Alpha Bank: Συνέχεια συνεργασίας με Μ.Ι.Ε.Τ.

To Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.) και η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank συνεχίζουν τη συνεργασία τους με μία από κοινού έρευνα σχετικά με το έργο του Δημήτρη Γαλάνη (1879-1966) στην εικονογράφηση βιβλίων.

Πρωτογενές υλικό για την έρευνα αποτέλεσαν τα εικονογραφημένα από τον καλλιτέχνη βιβλία, τα οποία ανήκουν στις πλούσιες Συλλογές της Alpha Bank και του Μ.Ι.Ε.Τ., ενώ αξιοποιήθηκαν και τεκμήρια από το Μουσείο της Μονμάρτρης (La Société Le Vieux Montmartre) στο Παρίσι, καθώς σε μία πτέρυγα του σημερινού Μουσείου εστεγάζετο έως το 1965 το σπίτι και το εργαστήριο του Γαλάνη, ενώ όλο το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη φυλάσσεται σήμερα εκεί.

H έρευνα ξεκίνησε το 2008 στην Αθήνα και στο Παρίσι και έως το 2013 είχε ολοκληρωθεί η καταγραφή των 152 τίτλων, δηλαδή των βιβλίων, λευκωμάτων και εντύπων που εικονογράφησε ο καλλιτέχνης το χρονικό διάστημα 1904 1962. Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας αποτελεί η έκδοση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία», καθώς και η ομότιτλη έκθεση η οποία θα παρουσιασθεί στο Μέγαρο Εϋνάρδου, το Πολιτιστικό Κέντρο του Μ.Ι.Ε.Τ. στην Αθήνα. Την Έκδοση προλογίζει ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής του Μ.Ι.Ε.Τ., ενώ στα τρία εισαγωγικά κείμενα που ακολουθούν η Ειρήνη Οράτη, Επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, παρουσιάζει για πρώτη φορά αναλυτικά το εικονογραφικό έργο του Γαλάνη, ο Άγγελος Δρακογιώργος, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου της Βουργουνδίας (Université de Bourgogne), προσεγγίζει το γελοιογραφικό έργο του κατά τα πρώτα έτη στο Παρίσι, ενώ ο Γιώργος Ματθιόπουλος, Καθηγητής Γραφικών Τεχνών στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών, γράφει για την τέχνη του βιβλίου στην Ευρώπη την εποχή εκείνη.

Στην έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία» θα παρουσιασθούν επιλεκτικά οι εκδόσεις με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλούσιο υλικό της Εκθέσεως προέρχεται κυρίως από τις Συλλογές της Alpha Bank και του Μ.Ι.Ε.Τ., αλλά και από πολύ σημαντικά, αδημοσίευτα αρχεία του Μουσείου της Μονμάρτρης. Η Έκθεση εμπλουτίζεται με έργα ζωγραφικής, σχέδια και χαρακτικά από ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και ιδρύματα (Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Μουσείο Μπενάκη, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ