για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.

Επιπρόσθετα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει πραγματοποιήσει:

– 15.040 ενισχύσεις με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

– 3.147 ιατρικές εξετάσεις με την εθελοντική συμμετοχή 56 γιατρών

– 1.299 διακομιδές νεογνών και παιδιών με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας

– Υποστήριξη 80 νοσηλευόμενων παιδιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

– δημιουργική απασχόληση σε 1.674 παιδιά

Στόχος του Οργανισμού είναι η διεύρυνση των δράσεων που υλοποιεί για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες πάντα βασιζόμενο και προάγοντας τη συνεργασία με τους θεσμούς και με δεδομένη την 20ετή παρουσία του στο πεδίο της παιδικής προστασίας. Επί του παρόντος ο Οργανισμός συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού, με διεθνείς προεκτάσεις, προβλήματος του προσφυγικού βασιζόμενος κατά βάση στους ήδη υποστηρικτές του. Με δεδομένη την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την δράση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευελπιστεί να λάβει υποστήριξη από διεθνείς φορείς και παράγοντες για να συνεχίσει και να διευρύνει τη δράση του για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παραμένοντας πιστό στην Αποστολή, το Όραμα και τις Αξίες του θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε παιδί που βρίσκεται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρήσκευμα διατηρώντας όμως στο ακέραιο -αριθμητικά και ποιοτικά- τις δράσεις του για όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Βορείου Ελλάδας.

Η κ. Moralis από την Missing Children Europe αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η πρόβλεψη των 10.000 ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών από την Europol αποτελεί μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη, ενώ μίλησε για την έλλειψη εκπαίδευσης των αρχών και επαγγελματιών, την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας και συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την ανάγκη παροχής σωστής ενημέρωσης και πληροφόρησης. Η κα Μοράλις τόνισε ότι έχει αλλάξει πλέον και ο τρόπος διακίνησης και εκμετάλλευσης των ανήλικων προσφύγων με τους διακινητές να λειτουργούν πλέον και ως «traffickers» στις ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλευρά της, η Σήλα Ντόνοβαν από το Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τηλεφωνικές γραμμές σε διεθνές επίπεδο για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης στα παιδιά που έχουν ανάγκη, ενώ στάθηκε στην ολιστική και παιδοκεντρική προσέγγιση που ακολουθεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να προστατεύσει τα παιδιά και να παρέχει την φροντίδα που απαιτείται.

«Η προστασία των παιδιών στο πλαίσιο της παρούσης προσφυγικής κρίσης αποτελεί Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ευθύνη» σημείωσε χαρακτηριστικά η Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου, η οποία επεσήμανε και τη σημασία συνεργασίας των τηλεφωνικών γραμμών-μελών του CHI- στις γεωγραφικές περιοχές που παρατηρούνται μεταναστευτικές ροές, όπως είναι η Παλαιστίνη, το Ιράκ, η Ιορδανία και η Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με όλες τις πλευρές να συμφωνούν στη συνέχιση άσκηση πίεσης και συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των παιδιών, και ειδικότερα, των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου δόθηκε, επίσης, έμφαση στην νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, όπου το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού υποσκελίζεται ως προτεραιότητα στη διαδικασία επιστροφής ασυνόδευτων ανηλίκων στην πρώτη χώρα εισόδου μετά την άρνηση κάποιων Κρατών Μελών να δεχτούν την αρχική πρόταση που έθετε ως πρωταρχικό κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών στη διαδικασία αξιολόγησης.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κος Γιάννης Καραγιάννης, η Διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδας κα Τζίνα Λεπτοκαρίδου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσ/νίκης κα Σοφία Κουσίδου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσ/νίκης κα Καλυψώ Γούλα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρόνοιας & Κοινωνικής Μέριμνας κος Γιώργος Ασπασίδης και η κοινωνική λειτουργός του Γ.Ν.Θ Ιπποκρατείου κα Γεωργία Δρόσου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ελλάδα ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τους εκπροσώπους των δύο οργανισμών επισκέφτηκαν την πύλη Ε1 στον Πειραιά, το χώρο της φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα και τα Διαβατά, όπως και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», να συνομιλήσουν με πρόσφυγες και τους υπευθύνους και να διαπιστώσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες για τα παιδιά και τις οικογένειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ