Συνεργασία της ΕΟΕ με την ΑΕΚ

Σχέδιο δράσης για τους απειλούμενους αετούς της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ.

Ξεκινώντας από τους πρώτους μήνες του 2014, το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε δυο είδη, τον χρυσαετό και τον σπιζαετό, με ενέργειες προστασίας και παρακολούθησης των αετών στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Η δημιουργία ταϊστρών (Χώροι Τροφοδοσίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών Πτηνών- ΧΤΑΠ) αποτελεί μια από τις πρώτες δράσεις του προγράμματος. Ο διευθυντής της Ορνιθολογικής, Γιώργος Σγουρός, ανέφερε ότι «η επείγουσα αυτή δράση αποσκοπεί στη αποφυγή της τοπικής εξαφάνισης του είδους, λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας τροφής και της εκτεταμένης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» και συμπλήρωσε πως «η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί, στην Ελλάδα, το σοβαρότερο πρόβλημα για όλα τα είδη που τρέφονται και με ψοφίμια».

Οι ΧΤΑΠ έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί τόσο στο εξωτερικό (Β. Αμερική, Ισραήλ, Ν. Αφρική, Ισπανία, Βουλγαρία, Κροατία), όσο και στη Δαδιά και στην Κρήτη.

Μια δεύτερη δράση θα συντελεστεί με τη βοήθεια της τηλεμετρίας. Η παρακολούθηση του χρυσαετού και του σπιζαετού με τη χρήση δορυφορικών πομπών και κάμερας θα αποτελέσει ένα αξιόπιστο εργαλείο για την ακριβή αποτύπωση των μετακινήσεών τους, τις περιοχές τροφοληψίας και κούρνιας, τους παράγοντες θνησιμότητας και την κρισιμότητα συγκεκριμένων θέσεων σε σχέση με τις απειλές των πουλιών.

Επίσης, θα επιλεγεί κατάλληλη φωλιά σπιζαετού για την τοποθέτηση καμουφλαρισμένης κάμερας, ώστε να μην ενοχλούνται τα πουλιά, η οποία θα δίνει εικόνα της συμπεριφοράς των γονιών και των νεοσσών και θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από την ιστοσελίδα της Ορνιθολογικής και της ΑΕΚ.

Στην παρουσίαση έδωσαν το «παρών» ο προπονητής της ΑΕΚ, Τραϊανός Δέλλας, ο Νίκος Λυμπερόπουλος και παίκτες της ομάδας. Ο Γιάννης Ολύμπιος, μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΑΕΚ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία και τόνισε την ευαισθησία της ΑΕΚ για ένα θέμα που συνδέεται με το έμβλημα της ομάδας, τον δικέφαλο αετό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ