Εκδήλωση Συλλόγου ΣΚΠ στο Μουσείο Ακρόπολης

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ο Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ πραγματοποίησε την Τρίτη, 8 Απριλίου, επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και ενημερωτική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

O Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη συμμετοχή των μελών του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και η επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν αποτέλεσε εξαίρεση, μιας και η ξενάγηση συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότερα από 100 μέλη του Συλλόγου, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη δύναμη να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην καλύτερη και συνεχή ενημέρωση για την ασθένεια καθώς και στην πρόσβαση των ασθενών με ΣκΠ σε σημαντικούς ιστορικούς χώρους του τόπου.

Την ενημερωτική ομιλία προλόγισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ, κα. Βάσω Μαράκα. Εν συνεχεία o κος Τριαντάφυλλος Ντόσκας, Αναπληρωτής Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του  Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Πολλαπλή Σκλήρυνση και Οικογενειακός Προγραμματισμός». Σύμφωνα με τον κ. Ντόσκα: «Κάθε ασθενής με ΣΚΠ έχει δικαίωμα στη μητρότητα. Σε συνεργασία με το θεράποντα νευρολόγο αλλά και το γυναικόλογο της, κάθε γυναίκα με ΣΚΠ που επιθυμεί να τεκνοποιήσει θα πρέπει να επιλέγει τη σωστή χρονική στιγμή. Όσον αφορά στις θεραπείες της ΣΚΠ, οι παλαιές αγωγές (υποδόριες, ενδομυϊκές ενέσεις) είναι σχετικά ασφαλείς και δεν απαιτείται διακοπή της αγωγής πριν την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης. Τα δεδομένα για τις νεώτερες θεραπείες (από του στόματος) είναι ελλιπή και η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 2 μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης».

Η ενημερωτική ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία του κυρίου Κωνσταντίνου Σφακιανούδη, μαιευτήρα-γυναικολόγου, ειδικού IVF της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αιτίες που κατά τη διάρκεια της λοχείας αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπής, καταλήγοντας: «Η σύγχρονη ασθενής με ΣΚΠ και οι θεράποντες ιατροί πρέπει να ξεπεράσουν στερεότυπα του παρελθόντος που απέκλειαν τέτοιες ασθενείς από το όνειρο της μητρότητας. Τα σύγχρονα δεδομένα σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον στην Ελλάδα, περιορίζουν σημαντικά τα ποσοστά υποτροπών κατά τη διάρκεια της λοχείας. Από το 2005, έχουμε συναντήσει περισσότερα από 25 περιστατικά, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας, και μόνο 2 από αυτά παρουσίασαν αυξημένη ενεργότητα της νόσου μετά».

Η κα. Βάσω Μαράκα, Πρόεδρος του Συλλόγου, δήλωσε «Είναι επιθυμία των μελών μας να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις γύρω από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και αυτό αποτελεί και προσωπικό μου στόχο. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί φωτεινό πράδειγμα του πόσο ανάγκη έχουν τα μέλη μας από συνεχή ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ