Λαφαζάνης: Απαντήσεις για βιομάζα και ενεργειακή πολιτική

Την επανεξέταση του ισχύοντος Νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκές, ασαφές και διάτρητο, προανήγγειλε στη Βουλή ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή, για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δύο ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας, στην Κοινότητα Βασιλικών του Δήμου Θέρμης.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αφήνει κενά και προκαλεί αντιφάσεις, με αποτέλεσμα να επωφελούνται κερδοσκοπικές επενδύσεις οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα αξιοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, για να αποτρέψει την κατασκευή των δύο συγκεκριμένων μονάδων στα Βασιλικά, ενώ χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη την γενικευμένη αντίδραση κατοίκων και Φορέων της περιοχής, απαριθμώντας και τους λόγους.

«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο κανενός»

Την ύπαρξη «πέμπτης φάλαγγας» πολιτικών υπαλλήλων που λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας υπέρ των πιστωτών και αναγορεύει την οποιαδήποτε κριτική ασκείται στο Ευρωπαϊκό κατεστημένο σε επίθεση κατά της Ελλάδας, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου για την ενεργειακή πολιτική, σε συνάρτηση με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και την «εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΕ».

«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία. Εφαρμόζουμε ανεξάρτητη πολιτική, που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για το «εάν σκοπεύει να ανακαλέσει τις δηλώσεις του περί αναπόφευκτης σύγκρουσης με τη «γερμανική Ευρώπη», ή να διαφοροποιήσει τη θέση του σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της χώρας.»

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι δεν  υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να επιβάλει πώληση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ή να προβλέπει ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλει αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε να απαγορεύει να περάσει από τη χώρα μας αγωγός που θα μεταφέρει ρώσικο αέριο.

«Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα υπερατλαντικά, ή κάποια κέντρα στην Ευρώπη. Αλλά τι να κάνουμε; Εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε το εθνικό μας συμφέρον, το εθνικό μας όφελος» υπογράμμισε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Επίσης, τόνισε ότι «θέλουμε τη χώρα μας πλουραλιστικό και αναβαθμισμένο διεθνή ενεργειακό κόμβο, διότι αυτό υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και σύσσωμος ο ελληνικός λαός το αναγνωρίζει. Καταλαβαίνει ότι κάνουμε μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα.»

Τέλος, απάντησε στην προσωπική επίθεση που του εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Λοβέρδος ότι είναι «ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής» και «θλιβερή μειοψηφία στη χώρα», τονίζοντας: «Απευθύνεστε σε εμένα και ψάχνετε να βρείτε ποίου είμαι οπαδός και πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Βεβαίως είμαι οπαδός. Είμαι οπαδός της χώρας μου. Είμαι οπαδός της  Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Είμαι οπαδός της υπεράσπισης του εθνικού μας και του δημοσίου συμφέροντος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ