Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας: Επιτυχές το 10ο συνέδριο

Στην κατάμεστη από πολίτες, νεολαία, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και του Δημοσίου, αίθουσα ‘’Ιλισσός’’ του ξενοδοχείου Divani Caravel  και με μεγάλο ενδιαφέρον έλαβε χώρα, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, το 10ο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας με τίτλο ΄΄Γιατί δεν λειτουργούν οι θεσμοί΄΄, σε μια συμβολική ημέρα, την παραμονή της Παγκόσμιας ημέρας κατά της Διαφθοράς.

Η Πρόεδρος της οργάνωσης, κα Άννα Δαμάσκου, ανοίγοντας το συνέδριο, έκανε αρχικά λόγο για την διαφθορά ως εκτεταμένο φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία, κάτι που διαφάνηκε και σε πρόσφατη μελέτη της οργάνωσης για το Εθνικό Σύστημα Ακεραιότητας, στην οποία μόνο τρεις πυλώνες της κοινωνίας, οι εκλογές, ο Συνήγορος του Πολίτη και το Ελεγκτικό Συνέδριο, βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση, με τα ΜΜΕ, την εκτελεστική εξουσία και τις επιχειρήσεις στον αντίποδα.

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επισκέπτης καθηγητής του τμήματος Νομικής στο London School of Economics κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, o oποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι πυλώνες της κρατικής μηχανής λειτουργούν με τρόπο προβληματικό, καθώς δεν εκτελούν επαρκώς τον ανατεθειμένο ρόλο τους για ασφάλεια και αναπτυξιακή δυναμική.

Ακολούθως, ο Γεν. Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, σημείωσε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς παραμένει κυβερνητική προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας περιλαμβάνει 112 δράσεις για την καταπολέμησή της.

Στην πρώτη ενότητα, με τίτλο ‘’Θεσμοί και Κοινωνία’’, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόσης Τάσιος υπογράμμισε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση είναι η ελευθερία και η δημοκρατία, προσθέτοντας ότι θεσμοδιαλυτικοί μηχανισμοί, όπως η μαζική παραβατικότητα και η πολιτικάντικη αμφισβήτηση, λειτουργούν ανασταλτικά για την εγκαθίδρυση υγιών θεσμών.

Το ερώτημα αν η ελληνική κοινωνία μπόρεσε τελικά να αφομοιώσει τους θεσμούς που είχαν δημιουργήσει άλλοι, έθεσε στην δική του εισήγηση ο συγγραφέας – δημοσιογράφος κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα ισχυρό κράτος για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Στην κεντρική του ομιλία, ακολούθως, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς κατέστησε πολύ δυσχερέστερη την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα στήριξης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι στην Ελλάδα μειώνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και αυξάνεται η εμπιστοσύνη στους μη πολιτικούς θεσμούς.

Στην δεύτερη ενότητα, με τίτλο ‘’Ο Θεσμός της  Δικαιοσύνης’’, ο Καθηγητής  Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργος Παγουλάτος  υπογράμμισε ότι χρειάζονται περισσότερες εγγυήσεις από τους πολιτικούς λειτουργούς, προκειμένου να λειτουργεί σωστά η Δικαιοσύνη.

Στην συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος, έκανε λόγο για ένα μείζον πρόβλημα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα, που είναι η ακριβή Δικαιοσύνη, ενώ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κα Μαρία Γαβουνέλη αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων εργαλείων στην Δικαιοσύνη, όσο και στην έλλειψη εμπιστοσύνης που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό.

Τέλος, έναν αισιόδοξο τόνο έδωσε στην δική του τοποθέτηση ο Δρ. Jens Bastian, Χρηματοοικονομικός Αναλυτής και Οικονομικός Σύμβουλος, πρώην επικεφαλής Οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση και τέως Μέλος της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα, ακόμα και εν μέσω κρίσης, μπορούν κάποιοι θεσμοί να λειτουργούν σωστά, αρκεί να υπάρχει διάθεση και όρεξη για να γίνει αυτό.

Τις εργασίες του άκρως επιτυχημένου 10ου συνεδρίου έκλεισε η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, κα Άννα Δαμάσκου, διατυπώνοντας σαν τελικό συμπέρασμα ότι οι θεσμοί δεν μεταρρυθμίζονται με δηλώσεις και διακηρύξεις, αλλά με δράσεις και συνέργειες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ