COSMOTE: Συμμετοχή στο VIMSEN

Στο ερευνητικό έργο «VIMSEN» συμμετέχει η COSMOTE, με στόχο την υλοποίηση μιας καινοτόμας πλατφόρμας, μέσα από την οποία συνεταιρισμοί μικρών παραγωγών «πράσινης» ενέργειας θα διαμορφώσουν τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα του μέλλοντος, συμβάλλοντας στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το έργο επιδιώκει να αναβαθμίσει τη συμβατική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο προβλέπει ότι θα παρέχεται η δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας (π.χ. οικιακούς καταναλωτές-παραγωγούς) να διαμορφώνουν συνεταιρισμούς (associations) με δυναμικό τρόπο, και να συμμετέχουν στην ελεύθερη αγορά και πώληση ενέργειας, μέσα από ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο. Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η εξισορρόπηση παραγωγής-φορτίου και, βέβαια, η προστασία του περιβάλλοντος, με την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι των συμβατικών μονάδων παραγωγής.

Στο πλαίσιο του έργου, η COSMOTE συμμετέχει στον καθορισμό των περιπτώσεων χρήσης, των τεχνικών απαιτήσεων, των προδιαγραφών του συστήματος και τη συνολική αξιολόγησή του, ενώ είναι υπεύθυνη και για τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής, που αφορά στην υποστήριξη των επικοινωνιών. Επιπλέον, η εταιρεία θα συμβάλει στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου, καθώς και στη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου.

Στο έργο VIMSEN συμμετέχουν, επίσης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», η ΔΕΗ, οι εταιρίες KEMA Nederland BV, INTELEN, TELINT και WATTICS, καθώς και ένωση δημοτικών διαμερισμάτων από την Ιταλία, όπου θα πραγματοποιηθεί μέρος των πειραμάτων για την αξιολόγηση της πιλοτικής πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του 7th Framework Programme και έχει συνολική διάρκεια 3 έτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ