Ελληνική διάκριση στον Water Showcase

Το Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων στα Ελληνικά Νησιά, που αποτελεί τμήμα του Προγράμματος Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο, με δραστηριότητες σε νησιωτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα λειψυδρίας σε Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρο και Ιταλία, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Water Showcase που διεξήχθη στις 15 Απριλίου στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο του 7ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό.

Το πρόγραμμα αποτέλεσε τη μοναδική συμμετοχή εκτός Ασίας στον Τελικό, και επιλέχθηκε από διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών ανάμεσα σε 115 συμμετοχές από όλον τον κόσμο, με ισχυρό ανταγωνισμό από την Ινδία, τη Νότια Κορέα, το Μπαγκλαντές και την Ινδονησία. Το Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων στα Ελληνικά Νησιά, ως τμήμα του ευρύτερου Προγράμματος στη Μεσόγειο, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Ελλάς), τις δημοτικές αρχές σε νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΜΙΟ-ECSDE). Το πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα και το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα.

Με την πλειονότητα των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων να υποφέρουν από λειψυδρία, το Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων,  προωθεί τη συλλογή βρόχινου νερού ως απλή και οικονομική λύση για ενίσχυση της διαθεσιμότητας νερού σε τοπικό επίπεδο. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, επιδεικνύει καινοτόμες τεχνικές και μεθόδους συλλογής βρόχινου νερού, με παράλληλη εκπαίδευση των τοπικών τεχνιτών. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί τους μαθητές, αλλά και το ευρύ κοινό, καλλιεργώντας μία νέα κουλτούρας ορθής κατανάλωσης και εξοικονόμησης νερού.

Ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σκούλλος, Πρόεδρος του GWP-Med, δήλωσε: «Η διάκριση αυτή μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, καθώς αποτελεί απόδειξη της διεθνούς αναγνώρισης τόσο της πρακτικής συνεισφοράς του Προγράμματος στην ασφάλεια των υδατικών πόρων και την προσαρμογή των νησιών μας στην κλιματική αλλαγή, όσο και της δυνατότητας που προσφέρει για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα λειψυδρίας, εντός και εκτός Μεσογείου, θέτοντας τις βάσεις για ένα ευρύτερο παράδειγμα διαχείρισης των μη συμβατικών υδατικών πόρων. Επιπλέον η συνεργασία του GWP-Med με την «Αποστολή Νερό» του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα  και τις τοπικές αρχές των νησιών αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των κατοίκων των νησιών μας για το νερό».

Από το 2008, το Πρόγραμμα έχει προβεί σε σημαντικά έργα πράσινων υποδομών σε 19 νησιά των Κυκλάδων και 9 νησιά των Δωδεκανήσων, εγκαθιστώντας και επισκευάζοντας 50 συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων, 3 μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού, και ένα σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού, επιτυγχάνοντας ετήσια εξοικονόμηση περίπου 62 εκατομμυρίων λίτρων νερού. Ταυτόχρονα, στις εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος που πραγματοποιήθηκαν στα  νησιά και την Αθήνα, υπό τον τίτλο «Το δώρο της βροχής», έχουν συμμετάσχει συνολικά 7.900 μαθητές και 1.491 εκπαιδευτικοί, ενώ στα σεμινάρια κατάρτισης έχουν συμμετάσχει 188 τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων.

Επίσης, έχουν διανεμηθεί 2.400 σετ οικιακών συσκευών εξοικονόμησης νερού, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας στα νησιά για την υπεύθυνη διαχείριση των υδατικών πόρων, ενώ υπολογίζεται ότι το Πρόγραμμα μέσα από όλες τις δράσεις του έχει συνολικά ωφελήσει και επικοινωνήσει τους στόχους του σε πάνω από 36.800 άτομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ