Πώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προστατεύει τους υδάτινους πόρους

Της Έλλης Παναγιωτοπούλου, Υπεύθυνης Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

«Κάθε σταγόνα μετράει»: αυτή είναι η λογική που διέπει τη διαχείριση του πιο πολύτιμου κοινού μας πόρου, του νερού, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Άλλωστε, οι μπίρες μας αποτελούνται κατά 90% από νερό. Η υπεύθυνη διαχείριση του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ανάπτυξή μας, όσο και χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Για αυτό και το 2008, αναλάβαμε τη δέσμευση να μειώσουμε σταδιακά την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μπίρα κατά 20% έως το 2020.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως, αν οι κοινωνίες δεν αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, θα προκύψει σύντομα ένα τεράστιο χάσμα ανεφοδιασμού. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση είναι ολοένα και υψηλότερη, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό περιορίζεται, η ποιότητά του φθίνει, ενώ η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, με πραγματικές και άμεσες τοπικές προεκτάσεις. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι, επομένως, ευθύνη όλων μας: κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών.

Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες για τη μείωση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιούμε στην παρασκευή των προϊόντων μας. Για να το επιτύχουμε αυτό, έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, όπως η εφαρμογή ειδικού συστήματος για την παρακολούθηση της χρήσης νερού (SCADA), ενώ καταρτίζουμε αναφορές κατανάλωσης σε εβδομαδιαία βάση. Παράλληλα, διασφαλίζουμε ότι το νερό που επιστρέφει στο οικοσύστημα μετά τη χρήση του στις εγκαταστάσεις μας είναι καθαρό. Για αυτό και υλοποιήσαμε, πρόσφατα, πρόγραμμα αναβάθμισης του αυτοματισμού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού στις παραγωγικές μας μονάδες (Water Treatment Plant automation upgrade project). Και συνεχίζουμε: στα πλαίσια του τριετούς επενδυτικού πλάνου 2017-2019 επενδύουμε περαιτέρω στον μηχανολογικό εξοπλισμό των ζυθοποιείων μας, ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Οι δράσεις αυτές αποδίδουν καρπούς: από το 2008 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια, έως το 2017, μειώσαμε την κατανάλωση νερού στην παραγωγή μας κατά 13%. Με άλλα λόγια, για κάθε λίτρο μπίρας που παρήχθη το 2017, καταναλώσαμε 0,7 λίτρα λιγότερο νερό σε σύγκριση με αυτό που χρειαζόμασταν σχεδόν 10 χρόνια πριν. Εάν υπολογίσουμε συγκρίνουμε τις ποσότητες στο σύνολό της παραγωγής μας, υπολογίζουμε ότι εξοικονομήσαμε περίπου 465.000 κυβικά μέτρα νερό.

Εκτός του νερού που καταναλώνουμε για την παραγωγή των προϊόντων μας, αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία των υδάτινων πόρων στο περιβάλλον και, ειδικότερα, στις θάλασσες και τις ακτές της χώρας μας. Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, συνεργαζόμαστε με τη ΜΚΟ Δίκτυο Μεσόγειος SOS και συμμετέχουμε στην ετήσια πανελλαδική εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που έχει γίνει θεσμός και ενεργοποιεί πολίτες σε όλη την Ελλάδα να προστατεύσουν το «θησαυρό» των ακτών μας. Μόνο το 2017, 15.000 εθελοντές σε όλη τη χώρα, συνέλλεξαν πάνω από 25.000 σκουπίδια και κομμάτια πλαστικών από 36 ελληνικές παραλίες. Παράλληλα, υποστηρίζουμε ως εταιρία καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού, παρακινώντας κάθε πολίτη να υιοθετήσει απλές και αποτελεσματικές πρακτικές για την αποφυγή της σπατάλης του νερού και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Η υπεύθυνη ανάπτυξη αποτελεί, διαχρονικά, αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας, τόσο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όσο και στη Heineken. Η κοινή μας δέσμευση να συνεισφέρουμε θετικά και μακροπρόθεσμα σε ένα βιώσιμο μέλλον αποτυπώνεται στην παγκόσμια πλατφόρμα υπεύθυνης ανάπτυξης «Παράγουμε Έναν Καλύτερο Κόσμο» που ορίζει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και την καθημερινή μας δράση. Σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία του νερού αποτελεί προτεραιότητα. Άλλωστε, η αξία του για εμάς είναι, στην πραγματικότητα, ανυπολόγιστη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ