Μείωση των εκπομπών οχημάτων κατά 30% έως το 2030 προτείνει η Κομισιόν

Δραστική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν επιβατικά αυτοκίνητα και ημιφορτηγά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εισήγηση της Κομισιόν προβλέπει ότι έως το 2030 οι εκπομπές ρύπων θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα που θα καταγραφούν το 2021. Η πρόταση περιλαμβάνει και οικονομικά θέλγητρα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η επίτευξη των νέων στόχων, που η Επιτροπή χαρακτηρίζει «φιλόδοξους» αλλά και «ρεαλιστικούς», θα γίνει σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση, οι εκπομπές και για τους δύο τύπους οχημάτων θα πρέπει να μειωθούν 15% έως το 2025, ενώ στη συνέχεια η πτώση θα πρέπει να φτάσει στο 30% μέσα στην ακόλουθη πενταετία.

Οι Βρυξέλλες παραδέχονται ότι το κόστος κατασκευής των οχημάτων νέας τεχνολογίας θα αυξηθεί λόγω των περιβαλλοντικών στόχων, με την αύξηση για ΙΧ να υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ και για ημιφορτηγά στα 900 ευρώ. Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά πως το πολύ μικρότερο κόστος για αγορά καυσίμων σημαίνει πως οι καταναλωτές θα αποσβέσουν τις ανατιμήσεις σε βάθος χρόνου.

Η πρόταση των Βρυξελλών εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΕΕ για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επίσης αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην παγκόσμια αγορά.

Το μερίδιο των πωλήσεων ευρωπαϊκών ΙΧ στην παγκόσμια αγορά έχει πέσει από 34% πριν την παγκόσμια κρίση σε 20% σήμερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες μπορούν να αξιοποιήσουν την στροφή προς την «πράσινη» αυτοκίνηση για να ανακτήσουν την εμπορική δύναμή τους.

«Η σημερινή δέσμη προτάσεων θέτει τους όρους ώστε οι ευρωπαίοι παραγωγοί να ηγηθούν της παγκόσμιας ενεργειακής αλλαγής, παρά να ακολουθήσουν άλλους», δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς. Προσέθεσε ότι οι αναθεωρημένοι στόχοι θα δώσουν κίνητρα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και τα πιο καθαρά οχήματα στον κόσμο.

«Ο παγκόσμιος αγώνας για να αναπτύξουμε καθαρά αυτοκίνητα έχει αρχίσει. Είναι μη αντιστρέψιμος. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να τακτοποιήσει τα του οίκου της ώστε να είναι οδηγός και ηγέτης σε αυτή την παγκόσμια μετατόπιση», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Περιβάλλοντος Μιχέλ Αρίας Κανιέτε.

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ