Δρόμοι της Ελίας: Έντονη δραστηριότητα

Έντονη δραστηριότητα και παρουσία σε διεθνές επίπεδο είχε το τελευταίο δίμηνο ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», επίσημα αναγνωρισμένος φορέας υλοποίησης δράσεων διαπολιτισμικού διαλόγου & βιώσιμης ανάπτυξης από την Unesco και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τις 21-24 Οκτωβρίου 2014, ο Εκτελεστικός Δ/ντής του Οργανισμού κ. Γιώργος Καραμπάτος και συνεργάτες του συμμετείχαν στις «Μεσογειακές Ημέρες της Ελιάς» στην πόλη Meknes του Μαρόκου, ένα σημαντικό γεγονός που έχει γίνει πλέον θεσμός και συγκεντρώνει κάθε χρόνο όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου γύρω από το ίδιο τραπέζι. Στις εργασίες παρουσιάστηκαν οι πολιτιστικές διαδρομές «Δρόμοι της Ελιάς» και οι προτάσεις τους για το 2015 σε εκπροσώπους φορέων από όλες τις μεσογειακές χώρες. Οργανωτές του Συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν 30 εισηγητές διεθνούς κύρους, ήταν το Εθνικό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο –Agro-pole Olivier (Μαρόκο), το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το Πανεπιστήμιο της Ανδαλουσίας (Ισπανία).

Από τις 30-31 Οκτωβρίου 2014 ο Οργανισμός συμμετείχε στις εργασίες του Διεθνούς Forum για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), όπου εκπροσωπήθηκε από την κ. Ζωή  Καζαζάκη επίτιμη Γενική Δ/ντρια του Υπ. Πολιτισμού της Ελλάδος και νυν Πρόεδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς». Σε εκτενή εισήγηση της η κα. Καζαζάκη ανέπτυξε τη σημασία της ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου και πρότεινε τρόπους προσέγγισης διαφορετικών πολιτισμών με αφορμή την ελιά  εστιάζοντας στη σημασία της μύησης του νεανικού κοινού στον πολιτισμό και τον συμβολισμό της ελιάς, καθώς και στη συνειδητοποίηση της διατροφικής αξίας των ελαιοκομικών προϊόντων μέσω της ανακάλυψης των παραδοσιακών γεύσεων της μεσογειακής γαστρονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Forum επιτεύχθηκε διμερής συνεργασία Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» και Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού του Αζερμπαϊτζάν για την υλοποίηση δράσεων προώθησης πολιτιστικών διαδρομών.

Επόμενος μεγάλος προορισμός των συνεργατών των «Δρόμων της Ελιάς» ήταν η Μασσαλία (Γαλλία), όπου συμμετείχαν από τις 5-8 Νοεμβρίου στην Οικονομική Εβδομάδα της Μεσογείου, ένα γεγονός μείζονος σημασίας με θέμα το μέλλον του τουρισμού στη Μεσόγειο και τις νέες τάσεις και προτάσεις. Στην Οικονομική Εβδομάδα της Μεσογείου, η οποία προσέλκυσε περί τα 3.000 άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, έγινε παρουσίαση των Πολιτιστικών Διαδρομών «Δρόμοι της Ελιάς» και ενισχύθηκε σημαντικά το ευρω-μεσογειακό  Δίκτυο των Δρόμων της Ελιάς με νέα μέλη-φορείς από τις χώρες της Μεσογείου. Την παρουσίαση έκανε η κ. Μαρινέλλα Κατσιλιέρη, εθνολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του Οργανισμού, η οποία εστίασε στις προοπτικές πολιτιστικής και εμπορικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω των «Δρόμων της Ελιάς». Συγκεκριμένα, παρουσίασε τρόπους συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών ανάπτυξης στις περιοχές ευθύνης τους. Ξεκινώντας από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες τοπικές οικονομίες και με βάση το ότι «κάποτε το εμπόριο προήγαγε τον πολιτισμό, σήμερα ο πολιτισμός προάγει το εμπόριο» ανέπτυξε την άποψη για την κατ’ αντιστοιχία προβολή παραδοσιακών προϊόντων μέσω της οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων με θέμα την ιστορία τους.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Μασσαλία, ο Εκτελεστικός Δ/ντής του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Γ. Καραμπάτος, συναντήθηκε με στελέχη του Επιμελητηρίου της περιοχής Marseille – Provence. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή του Τμήματος Πολιτιστικής κληρονομιάς & Ιστορικού Αρχείου του Επιμελητηρίου Μασσαλίας κ. P. Boulanger στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν κοινές δράσεις προβολής της μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς προς όφελος της ανάπτυξης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Το “παρών” έδωσαν οι συνεργάτες του Πολιτιστικού Οργανισμού και στο Forum Μεσογειακής Διατροφής στην Imperia της Ιταλίας προσκεκλημένοι από το Επιμελητήριο της περιοχής. Οι «Δρόμοι της Ελιάς» εκπροσωπήθηκαν από τον κ. Γιώργο Καραμπάτο και την κα. Margherita Bovicelli, επίτιμη Πρόξενο της Ιταλίας στη νότια Πελοπόννησο και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Οργανισμού, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης και στην προγραμματισμένη Συνάντηση του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου (Re.Co.Med) στο οποίο οι «Δρόμοι της Ελιάς» είναι από τα πλέον ενεργά μέλη και επιφορτισμένοι για την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή σε 5 μεσογειακές χώρες.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» συμμετείχε επίσης σε 2 ακόμα διεθνείς συναντήσεις, μια στο πλαίσιο του Έργου MedDiet για τη Μεσογειακή Διατροφή στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος (Αλεξάνδρεια Αιγύπτου 12-14 Οκτωβρίου 2014) και μια στη Βόννη της Γερμανίας (13-15 Οκτωβρίου 2014), όπου πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Συνάντηση  των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct με την ιδιότητα του φορέα υποδοχής του Europe Direct Καλαμάτας.

Η διεθνής δραστηριότητα του Πολιτιστικού  Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» θα ολοκληρωθεί για το 2014  με μια ακόμα σημαντική συμμετοχή του Πολιτιστικού Οργανισμού, στη Γαλλία (Μασσαλία 1-6 Δεκεμβρίου 2014) σε υψηλού επιπέδου κατάρτιση για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις νέες τάσεις. Η πρόσκληση έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Οργανισμού με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου «MUCEM», μια από τις πλέον πρωτοποριακές πολιτιστικές δομές παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» με το MUCEM είναι πολυετής και ιδιαίτερα γόνιμη, σε αυτή δε οφείλεται και η δόμηση της πρότασης δημιουργίας του πολυχώρου  «Μεσογειακή Πόλη» στο κτίριο των πρώην Σχολών Παπαφλέσσα του Επιμελητηρίου, ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό και πολλά υποσχόμενο project για την επιχειρηματική κοινότητα και την πόλη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ