Ashoka: Ανακοίνωσε τους νικητές του προγράμματος «Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας»

Η Ashoka και το Schneider Electric Foundation, σε συνεργασία με την Enel, ανακοινώνουν τους 15 νικητές του προγράμματος «Κοινωνική Καινοτομία για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Φτώχειας» (“Social Innovation to Tackle Fuel Poverty”) για το 2017-2018  στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του COP23, διεθνούς forum για τη βιώσιμη ανάπτυξη που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Βόννη της Γερμανίας.

Τον Ιούνιο, το Schneider Electric Foundation, υπό την αιγίδα του Fondation de France, και η Ashoka, εγκαινίασαν μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σε συνεργασία με την Enel, προκειμένου να επιλέξουν τους 15 πιο καινοτόμους οργανισμούς που προσφέρουν δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας στην Ευρώπη. Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί, άλλωστε, φλέγον ζήτημα στην Ευρώπη, όπου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν, σε προσιτή τιμή, την απαραίτητη ενέργεια για επαρκή θέρμανση, φωτισμό και μαγείρεμα στην κατοικία τους. Το γεγονός αυτό επηρεάζει σοβαρά την υγεία και την ευημερία τους και έχει αρνητικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Μετά από μια επιτυχημένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 40 καινοτόμων κοινωνικών επιχειρηματιών,, ανακοινώθηκαν οι 15 νικητές του προγράμματος 2017-2018 «Κοινωνική καινοτομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» κατά τη 23η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων μερών (COP23) και τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στις 13 Νοεμβρίου 2017 στη Βόννη της Γερμανίας.

Οι 15 νικητές αντιπροσωπεύουν μια ποικιλόμορφη ομάδα καινοτόμων κοινωνικών επιχειρηματιών από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με την κοινή δέσμευση να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσουν την ενεργειακή βιωσιμότητα τόσο στις χώρες τους όσο και στην Ευρώπη συνολικά.

Από την Ελλάδα, οι επιλεχθέντες κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι:

Απόστολος Δημόπουλος, Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου – που επιχειρεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου από ΑΠΕ μέσω της κατασκευής ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα παράσχει στις τοπικές κοινότητες φιλική προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους ενέργεια, που ανήκει στους ίδιους τους πολίτες, και θα αποτελέσει πρότυπο για άλλα νησιά και θαλάσσιες περιοχές.

Αργυρώ Σταυρουλάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ – ένωσης καταναλωτών με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η ενασχόληση της ΕΚΠΟΙΖΩ με το θέμα ενέργεια συνίσταται στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους δικαιώματα, στην διαχείριση των παραπόνων τους-επίλυση των διαφορών τους με τους προμηθευτές, σε διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές και τους προμηθευτές για πλήρη εφαρμογή της σχετικής εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Το Schneider Electric Foundation, ηAshoka και η Enel επέλεξαν 5 κοινωνικούς καινοτόμους (1 από κάθε χώρα) που θα λάβουν μια χορηγία ύψους 2000 ευρώ προς υποστήριξη του έργου τους. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι: Stephanie Kosbab (Verbraucherzentrale NRW), Αργυρώ Σταυρουλάκη (EKPIZO), Giulia Detomati (InVento Lab), António Bello (Just a Change) και Cecilia Foronda (ECODES).

Οι επιλεχθέντες 15 κοινωνικοί επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε μια εντατική συμβουλευτική διαδικασία διάρκειας 12 εβδομάδων με στόχο την υποστήριξή τους στη δημιουργία αποτελεσματικών στρατηγικών ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, θα υποστηρίζονται από ειδικούς συμβούλους και μέντορες για συνολικά περίπου 300 ώρες εξειδικευμένης στρατηγικής εργασίας, ενώ μια τελική διήμερη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στα τέλη Απριλίου 2018 θα τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους για ανάπτυξη λαμβάνοντας πολύτιμα σχόλια ειδικών του χώρου από όλη την Ευρώπη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ