«Χώροι εργασίας χωρίς καπνό»

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) συμμετέχει φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, εγκαινιάζοντας την εκστρατεία ευαισθητοποίησης “Χώροι εργασίας χωρίς καπνό”,  η οποία καλεί εργοδότες και εργαζομένους να εξαλείψουν τον καπνό του τσιγάρου από τους χώρους εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, ο Οργανισμός υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή εκστρατεία “Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα” της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο θάνατοι σχετίζονται με το κάπνισμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), από τους οποίους 79.000 περίπου πιστεύεται ότι συνδέονται αποκλειστικά με τον καπνό του τσιγάρου στον περιβάλλοντα χώρο. Επί του παρόντος, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη θεσπίσει νόμους κατά του καπνίσματος ή έχουν επιβάλει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αν και η έκταση της εφαρμογής διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ακόμη χώροι όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

Η εκστρατεία του EU-OSHA “Χώροι εργασίας χωρίς καπνό” έχει ως στόχο την υποστήριξη των εργοδοτών και των εργαζομένων στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν χώρους εργασίας απαλλαγμένους από τον καπνό του τσιγάρου, ανεξαρτήτως της ισχύουσας νομοθεσίας σε κάθε κράτος-μέλος. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν τρία φυλλάδια σε 24 γλώσσες, ένα βίντεο με τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Napo με τίτλο “Οι πνεύμονες στην εργασία” και λοιπό πληροφοριακό υλικό (http://osha.europa.eu/en/topics/whp/index_html#tabs-1).

Με τη συγκεκριμένη εκστρατεία, ο EU-OSHA καταρρίπτει ορισμένους μύθους για το κάπνισμα στον χώρο εργασίας. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού ικανό να εξαλείψει εντελώς τον καπνό. Κατά συνέπεια, ο καπνός από τους εσωτερικούς χώρους καπνιστών ρυπαίνει πάντα την ατμόσφαιρα των χώρων που προορίζονται για μη καπνιστές. Επιπλέον, η διαμόρφωση χώρων για τους καπνιστές κοντά σε εισόδους, παράθυρα ή συστήματα εξαερισμού κτηρίων συχνά συνεπάγεται έκθεση στον καπνό του τσιγάρου λόγω ρευμάτων. Ο EU-OSHA υπογραμμίζει ότι οι χώροι καπνιστών δεν αποτρέπουν την έκθεση των εργαζομένων στον καπνό, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την καθαριότητα των χώρων αυτών αναπνέουν τον εκτεθειμένο στον καπνό αέρα.

Το φυλλάδιο Συμβουλές προς εργοδότες για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος παρέχει πρακτικές συμβουλές στους εργοδότες σχετικά με τρόπους απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους εργασίας, καθώς και βασικές πληροφορίες σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα εντός του εργασιακού χώρου στην υγεία και στην οικονομία. Συμβουλές για τους εργαζομένους περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο Συμβουλές προς καπνιστές και Συμβουλές προς μη καπνιστές. Αμφότερα τα φυλλάδια προτρέπουν τους εργαζομένους να θίξουν το ζήτημα στον εργασιακό τους χώρο και να δεσμεύσουν τους εργοδότες για την έμπρακτη συμμετοχή τους στην επίλυση του προβλήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ