Α. Παπαδοπούλου, Nestle: Δημιουργούμε αξία για την κοινωνία

Η Αγγελική Παπαδοπούλου Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων Nestlé Ελλάς μας μιλάει για την φιλοσοφία της εταιρείας όσον αφορά την ΕΚΕ και το μοντέλο «Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους», που εφαρμόζει.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσουκάλα

Mπορείτε να μας κάνετε μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεων που πραγματοποίησε η Nestle όσον αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη το 2014; Που επιλέξατε να εστιάσετε και με ποια κριτήρια;

Ένα από τα βασικότερα κοινωνικά θέματα που μας απασχόλησαν φέτος ήταν το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Το 2014 λοιπόν, ήταν ο πρώτος χρόνος για την υλοποίηση της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Nestlé needs YOUth”, μια σημαντική δέσμευση που για την Ελλάδα σημαίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε 500 νέους μέχρι 30 ετών κατά την τριετία 2014-2016. Η επίδοση της πρώτης χρονιάς είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, καθώς πραγματοποιήσαμε 112 προσλήψεις, δώσαμε την ευκαιρία σε 49 νέους να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στην εταιρεία μας και παράλληλα υποστηρίξαμε περισσότερους από 150 νέους με συμβουλευτική καριέρας για το βιογραφικό τους σημείωμα και την επαγγελματική τους συνέντευξη. Επίσης, προχωρήσαμε στην ενεργοποίηση του τέταρτου πυλώνα του προγράμματος ανακοινώνοντας τη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» και στην Ελλάδα, κινητοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και το δίκτυο των συνεργατών μας ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες για απασχόληση των νέων στη χώρα μας.

Από την άλλη, ως εταιρεία Διατροφής, Υγείας και Ευεξίας συνεχίζουμε σταθερά και τις δράσεις μας για τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών. Έτσι με το πρόγραμμα «Παιδιά όλο Υγεία» το 2014 συνεχίστηκε η συνεργασία μας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με στόχο να εξετάσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών στην Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα εκπαιδευτική υποστήριξη αλλά και ενημερωτικό υλικό για ισορροπημένη και οικονομική διατροφή στις οικογένειές τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγγίζει 30.000 μαθητές (στην 3η και 5η τάξη του Δημοτικού σχολείου) και παρουσιάστηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Νοέμβριο.
Επιπλέον, για 6η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήσαμε το Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού που διοργανώνει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή, στο εργοστάσιό του στο Μοναστηράκι Βόνιτσας (Ορεινή Αιτωλοακαρνανία). Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων της περιοχής και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών γύρω από το νερό.
Παράλληλα, η Nestlé Ελλάς υποστηρίζει οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα αλλά και επιλεγμένους οργανισμούς με εκτεταμένες δωρεές προϊόντων, που τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν σε αγοραστική αξία το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ποια θα λέγατε πως είναι η γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας όσον αφορά την ΕΚΕ; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία για το τον τρόπο με τον οποίο προχωρά η Nestle σε δράσεις «Δημιουργίας Αμοιβαίου Οφέλους»;

Στη Nestlé πιστεύουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθούμε είναι να δημιουργούμε αξία για την κοινωνία στην οποία δρούμε και εργαζόμαστε. Έτσι, η «Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους», το μοντέλο που ακολουθούμε για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, είναι απλά ο τρόπος που κάνουμε κάθε μέρα τη δουλειά μας.

Σε επίπεδο Ομίλου λοιπόν, έχουμε ξεχωρίσει τρεις βασικούς πυλώνες για ανάλογες δράσεις: τη διατροφή, το νερό και την αγροτική ανάπτυξη. Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο σε αυτούς, αλλά, ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε γεωγραφική ζώνη και την εποχή, φροντίζουμε να αναπτύσσουμε και άλλες δράσεις, που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές, όπως έγινε και με τη Νεανική Απασχόληση η οποία ήρθε να απαντήσει στο φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, ή τη σταθερή υποστήριξη οικογενειών χαμηλού εισοδήματος μέσω της δωρεάς προϊόντων.

Τι σχεδιάζετε για το 2015; Πως θα συνεχιστούν στην φετινή χρονιά τα προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη; Θα υπάρξουν και νέες δράσεις;

Σίγουρα θα συνεχίσουμε την υποστήριξη των προγραμμάτων, στα οποία αναφέρθηκα και προηγουμένως, και τα οποία αποτελούν μέρος συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων που έχουμε ξεκινήσει, όπως το «Παιδιά όλο Υγεία» και το “Nestlé needs YOUth”. Παράλληλα εξετάζουμε όποιες νέες ανάγκες και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε σχετικές ενέργειες είτε σε επίπεδο εταιρείας, είτε σε επίπεδο μαρκών.

Σε τι ύψος φτάνουν οι επενδύσεις που έχετε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε δράσεις και προγράμματα ΕΚΕ; Σας έχουν προβληματίσει σε αυτό το επίπεδο οι πολιτικές εξελίξεις και η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα;

Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουμε το κόστος κάποιων ενεργειών, καθώς υλοποιούνται πολύπλευρα. Αυτό που μπορούμε όμως να πούμε και φαίνεται και από τις δράσεις μας είναι ότι επενδύουμε σημαντικά ποσά σε στοχευμένες ενέργειες με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι για το πρόγραμμα «Παιδιά Όλο Υγεία» έχουμε τα τελευταία 5 χρόνια επενδύσει πάνω από 500.000 ευρώ, ενώ οι δωρεές προϊόντων που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε αγοραστική αξία.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι δράσεις αυτές είναι αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικότητάς μας, συνεπώς δεν επηρεάζονται από πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, παρά μόνο ως προς τις κοινωνικές συνέπειές τους που τις καθιστούν κατ’ επέκταση επείγουσα προτεραιότητα. Έτσι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε -μέσω των αναγνωρισμένων κοινοτικών δομών του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και επιλεγμένους μη κυβερνητικούς οργανισμούς- συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά και να υποστηρίζουμε δράσεις που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ