Κωνσταντίνος Γάτσιος, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συνέντευξη στoν Δημήτρη Τσουκαλά

Τη θέση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τόσο στη φιλοσοφία και τη στρατηγική όσο και στο πρόγραμμα σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει στο CSR Review ο πρύτανης του ιδρύματος.

Τη στρατηγική επανατοποθέτηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού του ρόλου, μέσω μιας σειράς δράσεων και καινοτόμων πρωτοβουλιών, ανακοίνωσε πρόσφατα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Καθώς ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού είναι η σύνδεση του πανεπιστημίου με κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις, εξάγοντας αλλά και εισάγοντας γνώσεις και εμπειρία, θέτοντας την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ακόμη πιο ψηλά στις προτεραιότητές του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Γάτσιος, μιλάει στο CSR Review για τη νέα εποχή του ιδρύματος.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΠΑ είναι η σύνδεση του πανεπιστημίου με κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις, θέτοντας την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ακόμα πιο ψηλά στις προτεραιότητές του. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία για τις ενέργειες αυτές και τους φορείς με τους οποίους θα συνεργαστείτε;

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ναι μεν μορφοποιείται από την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και τα όργανα διοίκησής της, όμως δεν είναι ένα αποκλειστικά «εσωτερικό» μας ζήτημα. Αντίθετα, οφείλει να τροφοδοτείται από τη ζωντανή μας σχέση με τους κοινωνικούς συνομιλητές, συμμάχους και συνεργάτες μας.

Το ΟΠΑ συνεργάζεται με φορείς για την προαγωγή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα στο πλαίσιο δράσεων όπως: «Η Ελλάδα Καινοτομεί» του ΣΕΒ, το Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Διαγωνισμός iBank της Εθνικής Τράπεζας, η πρωτοβουλία EGG της Eurobank, αλλά και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας e-nnovation, που διεξάγουμε κάθε χρόνο. Επιπλέον, διοργανώνουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Διοίκηση και Ανάπτυξη Βιώσιμων Καινοτόμων Start-ups» και «Entrepreneurship boot camp», στα οποία συμμετέχει ενεργά και η Εθνική Τράπεζα. Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις μας με τον ΟΤΕ για συνεργασία και δημιουργία ενός εργαστηρίου που θα μπορεί να εξυπηρετεί κοινές δράσεις και θα χρησιμοποιείται για έρευνα από φοιτητές, καθηγητές αλλά και στελέχη του ΟΤΕ, βρίσκονται σε πολύ ώριμη φάση.

Η θεσμική μας συνεργασία επεκτείνεται και με άλλους φορείς, πέραν των ανωτέρω, όπως το ΙΟΒΕ, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η QualityNet Foundation και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις που είτε έχουμε ήδη ξεκινήσει είτε έχουμε συμφωνήσει να ξεκινήσουμε άμεσα με οργανισμούς και εταιρείες όπως το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Alpha Bank, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το Πλαίσιο Computers, η SAS, ο Όμιλος Ιντεραμέρικαν, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Pharmathen, η Chipita, η Wind Hellas, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Dixons/Κωτσόβολος και η Genesis Pharma, προσβλέπουμε να μετουσιωθούν σε συνεργασίες προς αμοιβαίο όφελος.

Ποιες δράσεις έχετε προγραμματίσει στο πλαίσιο της υπεύθυνης δράσης του ιδρύματος; Ποιος είναι ο στόχος σας και ποιο το πλάνο που θα ακολουθήσετε;

Οι δράσεις μας καθοδηγούνται και εμπνέονται από τις σταθερές ιδρυματικές μας αξίες -Αριστεία, Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Κοινωνική Προσφορά- και αποσκοπούν να γίνουμε ακόμη πιο ωφέλιμοι στους νέους μας και την πατρίδα. Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στην Αριστεία στην Έρευνα και Εκπαίδευση, με την αύξηση του αριθμού και της ποιότητας των ερευνητικών προγραμμάτων και των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων μέσω της ενθάρρυνσης και βελτιωμένης χρηματοδότησης των ερευνητών μας. Η αριστεία στην εκπαίδευση και οι ισχυροί δεσμοί μας με την αγορά μέσω της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, στηρίζει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων μας. Σημειώνω ότι για τις δράσεις του αυτές το πανεπιστήμιό μας είναι το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας στο οποίο απενεμήθη το ευρωπαϊκό βραβείο Αριστείας EFQM. Στοχεύουμε σταθερά στην προσέλκυση των πιο ελπιδοφόρων φοιτητών καθώς και των κορυφαίων καθηγητών στα σύγχρονα και ανταγωνιστικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, πιστοποιημένα από διεθνείς φορείς (π.χ. EFQM, AMBA κ.λπ.) για τις παιδαγωγικά αποτελεσματικές μεθόδους διδασκαλίας.

Τέλος, στο πλαίσιο της Εξωστρέφειας και της προώθησης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πέραν των όσων έχω ήδη αναφέρει, έχουμε δημιουργήσει το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation – ACE), το οποίο χρηματοδοτείται από το «Έργο Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων και υποστηρίζει καινοτόμους νέες ή υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), καθώς και ερευνητικά αποτελέσματα, με στόχο την εμπορική αξιοποίησή τους.

Πώς εντάσσεται η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο πρόγραμμα σπουδών του ΟΠΑ; Θεωρείτε πως πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση των φοιτητών στο συγκεκριμένο τομέα;

Ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, όπως το ΟΠΑ, δεν μπορούσε παρά να εντάξει στα Προγράμματα Σπουδών του το μάθημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, να δημιουργηθεί το 2010 η εθελοντική ομάδα Get Involved από φοιτητές μας με τη συνδρομή διδασκόντων του ΟΠΑ, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Πρόσφατα, το ΟΠΑ έλαβε την πιστοποίηση για το Principles for Responsible Management Education (PRME), το οποίο αφορά Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που θέλουν να προσαρμόσουν σταδιακά τα προγράμματα σπουδών, την έρευνα, τις μεθοδολογίες διδασκαλίας και τις στρατηγικές τους, με βάση την εταιρική ευθύνη και βιωσιμότητα (CSR).

Εκτός, όμως, από την εκπαίδευση των φοιτητών του σε θέματα ΕΚΕ, το ΟΠΑ έχει υλοποιήσει αξιόλογες δράσεις με περιβαλλοντικό, κοινωνικό, πολιτιστικό περιεχόμενο. Ενδεικτικά αναφέρονται η βελτίωση του «οικολογικού αποτυπώματος» του πανεπιστημίου, η συμμετοχή του πανεπιστημίου ως μέλος σε οργανισμούς και δίκτυα που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ΕΚΕ (π.χ. Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ, Εurocharity, United Nations Global Compact).

Ποια θα λέγατε πως είναι η αποστολή του ΟΠΑ; Ποιος είναι ο ρόλος του τόσο διαχρονικά όσο και στη σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα;

Η αποστολή του πανεπιστημίου μας είναι η παραγωγή και διάδοση της γνώσης προς όφελος της νεολαίας και της εθνικής μας οικονομίας, καθώς και η διάπλαση υπεύθυνων πολιτών, έτοιμων να ηγηθούν σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία. Αναπόσπαστο μέρος της αποστολής μας θεωρούμε τη συμβολή μας στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και τη διαμόρφωση της απαιτούμενης επιχειρηματικής δυναμικής, εστιάζοντας στη νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, οφείλουμε να είμαστε ως ίδρυμα κοντά στην κοινωνία, δίπλα στους εργαζομένους και τα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, παρέχοντάς τους επικαιροποιημένες γνώσεις και νέα ευέλικτα εκπαιδευτικά προγράμματα. Εξυπηρετούμε αυτόν το στόχο, τόσο μέσα από τα πολύ δημοφιλή μεταπτυχιακά μας προγράμματα για εργαζομένους, όσο και μέσω του Κέντρου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης σε εργαζομένους.

Τέλος, στρατηγική προτεραιότητα του πανεπιστημίου μας, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του σήμερα, είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τα προγράμματα σπουδών του ΟΠΑ δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές μας να εμβαθύνουν στην έννοια της επιχειρηματικότητας και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τις χρησιμοποιήσουν αργότερα στην καριέρα τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΟΠΑ να επιλεχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του δικτύου Eurydice ως πρότυπο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο σε θέματα επιχειρηματικότητας και απασχολησιμότητας.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για το ίδρυμα και την πορεία του στο εγγύς και απώτερο μέλλον;

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα σύγχρονο, διεθνώς ανταγωνιστικό κύτταρο επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης. Το καταδεικνύει αυτό η συστηματική του κατάταξη στο ανώτερο 4% μεταξύ των 20.000 πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, η πρόσφατη κατάταξή του ως Top Business School στην 123η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα Business Schools του κόσμου λαμβάνοντας 4 αστέρια διάκρισης, καθώς και οι ευρωπαϊκές διακρίσεις αριστείας που έχω προαναφέρει. Είμαι υπερήφανος που ηγούμαι ενός πανεπιστημίου που είναι καμάρι για τη χώρα μας.

Το όραμά μας είναι ένα πανεπιστήμιο με ακόμη μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση, που θα προσελκύει ό,τι καλύτερο από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από την ευρύτερη περιοχή μας. Ένα ευρωπαϊκό κέντρο επιστημονικής αριστείας, δικτυωμένο με ξένα πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου για κοινά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών. Ένα πανεπιστήμιο «δεμένο» με την κοινωνία μας, τις ανάγκες της, που θα συμβάλλει στην ανάταξη της οικονομίας μας με τρόπο ενεργό και αποφασιστικό. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός με την ανάπτυξη στενών δεσμών συνεργασίας με την επιχειρηματική κοινότητα, τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και αφετέρου με την ενδυνάμωση της οικονομικής αυτάρκειας του ιδρύματος με πόρους προερχόμενους από ερευνητικές ή άλλες δραστηριότητες καθώς και από χορηγούς και δωρητές. Κάνουμε ήδη πολλά από όλα αυτά. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Το ΟΠΑ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών, χτίζοντας ένα πανεπιστήμιο-πρότυπο. Ένα πανεπιστήμιο στην αιχμή της πρωτοπορίας στην έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η στρατηγική του κατεύθυνση έχει ως στόχο να εδραιώσει τη διεθνή του οντότητα και παρουσία και σηματοδοτεί την αποστολή, το όραμα, τις ιδρυματικές αξίες, την κουλτούρα και τη φιλοσοφία του για το μέλλον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ