Εκπαιδευτικά σεμινάρια για ενεργειακή εξοικονόμηση από το πρόγραμμα Young Energy Europe

Η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι από τους τομείς που επικεντρώνει το ενδιαφέρον και τις δράσεις του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο πλαίσιο αυτό και συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Κλίμα (EUKI), υλοποιεί το πρόγραμμα Young Energy Europe το οποίο και παρουσίασε σε ενημερωτική ημερίδα για ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που διοργάνωσε στις 19 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Το Young Energy Europe, μέσα από ένα 4ήμερο ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που απευθύνεται σε νέους εργαζόμενους έως 35 ετών, προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες ώστε ως “Energy Scouts” να συμβάλουν στην αναγνώριση και καταγραφή των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων στις επιχειρήσεις που εργάζονται. Συνεισφέρουν έτσι στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά την ομιλία της στην ημερίδα, η υπεύθυνη του προγράμματος Young Energy Europe της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), κα Janine Hansen, παρουσίασε τους στόχους και τις προσδοκίες από την υλοποίησή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι στη Γερμανία, από την έναρξη του προγράμματος το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν εκπαιδευτεί περίπου 5.000 εργαζόμενοι από 1.500 επιχειρήσεις με σημαντικά οφέλη εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Björn Athmer, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και πρώτων υλών του Εμπορικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μονάχου και Άνω Βαυαρίας (IHK), αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα εξοικονόμησης ενέργειας που επιτεύχθηκαν στην περιοχή της νότιας Γερμανίας από την υλοποίηση του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε εταιρία χημικών προϊόντων η οποία κάνοντας επένδυση της τάξεως των 200.000 ευρώ για βελτίωση των εγκαταστάσεων φωτισμού, πέτυχε εξοικονόμηση 40.000 ευρώ ετησίως.

Ο κ. Αλέξης Αδαμόπουλος, Ενεργειακός Επιθεωρητής και Συντάκτης του Εθνικού Τεχνικού Οδηγού Ενεργειακών Ελέγχων, αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου για ενεργειακούς ελέγχους, αλλά και στη μεθοδολογία και στις τεχνικές δυνατότητες, με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί ενεργειακή εξοικονόμηση σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και εταιριών που εξέφρασαν τις δικές τους ανάγκες  σχετικά με τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί η ενεργειακή εξοικονόμηση.

Το πρόγραμμα Young Energy Europe υλοποιείται ταυτόχρονα, εκτός από τη Γερμανία, σε Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία και Ουγγαρία, χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας και υποστηρίζεται από την Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς κόστος για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν.

Ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης, για περίπου 25 εκπαιδευόμενους, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2018 στην Αθήνα. Οι πιο δημιουργικές ιδέες των “Energy Scouts“ θα βραβευθούν και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Άνοιξη του 2019 στο Βερολίνο.

Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο κύκλοι εκπαίδευσης στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη το 2019 και το 2020.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο μέσα από την ιστοσελίδα του (www.german-chamber.gr/young-energy-europe) τον Σεπτέμβριο του 2018. Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί για πληροφορίες να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο τηλ. 210 64 19 035 ή να στείλει E-Mail στο: young-energy-europe@ahk.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ