Ένας χρόνος Πρωτοβουλία για μια Βιώσιμη Ελλάδα

Ένα χρόνο μετά την επίσημη έναρξη της, η Πρωτοβουλία για μια Βιώσιμη Ελλάδα 2020 που  υλοποιεί το QualityNet Foundation, σε συνεργασία με ένα μεγάλο αριθμό Θεσμικών, Επιχειρηματικών και Κοινωνικών Φορέων, παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου λειτουργίας  της σε ετήσια εκδήλωση που διοργανώθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου στο αίθριο του Μέγαρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, με κεντρική ομιλήτρια την κ. Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας.

Η Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας με την κεντρική της ομιλία στην εκδήλωση επεσήμανε ότι: «Η Πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020 αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βρίσκεται η χώρα μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι πολύ πρόσφατα δημοσιεύθηκε η Ευρωπαϊκή Έκθεση για την Ανάπτυξη το 2015, στη διαμόρφωση και σύνταξη της οποίας συμμετείχα ως επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή τεσσάρων ακόμη ιδρυμάτων από το εξωτερικό. Η Ευρωπαϊκή Έκθεση είχε φέτος ως κεντρικό θέμα τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και τη διασύνδεσή της με τις δημόσιες πολιτικές”.

Η κ. Χρυσούλα Εξάρχου, Αντιπρόεδρος του QualityNet Foundation, δήλωσε πως «Βασικός στόχος της Πρωτοβουλίας είναι μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων δομών διαλόγου, γνώσης και στοχευμένων μεθοδολογιών να υποστηρίξουμε τους Οργανισμούς στην πορεία τους προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια της Ελληνικής πολιτείας για τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών και να προωθήσουμε  την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό όσον αφορά στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα οποία έχουν αποκτήσει έναν σημαίνοντα ρόλο στις δημόσιες πολιτικές διεθνώς”.

Η Πρωτοβουλία ήδη τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έχει δημιουργήσει τις βάσεις ενός ισχυρού δικτύου 149 συμμετόχων φορέων/οργανισμών έχοντας μια συνολική εκπροσώπευση της Ελληνικής κοινωνίας όπως 32 επιχειρηματικοί φορείς, 120 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 49 αποτελούν τους Πρεσβευτές Βιωσιμότητας, 17 Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 44 Οργανισμών της Κοινωνίας Πολιτών, θεσμικών φορέων,  Κοινωνικών Εταίρων και Ακαδημαικών Ιδρυμάτων.

Τα βασικά αποτελέσματα του πρώτου χρόνου της Πρωτοβουλίας είναι:

1. Η δημιουργία του Παρατηρητήριου Βιωσιμότητας, ενός Εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης (monitoring) όλων των πρακτικών και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην χώρα μας στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Κοινωνικής Υπευθυνότητας και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας., με στόχο να παρουσιάζει κάθε χρόνο, τις κύριες τάσεις που προκύπτουν, λειτουργώντας παράλληλα και ως πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων οργανισμών και να προβάλλει το γενικότερο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα στα εν λόγω θέματα. (περισσότερες πληροφορίες για την περίληψη των τάσεων στο επισυναπτόμενο αρχείο)

2. Η ανάπτυξη του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας, που θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς να συνδεθούν με μια Εθνική και Ευρωπαική πλατφόρμα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπευθυνης Επιχειρηματικότητας απαντώντας συγχρόνως στην ευρωπαική οδηγία για δημοσίευση μη οικονομικών δεδομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ