Σταθάκης: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μπλοκάρει η επένδυση στο Ελληνικό

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσίασε τους κεντρικούς θεματικούς άξονες του Υπουργείου για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, που θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου και την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διοργάνωση του Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά», που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτέμβρη στα Χανιά, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.  Ακόμη, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για ζητήματα επικαιρότητας.

Για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης
Το Υπουργείο προχωράει στην προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρίες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων, την Total και Exxon Mobil για θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη και το Ιόνιο. Οι δύο δρομολογούμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, η μεγάλη με την Αττική και η μικρή με την Πελοπόννησο, θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στις χρεώσεις Υ.Κ.Ω. για τους καταναλωτές, καθώς η Κρήτη αντιπροσωπεύει το 50% των χρεώσεων. Επιπλέον, η συζήτηση για τις Ενεργειακές Κοινότητες και οι δυνατότητες που ανοίγονται μέσω του νομοσχεδίου, για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς στην παραγωγή ενέργειας, είναι ένα γεγονός που θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια.

Για το Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά»
Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που λάβαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της υπογραφής κοινής πολιτικής διακήρυξης τον Μάιο από 14 Ευρωπαϊκές χώρες για την απανθρακοποίηση των νησιών. Έχει ιδιαίτερη σημασία για μία νησιωτική χώρα σαν την  Ελλάδα.  Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος διάθεσης πόρων για την απεξάρτηση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών από το πετρέλαιο και το μαζούτ, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την επίτευξη του στόχου.

Για το ζήτημα με την Ελληνικός Χρυσός
Η Κυβέρνηση υπερασπίζεται την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την υποχρέωση καθετοποίησης της παραγωγής, οι οποίες και περιγράφονται στην αρχική σύμβαση με την εταιρεία. Το ζήτημα της μεταλλουργίας αποτελεί την καρδιά του επενδυτικού πλάνου της Ελληνικός Χρυσός και αυτό αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα της διαιτησίας. Η εταιρεία πρότεινε τον άτυπο διάλογο σε τεχνικό επίπεδο και εμείς αντιπροτείναμε τη διαδικασία της διαιτησίας, διότι αποτελεί τη θεσμική και άρα έγκυρη διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι τελεσίδικο και δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές και θα έχει ολοκληρωθεί σε περίοδο 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης άλλων τριών.

Για το Ελληνικό
Τα ζητήματα προς επίλυση είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μπλοκάρει η επένδυση, καθώς η νομοθεσία τηρείται κατά γράμμα και παράλληλα υπάρχει διάλογος και καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο μερών. Από τη δική μας πλευρά έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα βήματα και από την πλευρά της εταιρείας έχουμε για πρώτη φορά λάβει το επενδυτικό σχέδιο.

Για την πετρελαιοκηλίδα
Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που αφορούν τις επόμενες 15 μέρες, για τη διαχείριση της κηλίδας καθεαυτής. Ο Πρωθυπουργός, επιπλέον, εξήγγειλε  τις τομές που θα γίνουν στο σύστημα αδειοδότησης και ελέγχου των δραστηριοτήτων αυτών, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια ζητήματα στο μέλλον.

Για την τρίτη αξιολόγηση
Η Τρίτη αξιολόγηση είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και επικεντρώνεται στον τρόπο εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Παρότι συμπεριλαμβάνει και κάποια δύσκολα θέματα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, κύριος Τσακαλώτος, μας έχει μεταφέρει ότι το κλίμα στο Eurogroup είναι θετικό. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι ώστε να κλείσουμε την Τρίτη αξιολόγηση έως τα Χριστούγεννα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ