Φάμελλος: “Η περιβαλλοντική βιομηχανία και η Κυκλική Οικονομία μπορούν να στηρίξουν και την εργασία και την εθνική οικονομία”

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε σήμερα το πρωί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ, με αντικείμενο τις αλλαγές που επιφέρει ο ν. 4496/2017 στη λειτουργία των φορέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι ένα βασικό εργαλείο της Κυκλικής Οικονομίας, που αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα και στο οικονομικό και στο κοινωνικό και στο περιβαλλοντικό επίπεδο και είναι πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπογράμμισε ότι ολοκληρώνεται σε διυπουργικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και τη λειτουργία τεχνικής γραμματείας, η συγκρότηση της στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, ως δημόσιας πολιτικής, η οποία είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί από το ΚΥΣΟΙΠ μέσα στον Μάρτιο.

“Οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν το νέο τοπίο της ανακύκλωσης, όπως η πρόσφατη μείωση των εξαγωγών ανακυκλώσιμων υλικών προς την Κίνα, που δημιούργησε μεγάλα αποθέματα στα κέντρα διαλογής. Πρόσφατες επίσης είναι και οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για τη στρατηγική για τα απόβλητα πλαστικών και για το πλαίσιο παρακολούθησης, που αποτέλεσε και αντικείμενο του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος στο οποίο συμμετείχαμε. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λοιπόν, μας υποχρεώνει να δούμε ξανά την ευρωπαϊκή πολιτική για τον δευτερογενή τομέα της ανακύκλωσης, μια συζήτηση που πρέπει να φτάνει μέχρι το επίπεδο της παραγωγής προϊόντος. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να επανεξετάσουμε και να τροποποιήσουμε τον φόρο ταφής και να τον μετατρέψουμε σε επιδότηση της επαναχρησιμοποίησης, διευρύνοντας παράλληλα τη ευθύνη των παραγωγών σε όλη τη ζωή των υλικών. Τα Συστήματα Ανακύκλωσης και Εναλλακτικής Διαχείρισης πρέπει να είναι υπεύθυνα για τα υλικά μέχρι αυτά να εισέλθουν ξανά στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία, ως ωφέλιμα και χρήσιμα προϊόντα”, υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να μεγεθυνθούν τα οφέλη για την αγορά και την κοινωνία της ανακύκλωσης από τις παρεμβάσεις που εισάγει ο νόμος 4496/17, ο οποίος αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση και έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και 4,5 μήνες. Σε 1,5 μήνα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αναθεωρημένων επιχειρησιακών σχεδίων των Συστημάτων και ο ΕΟΑΝ, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας, καλείται να εγκρίνει αυτά τα σχέδια τηρώντας αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα. “Τα Συστήματα, από την πλευρά τους, γνωρίζοντας καλύτερα και από “μέσα” τη λειτουργία του χώρου της ανακύκλωσης, καλούνται να εναρμονιστούν με τις ρυθμίσεις του νόμου, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η διαφάνεια στη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς και η άρση τυχόν στρεβλώσεων που υπήρχαν, με σκοπό την αναβάθμιση του έργου και της απόδοσης της ανακύκλωσης και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αυτού του δημόσιου πόρου, γιατί είναι γνωστή και στιβαρή η θέση του Υπουργείου και της κυβέρνησης ότι η ανακύκλωση είναι ένας δημόσιος και κοινωνικός πόρος”, υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στη μείωση της εισφοροδιαφυγής των υπόχρεων στο επίπεδο της αγοράς και στην αύξηση των πόρων που θα συγκεντρωθούν για την ανακύκλωση, καθώς και στη μείωση του διοικητικού κόστους των συστημάτων και της αξιοποίησης των αποθεματικών τους. Διευκρίνισε ότι όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται με βάση τα σχέδια του κάθε ΟΤΑ και ότι αυτή η απόδοση των ΟΤΑ θα καταγράφεται και θα προκύπτει η χρέωσή τους από τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την απόδοση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή.

“Τα ΑΕΚΚ είναι ένας βασικός κρίκος στην αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας, μιας και τα αδρανή υλικά μπορούν να τροφοδοτήσουν τον κατασκευαστικό κλάδο και τα δημόσια έργα, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η περιβαλλοντική βιομηχανία και η κυκλική οικονομία είναι νέες θέσεις εργασίας, είναι οικονομία”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.​

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ