ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ: Από την Τήνο ο δημιουργός του φετινού αγαλματιδίου

Tο αγαλματίδιο που θα απονεμηθεί σε όσους θα βραβευθούν φέτος στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, είναι από μάρμαρο και δημιουργία του τηνιακού Γλύπτη Ιάκωβου Περράκη.

Το αγαλματίδιο συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπινου σεβασμού στην αειφόρο ανάπτυξη. Η έμπνευσή του πήγασε από το βλαστάρι που αναδύεται από τον καρπό ως εξέλιξη του άνθους ενός φυτού και μιας καλής σποράς.

Ο Ιάκωβος Περράκης που ζει και δημιουργεί στην Ραφήνα, γεννήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου το έτος 1954. Μετά το δημοτικό σχολείο, με την βοήθεια του δασκάλου Κωνσταντίνου Καρδαμίτση, μπήκε στην σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου, όπου διακρίθηκε στη ζωγραφική και στη γλυπτική. Με υποτροφία του Πανελλήνιου Ιερού  Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας, φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Στην αρχή της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε με τον Γιάννη Κυραρίνη, πρώτα σαν βοηθός και έπειτα σαν εργοδηγός. Στη συνέχεια δημιούργησε δικό του εργαστήριο, και ασχολήθηκε με την παραγωγή έργων βυζαντινής, λαϊκής και κλασικής τέχνης. Έργα του υπάρχουν στην Ξάνθη, στην Πρώτη Σερρών, στο Βόλο, στη Λάρισα, στην Αθήνα, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στο Εμπορικό Κέντρο της Βάρκιζας και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, εκτός Ελλάδας, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Αμερική. Το έτος 1991, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Μαρμαρογλυπτικής της Ιαπωνίας, με μεγάλη επιτυχία.

Ο κύριος Περράκης για την πηγή έμπνευσης στη δημιουργία του Αγαλματιδίου των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2016, αναφέρει: «Η ανθρώπινη ύπαρξη ουδέποτε αυτονομείται από την Φύση. Αποτελεί  συστατικό στοιχείο της και η βούληση του ανθρώπου με το έργο του αναδεικνύει ή καταλύει, υιοθετεί ή  αποπέμπει και  προσδιορίζει την  πολιτισμική ύπαρξη των δημιουργημάτων του δια χειρός ή πνεύματος. Η αφθονία καρπών από τη σπορά της «καλής χέρας» και ο βλαστός που αναδύεται γεννά ζωή αειφόρο καθορίζοντας σχέση κυκλική με αποτύπωμα παρεμβατικό, καταστροφικό ή ευεργετικό».

Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ένας θεσμός που εδραιώθηκε από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, ο οποίος επιβραβεύει την Περιβαλλοντική Ευαισθησία για ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους με προσανατολισμό στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Τα βραβεία αναφέρονται σε πέντε τομείς, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι σε Επιστημονικό Εργο και Διπλωματική Εργασία για το Αστικό Περιβάλλον, σε Περιβαλλοντικό Εργο Οργανισμών και Κρατικών Υπηρεσιών, σε Περιβαλλοντικό Εργο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αναφορές για το περιβάλλον από Μέσα Ενημέρωσης και σε Περιβαλλοντικό Εργο Επιχειρήσεων.

Φέτος η Τελετή απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 θα φιλοξενηθεί το βράδυ της 1ης Ιουνίου στο Πάρκο Αναψυχής Ραφήνας Πικερμίου, από τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Στηρίζεται από τον Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας, τους Χορηγούς Επικοινωνίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, ΑUTO ΤΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ReCSR και ECOTEC, csrnews.gr και ecozen.gr, τους Υποστηρικτές UNI-PHARMA, INTERMED A.E. και PREMIER CATERING, καθώς και τους Αρωγούς Ε.Υ.Δ.Α.Π. και ΚΗΠΟΔΟΜΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ