«Καλύτερη Ζωή» από ΙΣΝ και WWF Ελλάς

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς παρουσίασαν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή», το οποίο υλοποιεί το WWF, με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το WWF Ελλάς με γνώμονα την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την αμεσότερη δραστηριοποίηση των πολιτών και τη ριζική ανανέωση της νοοτροπίας τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του WWF Ελλάς, το 46% των Ελλήνων πιστεύει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, τη στιγμή που το 42% των πολιτών της χώρας προθυμοποιείται να πάρει μέρος σε κοινωνικές δράσεις και το 31% σε δράσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της ζωής στην πόλη. Επιθυμώντας να απαντήσει στις συγκεκριμένες ανησυχίες των σύγχρονων πολιτών της χώρας, βασικός σκοπός του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, μέσω ανοιχτών ενημερωτικών δράσεων, προκειμένου οι πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να συμβάλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της χώρας.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο άξονες:

• Ο πρώτος άξονας της εφαρμογής του προγράμματος είναι οι σχολικές κοινότητες. Ξεκινώντας από το σχολικό έτος 2013-2014, βασικός στόχος ήταν να ενταχθούν ως ενεργά μέλη στο δίκτυο του προγράμματος περίπου 65 σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια) και 6.500 συνολικά μαθητές ανά έτος, ώστε να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση του τρόπου ζωής τους και την αλλαγή της νοοτροπίας τους απέναντι στο περιβάλλον και τους συμπολίτες τους. Σημειώνεται πως ήδη, τα εγγεγραμμένα σχολεία ανά την Ελλάδα έχουν φτάσει τα 85.

•Αντίστοιχα, ο δεύτερος άξονας του προγράμματος είναι οι πολίτες και ο σκοπός του είναι:

α) να εισάγει την έννοια του «οικολογικού αποτυπώματος» στο κατά μεγάλο ποσοστό απληροφόρητο ελληνικό κοινό,

β) να εκπαιδεύσει τους πολίτες και να παρουσιάσει αλλαγές στον τρόπο που ζουν, οι οποίες μειώνουν το κόστος ζωής και είναι, συγχρόνως, θετικές για το περιβάλλον, και

γ) να προσφέρει σε όλους έναν εποικοδομητικό τρόπο συμμετοχής.
Μέσα στους πρώτους πέντε μήνες υλοποίησης της «Καλύτερης Ζωής», η ανταπόκριση των μαθητών και πολιτών που συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος ήταν ενθαρρυντική: 85 εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα, 1.320 μέλη στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.kalyterizoi.gr), 1.100 συμμετέχοντες στο πρώτο φεστιβάλ που διοργανώθηκε στη χώρα μας κατά της σπατάλης τροφίμων και συνέργειες με πάνω από 30 φορείς από ολόκληρο το φάσμα της ενεργής «κοινωνίας των πολιτών».

Στις 13 Μαρτίου, ανοίγει ο νέος θεματικός φάκελος του προγράμματος, «Καλύτερη Διατροφή»,  με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, τη σύνδεση τροφής, υγείας και τρόπου ζωής, τις υγιεινές τροφές και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ