Νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων από το ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013 και έκτοτε υποδέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, ενημερώνοντάς τους τόσο για την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών στο εργοτάξιο, όσο και για την ιστορία, τη δομή και το ρόλο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και όλα όσα επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες και επισκέπτες του το 2016, οπότε και θα ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του.

Το Κέντρο Επισκεπτών είναι σχεδιασμένο από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το διακεκριμένο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano, μέσα από πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε και χρηματοδοτήσε το ΙΣΝ. Ο κεντρικός στόχος του Κέντρου Επισκεπτών, ο οποίος καθορίζει τη φιλοσοφία, αλλά και την προγραμματική λειτουργία του, είναι να προσφέρει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει το ΚΠΙΣΝ, να κατανοήσει την αρχιτεκτονική, κατασκευαστική αλλά και κοινωνική του διάσταση και να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με ένα έργο που αποσκοπεί να ανανεώσει και να διαφοροποιήσει καθοριστικά τη σχέση των πολιτών με την παιδεία, τον πολιτισμό,  το περιβάλλον, και τους δημόσιους αστικούς χώρους. Το Κέντρο Επισκεπτών, το οποίο βρίσκεται πάνω στην Εσπλανάδα,  είναι μια προσωρινή ελαφρά κατασκευή, που θα λειτουργεί ως την ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ, το 2016. Μετά τη αποπεράτωση του έργου, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται για το ΚΠΙΣΝ μέσω του νέου και μόνιμου Κέντρου Επισκεπτών, που θα λειτουργήσει στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Η ανταπόκριση των πολιτών προς το Κέντρο Επισκεπτών, στους 6 μήνες λειτουργίας του, είναι θετική και έχει δημιουργήσει ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον και το ρόλο του ΚΠΙΣΝ. Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Απρίλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 14.000 επισκέψεις στο Κέντρο Επισκεπτών στη διάρκεια των οποίων οι επισκέπτες ενημερώθηκαν μέσα από την μόνιμη έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο  αναφορικά με τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τις καινοτόμες προσεγγίσεις στη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και για τις οικολογικές ευαισθησίες που διέπουν το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Το συγκεκριμένο διάστημα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 47 οργανωμένες επισκέψεις στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, με τη συμμετοχή περίπου 1.300 ατόμων που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο σημαντικά και πολύπλοκα κατασκευαστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη γνωριμία της νέας γενιάς της χώρας με το εν λόγω έργο, το Κέντρο Επισκεπτών προβλέπεται να έχει υποδεχτεί, μέχρι τον Μάιο του 2014, 1.480 μαθητές από συνολικά 141 σχολικές τάξεις.

Το Κέντρο Επισκεπτών εγκαινίασε επίσης το νέο πρόγραμμα ανοιχτών πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τίτλο «Ακτίνες Δράσης-Σημεία Επαφής», το οποίο θα περιλαμβάνει μηνιαίες εκδηλώσεις διαφορετικού θεματικού χαρακτήρα και προσανατολισμού και το οποίο αποσκοπεί στη διαμόρφωση του μελλοντικού προσώπου του ΚΠΙΣΝ, μέσα από το δημιουργικό διάλογο των πολιτών με το έργο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδαγωγικό υλικό για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που επισκέπτονται το χώρο, πολυαισθητικά εργαστήρια για άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα, τεχνικά σεμινάρια που απευθύνονται σε φοιτητές και επαγγελματίες τεχνικής κατεύθυνσης, σεμινάρια βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, διαγωνισμούς, εκθέσεις φωτογραφίας, κ.ά.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και το Δεκέμβριο του 2014. Ο επόμενος κύκλος εκδηλώσεων – χειμώνας/άνοιξη 2015 – θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2014.  Η είσοδος του κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών, όσο και η συμμετοχή του στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ