Αντώνης Αυγερόπουλος, Νespresso: Δεσμευόμαστε να “επιχειρούμε” υπεύθυνα

O Country Business Manager της Nespresso για την Ελλάδα και την Κύπρο Αντώνης Αυγερόπουλος μίλησε στο CSRnews.gr για την φιλοσοφία και την στρατηγική της Nespresso τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς αναφορικά με το Υπεύθυνο Επιχειρείν.

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ενέργεια ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήσατε προκειμένου να δώσετε κίνητρο στα μέλη του Nespresso Club να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι ακριβώς περιελάβανε και ποιοι ήταν οι στόχοι της;

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ανακύκλωση, έχουν τοποθετηθεί μονάδες συλλογής (ειδικοί κάδοι) στις Nespresso Boutiques και σε συνεργαζόμενα καταστήματα διανομής της εταιρίας Κωτσόβολος, όπου οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες κάψουλές τους (https://www.nespresso.com/gr/el/how-to-recycle-coffee-capsules). Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάδοι βρίσκονται πλέον σε 18 σημεία σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που έχει υπερτριπλασιαστεί συγκριτικά με το 2016.

Θέλοντας να κινητοποιήσουμε τα μέλη του Nespresso Club να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, διοργανώσαμε διαγωνισμό, όπου τα μέλη μας μπορούσαν να συμμετέχουν, απλά φέρνοντας τις χρησιμοποιημένες κάψουλες τους στα σημεία συλλογής. Έτσι, ένας τυχερός κέρδισε ένα συλλεκτικό ποδήλατο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, Nespresso Re-cycle.

Στο πλαίσιο της ενέργειας, δημιουργήθηκαν δύο ακόμα ποδήλατα, Nespresso Re-cycle, τα οποία θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στη Nespresso Boutique στην Κηφισιά (Λεβίδου 11), με σκοπό να συνοδεύσουν τις βόλτες των μελών της στην περιοχή.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία του ειδικού συλλεκτικού ποδηλάτου και ποιες ήταν οι προκλήσεις όσον αφορά την κατασκευή του;

Η ιδέα προέκυψε από το αέναο ταξίδι της κάψουλας και πώς θα μπορούσαμε να το αποτυπώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το αλουμίνιο, το βασικό υλικό των καψουλών Nespresso, έχει την ιδιότητα να ανακυκλώνεται συνεχώς, χωρίς να χάνει την ποιότητά του. Έτσι, μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης που προσφέρουμε, το αλουμίνιο που ανακυκλώνεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή άλλων προϊόντων αλουμινίου, όπως ένα ποδήλατο.

Το ποδήλατο κατασκευάστηκε από την ελληνική start-up εταιρεία, Velo-Lab, η οποία έχει διακριθεί για την καινοτομία και το design των μοντέλων της παγκοσμίως.

Για τη δημιουργία του σχεδίου στο σκελετό του ποδηλάτου, ένωσαν τις δυνάμεις τους οι εργαζόμενοι της Nespresso και ο εικαστικός, Φίλιππος Θεοδωρίδης. Μέσα από συζητήσεις με τους εργαζόμενους της Nespresso πάνω στις αξίες του brand, ο καλλιτέχνης απεικόνισε το αέναο ταξίδι της κάψουλας, δημιουργώντας ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Οι προκλήσεις που παρουσιάστηκαν αφορούσαν περισσότερο στο εικαστικό κομμάτι του ποδηλάτου, καθώς έπρεπε πάνω σε ένα περιορισμένο χώρο να αποτυπωθούν οι ιδέες των εργαζομένων, η οπτική του καλλιτέχνη και τα στάδια που περνά η κάψουλα Nespresso από την καλλιέργεια, στην κατανάλωση και τέλος στην αναγέννηση ως ένα άλλο προϊόν καθημερινής χρήσης. Η ζωγραφική στο χέρι, συν τοις άλλοις, ενισχύει την μοναδικότητα των συγκεκριμένων ποδηλάτων.

Γενικότερα, τι περιλαμβάνει το πλάνο δράσης της Nespresso για την ανακύκλωση στην Ελλάδα; Πως προσεγγίζετε το ζήτημα και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται όσον αφορά την ανακύκλωση των καψουλών;

Το αλουμίνιο ως βασικό υλικό της κάψουλας, έχει επιλεγεί, καθώς εγγυάται τη φρεσκάδα των αρωμάτων και των πλούσιων γεύσεων των Εκλεκτών Ποικιλιών της Nespresso. Ακόμα, σφραγίζει προσεκτικά τον καφέ και τον προστατεύει από τα στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος που θα μπορούσαν να τον αλλοιώσουν. Συγχρόνως, το αλουμίνιο μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς, χωρίς να χάνει την ποιότητα και τις ιδιότητες του.

Οι προς ανακύκλωση κάψουλες όταν συγκεντρωθούν, μεταφέρονται στο Κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ). Εκεί, η ειδικά σχεδιασμένη μηχανή ανακύκλωσης καψουλών, διαχωρίζει τον καφέ από το αλουμίνιο, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον από την ΕΛΒΑΛ για την παραγωγή νέων προϊόντων αλουμινίου.

Οι πρακτικές αυτές ακολουθούν τη γενικότερη φιλοσοφία και δέσμευση της Nespresso διεθνώς να λειτουργεί με αίσθημα προσφοράς στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Μπορείτε να μας αναφέρετε τους στόχους που έχει θέσει σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο και τις δράσεις που πραγματοποιεί για να τους προσεγγίσει;  

Aναζητούμε πάντα τρόπους για να κάνουμε τη διαφορά όπου μπορούμε. Για αυτόν τον λόγο δεσμευόμαστε να “επιχειρούμε” υπεύθυνα. Αυτό συνεπάγεται ότι διασφαλίζουμε τη διατηρησιμότητα του καφέ σας μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης, με ορατά αποτελέσματα.

Στη Nespresso, πιστεύουμε ότι κάθε κούπα καφέ δεν προσφέρει απλώς και μόνο μία στιγμή απόλαυσης, αλλά μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην επανόρθωση, τον εμπλουτισμό και αναζωογόνηση των περιβαλλοντικών πηγών και κοινοτήτων.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει την προμήθεια και καλλιέργεια του καφέ έως την ανακύκλωση των καψουλών Nespresso, στόχος της εταιρείας είναι έως το 2020 κάθε κούπα καφέ Nespresso να είναι μία «θετική» κούπα.

Οι δεσμεύσεις μας, συνοπτικά, για το 2020:

  1. 100% ΚΑΦΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Το 2003, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα διατηρήσιμης ποιότητας Nespresso AAA Sustainable Quality™, σε συνεργασία με το ΜΚΟ The Rainforest Alliance. Αυτό το μοναδικό μοντέλο προμήθειας καφέ επικεντρώνεται στην παροχή συνεπούς ποιότητας καφέ και στη θετική περιβαλλοντική και κοινωνική επίδραση για τους καλλιεργητές. Σήμερα, πάνω από το 80% του καφέ Nespresso προέρχεται από καλλιέργειες AAA και στόχος μας είναι μέχρι το 2020 να προμηθευόμαστε το 100% του καφέ που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των Εκλεκτών Ποικιλιών της μόνιμης σειράς μας μέσω του προγράμματος ΑΑΑ.
  2. 100% ΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: Μεταξύ του 2009 και του 2013 μειώσαμε το ανθρακικό αποτύπωμα κάθε κούπας Nespresso κατά 20%. Αυτό το πετύχαμε με δύο τρόπους: Μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα από τη χρήση των μηχανών καφέ Nespresso και με το πιλοτικό μοντέλο για την προστασία του κλίματος σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Rainforest Alliance στο επίπεδο των καλλιεργειών. Το όραμα της Nespresso είναι να μειωθεί περαιτέρω το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρίας κατά 10%. Προγραμματίζουμε να αντισταθμίσουμε το εναπομείναν λειτουργικό μας ανθρακικό αποτύπωμα και να αυξήσουμε την αντίσταση στις επίδραση κλιματικών αλλαγών των καλλιεργειών μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος αγροδασοπονίας.
  3. 100% ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η ανακύκλωση καψουλών Nespresso. Στο πρόγραμμα ήδη συμμετέχουν 39 χώρες, ενώ η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να επεκτείνει την δυνατότητα για τη συλλογή χρησιμοποιημένων καψουλών αλουμινίου στο 100% σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται, αυξάνοντας επιπλέον την ανακύκλωση στις περιοχές αυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ