6ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: Η τεχνολογία σύμμαχος στον αγώνα κατά του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το 6ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας με τίτλο: “Κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και Προσαρμογή”, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Το φετινό Συνέδριο, εστίασε στο αδιαμφισβήτητο και επιταχυνόμενο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που για τη χώρα μας θα σημάνει μείωση των βροχοπτώσεων, παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και της έντασης κυμάτων καύσωνα. Το κόστος αγνόησης του φαινομένου υπολογίζεται σε πολλαπλάσιο του Α.Ε.Π. και ο αγροδιατροφικός τομέας θα υποστεί τον πλήρη αντίκτυπο, αφού οι βασικότερες παράμετροι της παραγωγής θα παρουσιάσουν έντονες μεταβολές.

Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νικόλας Μπακατσέλος, στο σύντομο χαιρετισμό του και αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο τόνισε χαρακτηριστικά, «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι αναμφισβήτητη, οφείλεται και σε ανθρωπογενή αίτια και είναι εξίσου σημαντικό το ότι επιταχύνεται. Προφανώς η χώρα μας δε θα μείνει ανεπηρέαστη από το φαινόμενο και η αδράνεια του σήμερα θα επιφέρει τεράστιο κόστος αύριο. Εξάλλου μια θλιβερή σειρά από πρόσφατα γεγονότα μας το απέδειξε περίτρανα». Και συνέχισε, «τα πράγματα δεν είναι όμως τόσο μαύρα όσο παρουσιάζονται, ας μην ξεχνάμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, ο άνθρωπος επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής. Έτσι και τώρα, μέσω εργαλείων που μας προσφέρει η τεχνολογία, αλλάζοντας τον τρόπο διαχείρισης υδάτων, εδαφών και ζωϊκού κεφαλαίου και υιοθετώντας πρακτικές αειφόρου αγροδιατροφικής ανάπτυξης, μπορούμε να περιορίσουμε τα αίτια του φαινομένου, να καταστήσουμε ευκολότερη την προσαρμογή μας και να αναδείξουμε ευκαιρίες που ίσως να μην ήταν πρωτύτερα εμφανείς».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνος Κανέλλης εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συνέδριο εξελίσσεται σε ένα σημαντικό θεσμό, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς, δήλωσε ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, όπως η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, προσπαθεί να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα σε ότι αφορά τη κλιματική αλλαγή και τόνισε, «Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον, χωρίς να παίρνουμε υπόψη τις αλλαγές και συνέχισε, «η κεντρική Διοίκηση, όλοι, πρέπει να εξελισσόμαστε, ώστε να μπορούμε να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις».

Στην κεντρική του ομιλία, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε, «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το μέλλον, όχι μόνο επειδή θα επηρεάσει αρνητικά όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών αλλά και επειδή είναι δική μας υπόθεση να εμποδίσουμε την εξέλιξή της. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της γίνεται σε δυο πεδία. Στο ένα η δράση στοχεύει στη μείωση της έντασης του φαινομένου και έγκειται στην προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Στο άλλο λαμβάνονται μέτρα με στόχο το μετριασμό του αντικτύπου της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο του Κιότο, στη Συνθήκη των Παρισίων και στις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις συμβαλλόμενες χώρες, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, υπενθύμισε ότι η ΕΕ επεξεργάζεται δύο κανονισμούς για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου: ο ένας με στόχο τη μείωση της έκλυσης εκπομπών αερίων εξαιτίας αλλαγών χρήσεων γης και ο άλλος για την υποχρέωση των κρατών-μελών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων σε τέσσερις τομείς της οικονομίας, ένας εκ των οποίων είναι της γεωργίας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και η άρνηση αυτής της πραγματικότητας στο πολιτικό και στο επιστημονικό επίπεδο, στερεί αρκετές ευκαιρίες από το μέλλον των επόμενων γενεών και καθυστερεί την προσαρμογή της οικονομίας και της κοινωνίας. Στη συνέχεια δήλωσε, «το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της χώρας και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στο συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για λόγους που ευνοούν και την ίδια». Αναφερόμενος στις συνεργασίες που έχουν γίνει με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, για πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό πρόσθεσε, «Η Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, είναι από τα hot spot της κλιματικής αλλαγής, είναι δηλαδή, στις πιο ευπρόσβλητες ζώνες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ