Στην Κάσο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες

Σε συνέχεια των δύο πρώτων επιτυχημένων αποστολών στα παραμεθόρια νησιά του Καστελόριζου και της Αμοργού, οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την τρίτη τους αποστολή στο νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, την Κάσο.

Την αποστολή στην Κάσο συνόδευσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας και ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες  σηματοδότησαν τον Ιανουάριο του 2014, την έναρξη του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας λαμβάνουν δωρεάν πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.  Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του Προγράμματος έχει ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Το ταξίδι των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Κάσο διήρκησε συνολικά πέντε ημέρες (9-13 Απριλίου), κατά τις οποίες οι 900 περίπου κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να λάβουν προσωποποιημένη συμβουλευτική υποστήριξη και φροντίδα από το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων και να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις από όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Συγκεκριμένα, μέσα από τις μονάδες, οι πολίτες είχαν πρόσβαση σε παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς και σε ιατρικά μηχανήματα που ανταποκρίνονται στις πιο εξειδικευμένες ανάγκες των πολιτών (υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας, συγκρότημα οστικής πυκνότητας).

Σύμφωνα με την αναφορά πεπραγμένων που συνέταξε το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό με την ολοκλήρωση της αποστολής, στην Κάσο πραγματοποιήθηκαν 1.637 ιατρικές επισκέψεις και εξετάσθηκαν συνολικά 648 άτομα, από τους 900 περίπου μόνιμους κατοίκους (72% του μόνιμου πληθυσμού), ενώ υλοποιήθηκαν 1.048 παρακλινικές, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Εννέα άτομα διεγνώσθησαν με προβλήματα υγείας που χρήζουν άμεσης περαιτέρω διερεύνησης και 42 ασθενείς χρήζουν προγραμματισμένης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:

•    384 ακτινογραφίες
•    132 υπέρηχοι,
•    161 ηλεκτροκαρδιογραφήματα,
•    167 triplex καρδιάς,
•    60 μαστογραφίες,
•    49 test Παπανικολάου,
•    59 έλεγχοι οστικής πυκνότητας,
•    24 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και
•    12 σπιρομετρήσεις.

Ακολουθώντας την προσέγγιση των προηγούμενων αποστολών, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νεότερα μέλη της κοινωνίας, καθώς πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις, λιπομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση στους μαθητές του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σχολείου που διαμένουν στο νησί. Παράλληλα, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης αποστολής του προγράμματος να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και φροντίδας της υγείας, στην Κάσο διεξήχθηκαν ανοιχτές ενημερωτικές ομιλίες για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το κάπνισμα, την υγιεινή διατροφή και τον επαγγελματικό προσανατολισμό ενώ πραγματοποιήθηκαν πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα με ανατομικά προπλάσματα σε κατοίκους και αξιωματικούς του λιμενικού.

Σημειώνεται πως μέσω του προγράμματος, μια σημαντική μερίδα των κατοίκων του νησιού είχε την ευκαιρία να υποβληθεί για πρώτη φορά σε συγκεκριμένες  εξετάσεις, γεγονός σημαντικό, που αποτελεί τον βασικό στόχο της όλης πρωτοβουλίας, δηλαδή την παροχή δωρεάν αξιόπιστων και αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες  ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την επίσκεψη του στην Κάσο δήλωσε «Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δουλειά που γίνεται εδώ.  Παρακολουθώ το πρόγραμμα από την ξεκίνημά του.  Θέλω να συγχαρώ πρώτα όλους αυτούς τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μια μάχη εντυπωσιακή, πολύ ανθρώπινη.  Ό,τι είδαμε να γίνεται εδώ σ’ ένα ακριτικό νησί και αυτά που είδαμε και ακούσαμε μας ανεβάζουν το ηθικό,  σε μια εποχή που λίγες προκλήσεις μας ανεβάζουν το ηθικό.»

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Η πρόσβαση σε βασικές και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, και κανένας πολίτης, όπου κι αν κατοικεί, δεν πρέπει να εξαιρείται από αυτό. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, πάνω από 3.000 συμπολίτες μας σε τρία ελληνικά παραμεθόρια νησιά είχαν την ευκαιρία έως σήμερα ανοιχτής πρόσβασης σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και ιατρικής φροντίδας. Ως Ίδρυμα, θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπεύθυνο του προγράμματος, Δρ. Παναγιώτη Κουλουβάρη, καθώς και σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του εθελοντικά. Αποτελούν έμπνευση για όλους μας».

Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, προσθέτει: «Οι αποστολές μας στο Καστελόριζο, την Αμοργό και τώρα στην Κάσο αποδεικνύουν την επιτυχία του προγράμματος και δίνουν νόημα στο έργο που επιτελεί η ομάδα των γιατρών και νοσηλευτών που συνοδεύουν τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες».

Η επόμενη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου με 3 Ιουνίου, στην Αστυπάλαια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ