KPMG: Επιτυχής η ημερίδα ΕΚΕ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) σε συνεργασία με την KPMG.

Πάνω από 200 φοιτητές και φοιτήτριες παρακολούθησαν την ημερίδα με θέμα: «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Στρατηγική Επιλογή με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» στο Αμφιθέατρο Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς οι Eυγενία Πετρίδου, Καθηγήτρια, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών και ο Ιωάννης Κυρίτσης, Αναπληρωτής καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών οι οποίοι σημείωσαν ότι η σύνδεση επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου παράγει πολύ όμορφα αποτελέσματα.

Η Στέλλα Πολίτου, Διευθύντρια Υπηρεσιών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου CSR Hellas αναφέρθηκε στις δράσεις του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής.

Ο Στέφανος Αναγνώστου, Προϊστάμενος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών του ομίλου ΤΙΤΑΝ τόνισε ότι η «ΕΚΕ προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ εταιρείας και κράτους, εμπιστοσύνη από τους προμηθευτές και εμπιστοσύνη στους εργαζομένους της εταιρείας ανεξαρτήτως βαθμίδας».

Ο  Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco Group μίλησε για την ίδρυση του «Polyeco Contemporary Art Initiative» με σκοπό την περιβαλλοντολογική αφύπνιση και την εκπαίδευση εργαζομένων, stakeholders, καθώς και της κοινωνίας, η οποία συνήθως παραβλέπει περιβαλλοντολογικά ζητήματα με την δικαιολογία «not in my back yard».

Η Σιάνα Κυριάκου, Γενική Διευθύντρια και COO της KPMG στην ομιλία της ανέφερε ότι η ΕΚΕ αφορά πλέον θέμα συζήτησης στα Διοικητικά Συμβούλια επισημαίνοντας ότι «ο κοινωνικός κίνδυνος γίνεται επιχειρηματικός κίνδυνος, και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τις εταιρείες». Πιο συγκεκριμένα μοιράστηκε με τους φοιτητές τα θέματα που απασχολούν τις διοικητικές ομάδες: ηθική κερδοφορία, ίσες ευκαιρίες, νεανική ανεργία, αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, προστασία περιβάλλοντος, παγκόσμια πείνα καθώς και η τεχνολογία ως παράγοντας επιτάχυνσης των μη ανανεώσιμων φυσικών πηγών.

Σχετικά με τη σχέση κέρδους και ΕΚΕ τόνισε ότι «εάν η κοινωνική συνεισφορά μιας επιχείρησης λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, αυξάνοντας παράλληλα το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, για εμένα αυτό δεν θα έπρεπε να είναι κατακριτέο. Δεν είναι κακό μια εταιρεία να ξεχωρίζει επειδή χρησιμοποιεί ηθικό τρόπο λειτουργίας. Αντίθετα είναι καλό να αναδεικνύεται προσελκύοντας έτσι ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προδιαγραφών». Τέλος η κ. Κυριάκου σημείωσε τη σημαντικότητα του όρου corporate citizen (την ατομική ευθύνη για τη βελτίωση της κοινωνίας χρησιμοποιώντας ως δίαυλο εταιρικές δράσεις) και παρουσίασε τις δράσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και ΕΚΕ» από τους φοιτητές Μαρία Καράνταλη, Γεώργιο Μόντζελα, Ελένη Πηλαβάκη, Κωνσταντίνο Φράγκο και Ελένη Χοβαρδά, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ., Η έρευνα ανάδειξε σημαντικά στοιχεία όπως: 54,9% ιδιοκτητών δήλωσαν ενδιαφέρον δημιουργίας ΕΚΕ, 42,3% των ερωτηθέντων δήλωσαν προσωπική παρόρμηση εταιρείας για να εφαρμόσει δράσεις ΕΚΕ, 12,6% γνωρίζουν για το Πρότυπο GRI, ενώ φαίνεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πραγματοποιούν δράσεις αλλά δεν τις επικοινωνούν περαιτέρω. Η έρευνα συντονίστηκε από την Δρ. Νίκη Γλαβέλη, η οποία είχε αναλάβει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ., Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Επιχειρήσεων-ΜΒΑ, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εφοδιαστική & Διοίκηση Αλυσίδας Εφοδιασμού και την KPMG.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ