Eurosif: Τι θέλουν οι επενδυτές

Όπως υποστηρίζει το Eurosif (European Invest Sustainable Forum, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υπεύθυνων Επενδύσεων), η ΕΚΕ μπορεί να προσδώσει σημαντική επενδυτική αξία σε μια εταιρεία και μπορεί ουσιαστικά να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά και ουσιώδη στοιχεία Kοινωνικής Υπευθυνότητας από τις εταιρείες, τα οποία θα τα συνδυάζουν με τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που λαμβάνουν.

Η σημασία των δεδομένων
Η διαθεσιμότητα δεδομένων ESG (Environmental, Social and Governance), που αφορούν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων όσον αφορά τη βιωσιμότητα, θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στην εταιρική, επενδυτική και γενικότερη απόδοση στις αγορές. Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν το Integrated Reporting Council και η Black Sun, καταδεικνύεται η σημασία της φιλοσοφίας βιωσιμότητας για τους επενδυτές και τονίζεται το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη σχετικών στοιχείων.  Όπως επισημαίνεται, χωρίς την υποχρεωτική δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την απόδοση και τη στρατηγική μιας επιχείρησης, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να πορεύονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα για την αξιολόγηση σημαντικών στοιχείων ουσιαστικών παραγόντων, όπως αναδύονται.

Τι ζητάνε οι επενδυτές
Σύμφωνα με το Eurosif, οι επενδυτές απαιτούν αξιόπιστα, συγκρίσιμα δεδομένα σε ένα ευρύ φάσμα δυνητικών κινδύνων και ευκαιριών.  Ένα πλαίσιο γνωστοποίησης που εγγυάται όντως σημαντικά, έγκαιρα, κατάλληλα και συγκρίσιμα στοιχεία από όλους είναι απαραίτητο. Οι πληροφορίες συχνά παρέχονται επιλεκτικά – και ακόμη πιο συχνά, λόγω ακριβώς της απουσίας κοινών προτύπων, δεν μπορούν να συγκριθούν αποτελεσματικά με στοιχεία από άλλες εταιρείες ή με παλαιότερα στοιχεία. Από μια ευρύτερη προοπτική, η λογοδοσία για τις οικονομικές και μη οικονομικές επιπτώσεις / αποτελέσματα / κινδύνους μπορεί να είναι ένα μέσο με το οποίο οι εταιρείες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κοινωνία, η οποία έχει κλονιστεί εξαιτίας της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Εξετάζοντας το ζήτημα από μια πιο πρακτική σκοπιά, οι ενοποιημένοι απολογισμοί, σύμφωνα με το Eurosif, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της εταιρείας, βελτιώνουν την καινοτομία, έχουν θετική επίδραση στο brand positioning και μπορούν να οδηγήσουν σε μια αειφόρο εφοδιαστική αλυσίδα.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό
Για να το κατορθώσουν αυτό οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Eurosif, θα πρέπει να βεβαιωθούν πως οι επενδυτές έχουν πρόσβαση σε έγκαιρες, συγκρίσιμες και ουσιαστικές μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες. Αν και η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες εταιρείες και ομίλους αποτελεί οπωσδήποτε θετική εξέλιξη, οι αρχές στην Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσουν πως:

• Oι μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες θα είναι συγκρίσιμες
• Oι απολογισμοί της διοίκησης θα περιλαμβάνουν σημαντικά μη-οικονομικά KPIs
• Οι οικονομικές και οι μη οικονομικές πληροφορίες θα δημοσιεύονται ταυτόχρονα, καθώς αυτό είναι κάτι που η παρούσα οδηγία δεν διασφαλίζει
• Θα υπάρχουν μηχανισμοί επαλήθευσης για τα μη-οικονομικά δεδομένα
• Θα είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση πληροφοριών για την έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους.

Αναδημοσίευση από την 5η Ειδική Έκδοση CSR Reports

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ