Πρόστιμο στην Ελλάδα για τα αστικά λύματα

Ερώτηση για τη νέα καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πρόστιμο των 10 εκατομμυρίων και πλέον ευρώ που μας επιβλήθηκε κατέθεσε η Βουλευτής Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΝΔ, κα. Νίκη Κ. Κεραμέως.

Η απόφαση αφορά σε μη συμμόρφωση της χώρας μας με την ενωσιακή νομοθεσία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Μετά το 2007, η Ελλάδα έλαβε σημαντικά μέτρα προσαρμογής στην Οδηγία 91/271/ΕΟΚ και συμμόρφωσης προς σχετική απόφαση του Δικαστηρίου του ιδίου έτους, με αποτέλεσμα να παραμένουν σήμερα μόνο οι εξής έξι (από είκοσι τέσσερις) οικισμοί που δεν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια: Λευκίμμης, Μαρκόπουλου, Κορωπίου, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Αρτέμιδας – πέντε εκ των οποίων στην Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, είχε ολοκληρωθεί η προεργασία για τη δημιουργία των κέντρων επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και οι ενωσιακές αρχές είχαν εγκρίνει τις προτάσεις. Η νέα ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν της εκλογής της, αποφάσισε την επανεκκίνηση όλης της διαδικασίας, επιφέροντας μεγάλη καθυστέρηση στη λειτουργία των μονάδων, στη συμμόρφωση με την επίμαχη Οδηγία και την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα την εκ νέου καταδίκη μας σε καταβολή υπέρογκων ποσών, που ειδικά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, είναι δυσβάστακτη.

Μεταξύ άλλων, η Βουλευτής ρωτά τα συναρμόδια Υπουργεία αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές και σε αυτή την περίπτωση αν θα αποδοθούν ευθύνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ