H&M Foundation: Απονεμήθηκαν τα Global Change Awards

Στις 5 Απριλίου, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης, βραβεύτηκαν οι πέντε νικητές του ετήσιου διαγωνισμού καινοτομίας με τίτλο Βραβείο Παγκόσμιας Αλλαγής (Global Change Award, GCA) που διοργανώνει το ίδρυμα H&M Foundation. Οι νικητές μοιράστηκαν το βραβείο του 1 εκατομμυρίου ευρώ μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, σήμερα δημοσιεύτηκε μια έκθεση τάσεων που επισημαίνει τα διδάγματα για το μέλλον της αειφόρου βιομηχανίας μόδας, μελετώντας χιλιάδες επαναστατικές ιδέες από 130 διαφορετικές χώρες.

Για να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια κυκλική βιομηχανία μόδας χωρίς απορρίμματα, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα H&M Foundation θέσπισε το Βραβείο Παγκόσμιας Αλλαγής το 2015, ζητώντας ιδέες που να μπορούν να αλλάξουν πραγματικά τα δεδομένα στον κλάδο, προκειμένου να συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό ολόκληρης της βιομηχανίας. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από 27 Μαρτίου έως 2 Απριλίου, και τα αποτελέσματά της ήταν τα εξής:

 

  • 300.000 €: Καινοτομία: Δέρμα αμπελουργικής προέλευσης, Επικεφαλής ομάδας: Rossella Longobardo, Ιταλία
  • 250.000 €: Καινοτομία: Ηλιακά υφάσματα, Επικεφαλής ομάδας: Miguel A. Modestino, ΗΠΑ/Ελβετία
  • 150.000 €: Καινοτομία: Κλωστή περιεχομένου, Επικεφαλής ομάδας: Anura Rathnayake, ΗΠΑ/ΗΒ
  • 150.000 €: Καινοτομία: Τζιν βαμμένα από τζιν, Επικεφαλής ομάδας: Xungai Wang, Αυστραλία
  • 150.000 €: Καινοτομία: Υψηλή ραπτική από κοπριά, Επικεφαλής ομάδας: Jalila Essaidi, Ολλανδία

 

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα τόσο καταξιωμένο ίδρυμα αναγνώρισε την αξία της καινοτομίας μας και πίστεψε πολύ σε αυτήν. Οι πρώτοι στόχοι μας θα είναι να περάσουμε από την πιλοτική στη βιομηχανικής κλίμακας παραγωγή του υφάσματός μας, και να ξεκινήσουμε μια πράσινη επανάσταση χωρίς βαναυσότητα στη βιομηχανία δερμάτινων ειδών, λύνοντας μια για πάντα τα προβλήματα που παρατηρούνται και σταματώντας την υπερεκμετάλλευση”, λέει η Rossella Longobardo από την ομάδα του “Δέρματος αμπελουργικής προέλευσης”.

 

“Συγχαίρω και τις πέντε νικήτριες ομάδες. Έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στον επαναπροσδιορισμό της βιομηχανίας της μόδας, επιτρέποντας στα προϊόντα και τους πόρους να έχουν πάνω από έναν κύκλο ζωής. Το Βραβείο Παγκόσμιας Αλλαγής σου δίνει μια ώθηση μέσω της χρηματοδότησης, της καθοδήγησης, της πρόσβασης στη βιομηχανία και της επιβεβαίωσης που ενδεχομένως δεν μπορείς να βρεις αλλού. Αν θέλεις να συμβάλλεις στον επαναπροσδιορισμό ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους παγκοσμίως, πρέπει να συμμετάσχεις σε αυτόν τον διαγωνισμό”, λέει ο Karl-Johan Persson, Μέλος Δ.Σ. του ιδρύματος H&M Foundation και CEO της H & M Hennes & Mauritz AB.
Η τελετή βράβευσης στις 5 Απριλίου σηματοδότησε την έναρξη ενός ετήσιου προγράμματος επιτάχυνσης της καινοτομίας, το οποίο υποστηρίζεται από το ίδρυμα H&M Foundation, σε συνεργασία με την εταιρεία Accenture και το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΚΤΗ της Στοκχόλμης. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους νικητές να αναπτύξουν τις ιδέες τους εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς: την κυκλική οικονομία, την καινοτομία και τη σύνδεση με τη βιομηχανία της μόδας.

“Οι προσδοκίες των καταναλωτών για πιο αειφόρα προϊόντα ασκούν πίεση στον κλάδο, ώστε να επανεξετάσει και να επανασχεδιάσει εξ αρχής ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της μόδας. Το Βραβείο Παγκόσμιας Αλλαγής είναι ο πρώτος διαγωνισμός τέτοιου είδους για καινοτομίες αρχικού σταδίου στη μόδα, και είμαστε εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο της τολμηρής δημιουργικότητας και της επαναστατικής καινοτομίας των πέντε νικητών του βραβείου. Έχουμε το πάθος να τους βοηθάμε να εξελίσσουν περαιτέρω τις εμπνευσμένες ιδέες τους μέσω του προγράμματος Επιτάχυνσης, να τους υποστηρίζουμε, ώστε να προάγουν τη μετάβαση προς μια κυκλική βιομηχανία της μόδας”, δήλωσε η Jill Standish, Ανώτερη Διευθύνουσα Σύμβουλος Λιανικής της εταιρείας Accenture.

“Η αειφόρος ανάπτυξη είναι ένας από τους πυλώνες του KTH και, ως πανεπιστήμιο τεχνολογίας με παγκόσμιο κύρος, αποτελούμε προφανώς ένα μηχανισμό κι έναν πυρήνα γνώσης σε αυτό το θέμα. Αυτές οι πέντε εκπληκτικές καινοτομίες μπορούν να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός αειφόρου μέλλοντος, και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε το ετήσιο πρόγραμμα επιτάχυνσης με τους νικητές”, λέει η Sigbritt Karlsson, Πρόεδρος του KTH.

Το Βραβείο Παγκόσμιας Αλλαγής εξελίχθηκε γρήγορα σε επίκεντρο της βιομηχανίας της μόδας για την κυκλική καινοτομία, και σήμερα η εταιρεία Accenture και το ίδρυμα H&M Foundation δημοσιεύουν μια Έκθεση Τάσεων που συγκεντρώνει τα διδάγματα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα. Αναδεικνύει αυτά που πρέπει να μάθουμε για το μέλλον της αειφόρας μόδας, μελετώντας τις επαναστατικές ιδέες από 130 χώρες, οι οποίες διαγωνίστηκαν για το Βραβείο Παγκόσμιας Αλλαγής. Η έκθεση αυτή επισημαίνει ενδιαφέροντα ευρήματα και τάσεις στην κυκλική μόδα και την ανοιχτή καινοτομία, με βάση αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις περίπου 3.000 αιτήσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν για το δεύτερο Βραβείο Παγκόσμιας Καινοτομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ