ΕΒΕΘ – CSR Hellas: Ενημέρωση για τον θεσμό της μαθητείας

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ και κλαδικών φορέων της περιοχής της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας, μέσω ενσωμάτωσης κριτηρίων ποιότητας στις προσφερόμενες από τις επιχειρήσεις θέσεις μαθητείας, καθώς και στην προσπάθεια διεύρυνσης του αριθμού τέτοιων θέσεων.

To CSR HELLAS παρουσίασε τα 20 κριτήρια ποιότητας καθώς και το εργαλείο αυτό-αξιολόγησης προς επιχειρήσεις σχετικά με το επίπεδο εφαρμογής αυτών των κριτηρίων, αποτέλεσμα διακρατικής συνεργασίας 13ων εθνικών δικτύων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού δικτύου CSR Europe, στο πλαίσιο του έργου EU-Talent.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης και του CSR HELLAS (Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας στη χώρα μας, με στόχο την άρση στερεοτύπων γύρω από το θέμα της μαθητείας και των τεχνικών επαγγελμάτων, τη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ ζητούμενων δεξιοτήτων από πλευράς επιχειρήσεων και προσφερόμενων προσόντων από πλευράς εκπαιδευομένων, την ενίσχυση της απορρόφησης και παραμονής στην αγορά εργασίας των νέων, και εν τέλει στη βελτίωση, τόσο της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, όσο και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους.

Αναφερόμενος στο θέμα, o εκπρόσωπος του ΕΒΕΘ, στέλεχος του Τμήματος Μελετών & Έρευνας, κ. Γιώργος Εμμανουηλίδης,  επισήμανε πως «ο θεσμός της μαθητείας, που συνδυάζει ιδανικά την κατάρτιση σε περιβάλλον σχολής, με την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον επιχείρησης, μπορεί, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, να συμβάλει καίρια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των ελληνικών επιχειρήσεων, εφόσον αξιοποιηθούν κριτήρια ποιότητας και εργαλεία όπως αυτά που έχει διαμορφώσει το CSR HELLAS στο πλαίσιο του έργου EU-Talent».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος Δ.Σ. του CSR HELLAS, κ. Μαρία Αλεξίου ανέφερε πως «οι εκπαιδευτικές δομές και οι επιχειρήσεις ως εργοδότες, αποτελούν συμπληρωματικούς κρίκους της διαδικασίας μάθησης, η οποία είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί ως προς το επίπεδο ποιότητας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων αλλά και την απόκτηση των αναγκαίων ανά επάγγελμα εξειδικευμένων γνώσεων προς όφελος τόσο των ίδιων των εκπαιδευομένων όσο και των επιχειρήσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ