ΟΗΕ: Ανακήρυξε την Yusra Mardini Πρέσβειρα Καλής Θέλησης

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Yusra Mardini, πρόσφυγας από τη Συρία και Ολυμπιακή αθλήτρια, ανακηρύσσεται Πρέσβειρα Καλής Θέλησης.

Από τότε που επιλέχθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, η Mardini συνεργάζεται στενά με την Υ.Α., αναδεικνύοντας με τη δική της συναρπαστική επίδοση τη σημασία της πρώτης παγκοσμίως Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων αλλά και την κρισιμότητα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.

Αποτελεί πλέον μια δυνατή φωνή για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί βίαια σε όλο τον κόσμο και ένα ισχυρό παράδειγμα της δύναμης και της αποφασιστικότητάς τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν θετικά στις κοινότητες υποδοχής.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2016, η Mardini υποστήριξε δυναμικά τα δικαιώματα των προσφύγων για πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση, εκπαίδευση, καθώς και σε ευκαιρίες βιοπορισμού και επαγγελματικής κατάρτισης.

Τον Ιανουάριο του 2017 εκπροσώπησε την Υ.Α. στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου ήταν η μικρότερη σε ηλικία συμμετέχουσα. Απευθυνόμενη σε εξέχουσες προσωπικότητες, υπογράμμισε ότι καθώς οι πρόσφυγες παραμένουν πλέον στην εξορία κατά μέσο όρο για 17 χρόνια, αυτό που χρειάζονται είναι ελπίδα για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, και όχι απλά μια ζωή σε αναμονή. «Με τροφή για το στομάχι τους, οι πρόσφυγες μπορούν να επιβιώσουν. Αλλά μόνο αν τους δοθεί τροφή για την ψυχή θα μπορέσουν να ευημερήσουν», είπε.

Τον τελευταίο χρόνο η Mardini προάγει ένθερμα το ζήτημα των προσφύγων σε συναντήσεις που είχε με τον Πάπα, τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής Obama καθώς και με μέλη βασιλικών οικογενειών, επιχειρηματίες με μεγάλη επιρροή και άλλους ηγέτες.

«Δεν είναι ντροπή να είναι κάποιος πρόσφυγας εάν θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Είμαστε ακόμα οι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, δάσκαλοι, φοιτητές που ήμασταν πίσω στην πατρίδα μας. Είμαστε ακόμα μητέρες, πατέρες, αδέρφια. Ο πόλεμος και οι διώξεις μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας αναζητώντας την ειρήνη. Αυτό είναι ο πρόσφυγας. Αυτό είμαι και εγώ. Αυτό είμαστε όλοι, ένας ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός χωρίς πατρίδα. Είμαι πρόσφυγας και είμαι περήφανη να πρεσβεύω την ειρήνη και την αξιοπρέπεια για όλους όσοι τράπηκαν σε φυγή για να διαφύγουν από τη βία. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μου. Ενώστε τη φωνή σας μαζί με τους πρόσφυγες.»

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi χαιρέτισε την ανακήρυξη της Yusra Mardini σε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α., λέγοντας: «Η Yusra είναι μια νεαρή γυναίκα που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για πολύ κόσμο. Μέσα από τη δυνατή προσωπική της ιστορία, η Yusra αντιπροσωπεύει τις ελπίδες, τους φόβους και τις απίστευτες δυνατότητες των πάνω από δέκα εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων σε όλο τον κόσμο.»

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach ανέφερε: «Η συμμετοχή της Yusra και των συναθλητών της στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους τους πρόσφυγες παγκοσμίως. Έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι οι πρόσφυγες είναι συνάνθρωποί μας που εμπλουτίζουν την κοινωνία. Ελπίζω ότι μέσω του ρόλου της ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α., η Yusra θα συνεχίσει να αποτελεί έμπνευση για τους πρόσφυγες, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνία μέσα από το ταλέντο του, τις δεξιότητές του και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.»

Αποδεχόμενη το νέο της ρόλο, η Yusra δήλωσε: «Είναι ενθουσιασμένη που θα γίνω μέλος της οικογένειας της Υ.Α. Ανυπομονώ να συνεχίσω να μεταφέρω το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι κανονικοί άνθρωποι που έχουν βιώσει τραυματικές και συγκλονιστικές εμπειρίες, αλλά μπορούν να κάνουν εξαιρετικά πράγματα εάν τους δοθεί η ευκαιρία. Το έργο της Υ.Α. για τους πρόσφυγες είναι πολύ σημαντικό και αξιοθαύμαστο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Είμαι περήφανη που θα χρησιμοποιήσω τη δική μου φωνή για να υποστηρίξω την Υ.Α.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ