Η προσφορά της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.

Κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι αξιοποιήσιμων υλικών από ηλεκτρικές συσκευές ανακτώνται, με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κοινωνία. Mε την υπεύθυνη συμμετοχή όλων – πολιτών, δήμων και επιχειρήσεων – τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών δεν είναι καινούρια πρακτική. Από το 2004, χρονιά ίδρυσης της Ανακύκλωση Συσκευών AE, μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί και ανακυκλωθεί πάνω από 15 εκατ. συσκευές, που διαφορετικά θα είχαν κατακλύσει τις χωματερές ή θα είχαν καεί, με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας.

Η Ανακύκλωση Συσκευών AE συνεργάζεται με ένα δυναμικό δίκτυο αλυσίδων λιανικής και ανεξάρτητων καταστημάτων στα οποία τοποθετούνται χωρίς χρέωση τα μέσα συλλογής, όπως κάδοι μικροσυσκευών, container για την προσωρινή αποθήκευση μεγάλων συσκευών και ειδικοί κάδοι για την ανακύκλωση λαμπτήρων. Ένας από τους πλέον κρίσιμους συντελεστές της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ωστόσο παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά συλλογής, τα οποία επιδιώκουμε να αυξηθούν.

Η Ανακύκλωση Συσκευών AE είναι καθημερινά δίπλα στους δήμους για να τους κινητοποιεί και να τους παρέχει όλα τα δυνατά μέσα για τη συλλογή των ηλεκτρικών συσκευών. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει η δυνατότητα ανακύκλωσης ογκωδών ηλεκτρικών συσκευών μέσω δήμων, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την υπηρεσία καθαριότητας. Το δίκτυο συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού σήμερα καλύπτει το 90% του πληθυσμού και εξυπηρετεί τους καταναλωτές σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Με την Ανακύκλωση Συσκευών AE συνεργάζονται, επίσης, πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί. Οι συσκευές που συγκεντρώνονται προέρχονται από την απόσυρση πάγιου ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επαγγελματικών μηχανημάτων, καθώς και οικιακών συσκευών υπαλλήλων.

Ο δρόμος για έναν καινούριο κύκλο ζωής

Μετά τη συλλογή των συσκευών, ένα δίκτυο συνεργαζομένων με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ μεταφορικών εταιρειών αναλαμβάνει τη μεταφορά τους, στις 9 μονάδες επεξεργασίας, που δραστηριοποιούνται σε κομβικά σημεία της χώρας. Στις μονάδες επεξεργασίας, οι συσκευές αποσυναρμολογούνται και απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες που περιέχουν. Ακολουθεί η μηχανική επεξεργασία των συσκευών, η ανάκτηση των κλασμάτων επεξεργασίας και η αποθήκευση των επικίνδυνων υλικών για περαιτέρω διαχείρισή τους από κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των παλιών συσκευών, τα αξιοποιήσιμα υλικά τους επιστρέφουν στην παραγωγή νέων προϊόντων ως πρώτη ύλη.

Πρώτος κρίκος της αλυσίδας ο πολίτης

Εκτός των υποδομών συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και ενθάρρυνση του πολίτη να αναλάβει ατομική ευθύνη, με τη διαβεβαίωση ότι η προσπάθειά του έχει αντίκρισμα. Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας, με έμφαση στην online διαδραστική επικοινωνία. Επιδίωξή μας είναι να εμπνεύσουμε τους νέους και να τους φέρουμε πιο κοντά στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους, τα παιδιά τους και τις μετέπειτα γενιές.

* Αναδημοσίευση από το τεύχος 42 του CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ