ΣΕΒΤ: Προωθεί την περιβαλλοντική αειφορία

Με συντονιστή τον Ιταλικό Οργανισμό ΕΝΕΑ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιταλίας ξεκινά το Πρόγραμμα PEFMED  το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας Interreg Mediterranean της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 7 εταίροι από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

«Μέσα από το PEFMED θα συνεισφέρουμε στο να καταστεί η ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων διατροφής πιο πράσινη, πιο καινοτόμα και διαφανής μέσω μιας κοινής περιβαλλοντικής πιστοποίησης, η οποία στοχεύει τόσο στην προώθηση και την εμπορευματοποίηση των «πράσινων» προϊόντων στην Ευρώπη όσο και στην αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα οικολογικά σήματα που τα συνοδεύουν», δήλωσε η Δρ Caterina Rinaldi, ερευνήτρια του ENEA και συντονίστρια του έργου.

Στο PEFMED θα εφαρμοστεί η μεθοδολογία του «Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Προϊόντος», που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία θα ενσωματωθούν δείκτες, που σχετίζονται με τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων περιφερειών, με σκοπό τη μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (κλιματική αλλαγή, εξάντληση των υδάτινων πόρων, χρήση γης, κλπ) ενός δείγματος περίπου 100 εταιρειών, που βρίσκονται σε 9 ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Από την  Ελλάδα στο έργο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις από την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και τον Κλάδο των Γαλακτοκομικών. Η συγκεκριμένη μέθοδος λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος σε όλο τον κύκλο ζωής του, από την καλλιέργεια των πρώτων υλών, την επεξεργασία, τη μεταφορά και τη χρήση, την απόρριψη και την ανακύκλωση και η εν λόγω ανάλυση θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν σε πράσινες παραγωγικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας παράλληλα τον τοπικό και παραδοσιακό χαρακτήρα των προϊόντων τους.

Στα πλαίσια του έργου αυτού, ο ΣΕΒΤ θα συνεργάζεται στενά με τον Ιταλικό Οργανισμό ENEA και τους Εθνικούς Συνδέσμους Βιομηχανιών Τροφίμων, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας  (Federalimentare, FIAB, ANIA, FIPA, CCIS CAFE) και θα είναι υπεύθυνος για τις δράσεις διάδοσης των αποτελεσμάτων του καθώς και για την ανάπτυξη των πιλοτικών δράσεων προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων διατροφής.

Αναφερόμενος στη σκοπιμότητα και το βάρος του έργου ο  Πρόεδρος του ΣΕΒΤ , κ. Ε. Καλούσης, δήλωσε  σχετικά: «Το PEFMED είναι ένα φιλόδοξο έργο, που συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων μας για την προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο θα συμμετέχουμε ενεργά, σε στενή συνεργασία με τους άλλους σημαντικούς ευρωπαίους εταίρους μας, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του ENEA.

Σήμερα η Βιομηχανία Τροφίμων έχει θέσει την αειφορία στο επίκεντρο των στρατηγικών της προτεραιοτήτων: η αξιοποίηση των πρώτων υλών, η μείωση της κατανάλωσης νερού, η μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας, η βελτιστοποίηση της συσκευασίας, η μάχη κατά της σπατάλης των τροφίμων είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ