Επίσκεψη του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Σκαραμαγκά

Στις 20 Ιουνίου του 2001, την 50η επέτειο απο τη συνθήκη της Γενεύης το 1951, ξεκίνησε να εορτάζεται  η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από τον χρόνο και την ενέργειά τους, για να τιμήσουν το θάρρος, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα όλων όσων αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν με τη βία από τις εστίες τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, το πρόγραμμα «PHILOS», μια ολοκληρωμένη παρέμβαση υγείας  του Υπουργείου Υγείας, που υλοποιείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration and Integration Fund – AMIF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει για μια ακόμα φορά το «παρών» στοχεύοντας:

  • στην κάλυψη των υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
  • στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις 33, επί του παρόντος, δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας
  • στην ενίσχυση της οργάνωσης και διεξαγωγής των δράσεων μαζικού εμβολιασμού στις δομές φιλοξενίας και στην καταγραφή των πραγματοποιούμενων εμβολιασμών
  • στην ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ)

Στον άμεσο σχεδιασμό του «PHILOS» βρίσκεται η επέκταση του προγράμματος μέχρι τον Ιανουάριο 2018 σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν σοβαρές ανάγκες από την παραμονή των προσφύγων.

Για εμάς, τους γιατρούς, νοσηλευτές/τριες, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, τα 505  στελέχη που εργαζόμαστε στο πρόγραμμα PHILOS, στόχος παραμένει ένας: να συμβάλλουμε ουσιαστικά, προκειμένου οι πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας να έχουν αξιοπρεπή πρόσβαση σε βασικές υγειονομικές υπηρεσίες και στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού, αν. Καθηγητή χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Ρόζενμπεργκ, δηλώνοντας έμπρακτα την ευαισθησία του επισκέφτηκε σήμερα τη Δομή Φιλοξενίας Σκαραμαγκά. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να συναντήσει τη δεκαμελή ομάδα ιατρικής και ψυχοκοινωνικής περίθαλψης που στελεχώνει τη Δομή καθώς και τα μέλη των άλλων ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες στους πρόσφυγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ