Στην Πάτρα ο Τσιρώνης

Στην Πάτρα βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πελοπόννησο, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς, βουλευτές και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους σημαντικά ζητήματα της περιοχής.

Ακολούθησαν συναντήσεις του Γιάννη Τσιρώνη με τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τους φορείς της Αχαΐας, στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ στις 12 το μεσημέρι παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ.

Κατά την συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Αναπληρωτής αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας:

«Να δώσω συγχαρητήρια στο λαό της Δυτικής Ελλάδας για την αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και την δημοκρατικότητα που αντιμετωπίζουν την περίοδο πριν το δημοψήφισμα. Είναι το καλύτερο μήνυμα για την Ευρώπη. Οι πόλεις μας είναι συντεταγμένες και οι άνθρωποι ήρεμοι. Δεν πέρασε η τρομολαγνεία. Ότι και να βγει στην κάλπη, θα πρέπει να βγει χωρίς διχασμό με γνώση πάντα όμως του αντικειμένου που τίθεται. Πρέπει να υπάρξει ισχυρή λαϊκή εντολή».

Σε ερώτηση για ευρώ και ΕΣΠΑ ο Γιάννης Τσιρώνης απάντησε ξεκάθαρα ότι: «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ και σε καμία περίπτωση τα ΕΣΠΑ και όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα δεν κινδυνεύουν».

Στο απόηχο των συναντήσεων του ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ επεσήμανε ότι τώρα ξεκινά ο διάλογος για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και έχει να κάνει με τη διαβούλευση σε κάθε σημείο, πόλη, Δήμο, Περιφέρεια. «Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ποτέ δε λύθηκε στα χαρτιά αλλά στην πράξη», παρατήρησε ο Υπουργός Αναπληρωτής και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γυρίσουμε στην κυκλική οικονομία και να αρχίσουμε να αξιοποιούμε τους ίδιους μας τους πόρους, τα ίδια μας τα απορρίμματα. Απαιτείται σκληρή δουλειά και συνεργασία. Εδώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρήκα σωστή προετοιμασία για αυτή τη μάχη που δίνει η χώρα μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται. Στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν εμβληματικά μνημεία περιβάλλοντος που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την βιώσιμη ανάπτυξη σχετικά με το περιβάλλον. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα η οποία, όπως είπε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Karmenu Vella, δεν είναι κόστος για εμάς αλλά επένδυση».

Αναφερόμενος στον καινούργιο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ο Υπουργός Αναπληρωτής χαρακτήρισε μείζον ζήτημα τις άμεσες λύσεις και την διαχείριση. «Έχουμε εμπειρία και δε θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να λυθεί το θέμα, όμως άμεσα πρέπει να δοθεί μια προσωρινή λύση με τον ίδιο εξοπλισμό».

Σε ερωτήσεις για τον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας στην Πάτρα, ο Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε πως «είναι προφανές ότι αν ξεκινήσουμε στον τομέα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, αυτόματα θα έχουμε και μία παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ, όπου να καταλήγουν τα μεγάλα κλαδέματα, αλλά και να δέχεται απορρίμματα από μεγάλους καταναλωτές (όπως π.χ. καταστηματάρχες), οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν σωστή διαχείριση, ανακύκλωση, ώστε τα απορρίμματα που παράγουν να είναι κατά πολύ λιγότερα».

Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει συνεχή συνεργασία τόσο με τον Δήμαρχο Πατρέων, όσο και με τον υπουργό κ. Βούτση (που ελέγχει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) και αν τεθεί ζήτημα προβλήματος υγείας ή άλλου κινδύνου, τότε θα υπάρξει παρέμβαση.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι έχει γίνει πολύ σωστή προετοιμασία από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ευχαρίστησε τον Υπουργό Αναπληρωτή για την συνεργασία και την αποτελεσματικότητα, αφού όπως τόνισε «από την πρώτη στιγμή, εστίασε στα θέματα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και με άμεσες ενέργειες συμβάλλει σε παρεμβάσεις σημαντικές για το περιβάλλον».

Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε ότι συζητήθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων για τον οποίο τόνισε ότι «βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά, όμως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα οικοσυστήματα και ιδίως στο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει επτά προστατευόμενες περιοχές, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά της πλεονεκτήματα. Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, επεσήμανε πως πρόκειται για μια αναπτυξιακή πρόκληση. Επιπλέον, για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε ότι είναι σε κρίσιμη φάση, «ξεκίνησε η διαβούλευση και σύντομα θα ολοκληρωθεί, θα έρθει Περιφερειακό στο Συμβούλιο. Αφορά την αναπτυξιακή διαδικασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έρχεται ενισχυτικά προς την επιχειρηματικότητα και με προστασία πάντα για το οικοσύστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ