ΙΣΝ: Συνέδριο για την ανεργία στη Νεά Υόρκη

Στις 3 και 4 Απριλίου 2014, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία (Peterson Institute for International Economics) διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη Διεθνές Συνέδριο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων, το οποίο εστίασε στο παγκόσμιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και την επιτακτική ανάγκη για συλλογική δράση.

Το συνέδριο ήταν το πρώτο βήμα μετά την ανακοίνωση του Ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2013 για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ –επιπλέον των άλλων κοινωφελών δραστηριοτήτων του–  με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους της χώρας, οι οποίοι έχουν πληγεί έντονα από το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ως απόρροια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Το συνέδριο αποτέλεσε διεθνές σημείο συνάντησης και παραγωγικού διαλόγου, μέσα από τον οποίο οι πάνω από 40 συμμετέχοντες συζήτησαν και ανέλυσαν καινοτόμες πρωτοβουλίες και προγράμματα ικανά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικότερα, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, φορείς διαμόρφωσης πολιτικής, εκπρόσωποι ελληνικών και διεθνών ερευνητικών ιδρυμάτων, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για την ενεργό συνεργασία μεταξύ του δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωφελούς τομέα, καθώς και την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της νεανικής ανεργίας.

Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου, διεξήχθηκαν συνολικά 8 θεματικές ενότητες και πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 ομιλίες. Βασικός ομιλητής την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν ο Jeffrey D. Sachs, Διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος εστίασε στις εξαγωγές ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εξόδου από την κρίση και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, τόνισε τις προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες που αναδεικνύονται ως αποτέλεσμα των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών και έδωσε έμφαση στη σημασία της εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας για την αγορά εργασίας των νέων.

Το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί την αρχή μόνο μιας μακράς διαδικασίας αναζήτησης και αξιολόγησης προγραμμάτων για την υποστήριξη της νέας γενιάς, η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 3ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 26 και 27 Ιουνίου 2014.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ