Ο ΣΠΕΦ για τον ανείσπρακτο ΦΠΑ τιμολογίων

O ΣΠΕΦ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, υπ’ όψη του Υπουργού κ. Γ. Χαρδούβελη και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπ’ όψη της κα Κ. Σαββαίδου, με κοινοποίηση  στο ΥΠΕΚΑ υπ’ όψη του Υφυπουργού κ.  Α. Παπαγεωργίου και του Γεν. Γραμματέα κ. Κων/νου Μαθιουδάκη,  στο ΛΑΓΗΕ υπ’ όψη του Προέδρου κ. Α. Γκαρή και στον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. υπ’ όψη  του Προέδρου κ. Κ. Ζωντανού με θέμα: Έναρξη εφαρμογής ΠΟΛ 1214/2014 περί μη καταβολής ανείσπρακτου ΦΠΑ τιμολογίων

Συγκεκριμένα: “Στο άρθρο 2, παρ. 3 της ΠΟΛ 1214, ΦΕΚ Β 2601 από 30/9/14 αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος, η δήλωση ένταξης στο καθεστώς γίνεται δεκτή έως 20.10.2014 και η ένταξη ισχύει από 1.10.2014. Στην περίπτωση αυτή ο υποκείμενος στο φόρο, που έχει ήδη εκδώσει φορολογικά στοιχεία χωρίς την ένδειξη που αναφέρεται στην περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 υποχρεούται να ενημερώσει τους πελάτες του ότι έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς από 1.10.2014»

Κατά την αντίληψη μας και με γνώμονα την άμεση ελάφρυνση χιλιάδων επιχειρήσεων -όπως άλλωστε δεσμεύτηκε από καιρό προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- από την υποχρέωση να σας αποδίδουν ανείσπρακτο ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει αλλά όχι εισπράξει, σημαίνει:

1.    Πως ο υποκείμενος στο φόρο εντάσσεται μεν στο σύστημα από 1/10/14, αλλά αυτό το χρονικό ορόσημο αφορά την τροποποίηση του τρόπου συμπλήρωσης και υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, η οποία και θα αφορά (για τους εντασσόμενους στο εξής) εξοφληθέντα ποσά και όχι απλώς τιμολογηθέντα σύμφωνα με την ΠΟΛ.  Δηλαδή η ημερομηνία της 1/10/14 αφορά περιοριστικά τον χρόνο υποβολής τέτοιων περιοδικών δηλώσεων από το χρονικό σημείο αυτό και μετά και όχι το ποια τιμολόγια αφορά η δήλωση ΦΠΑ αυτή, τα οποία αναλόγως της κατηγορίας βιβλίων των επιχειρήσεων ποικίλουν από έναν έως τρεις μήνες πριν.

2.    Σύμφωνα μάλιστα με το δεύτερο εδάφιο της ανωτέρω παραγράφου της ΠΟΛ και επιβεβαιωτικά προς την αντίληψη μας  (άρθρο 2, παρ. 3), δίνεται ορθά η δυνατότητα στην περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο έχει ήδη εκδώσει τιμολόγια (σ.σ. προφανώς πριν την 1/10/14 και που αφορούν τα τιμολόγια αυτά την δήλωση ΦΠΑ μηνιαία ή τρίμηνη που θα υποβάλλει μέχρι τέλος Οκτωβρίου) και δεν τα έχει σημάνει με την ειδική ένδειξη αναλόγως (πως άλλωστε θα μπορούσε αφού εκδόθηκαν πριν την ΠΟΛ), να το πράξει ισοδύναμα ενημερώνοντας τους πελάτες του.  

Δυστυχώς ωστόσο οι ΔΟΥ, τείνουν να εφαρμόσουν ένα εντελώς στρεβλό και ισοπεδωτικό σκεπτικό, θεωρώντας πως το χρονικό ορόσημο της 1/10/14 αφορά όχι την αλλαγή περιοριστικά του τρόπου συμπλήρωσης των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ εφεξής για τους εντασσόμενους στο καθεστώς, αλλά και τα τιμολόγια καθαυτά.  

Έτσι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ωφεληθούν άμεσα από το μέτρο και υποχρεώνονται για άλλο ένα τρίμηνο ή μήνα (αναλόγως της κατηγορίας βιβλίων τους) να σας αποδώσουν ΦΠΑ που δεν εισέπραξαν.  Πολύ περισσότερο μάλιστα οι παραγωγοί ΑΠΕ να σας αποδώσουν ΦΠΑ τριμήνου που δεν εισέπραξαν και που τους χρωστάει ο ΛΑΓΗΕ ΑΕ μέτοχος του οποίου κατά 100% είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες-διευκρινίσεις σας ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η ρύθμιση άμεσα για τα τιμολόγια που αφορά η περιοδική δήλωση που θα υποβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ