Costa Navarino: Περιβαλλοντικές δράσεις στη Μεσσηνία

Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε και φέτος για έκτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, που υλοποιείται στην παραλία Ρωμανού, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με το σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία και καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην παραλία Ρωμανού, με καθημερινή παρατήρηση και έλεγχο της παραλίας, συνολικού μήκους 2.700μ.

Η περίοδος φωλεοποίησης για το 2015 διήρκησε 61 ημέρες, όπου συνολικά καταγράφηκαν 16 φωλιές. Η πρώτη φωλιά έγινε στις 5 Ιουνίου και η τελευταία στις 5 Αυγούστου. Οι θέσεις των φωλιών αποτυπώθηκαν σε χάρτη με τη χρήση GPS. Από τις 16 φωλιές που εντοπίστηκαν στην παραλία Ρωμανού, οι 8 μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο, λόγω της κοντινής τους απόστασης από τη θάλασσα για την αποφυγή πλημμυρισμού, κατά τη διάρκεια της επώασης των αυγών.

Παράλληλα, για την καλύτερη εκτίμηση της δυναμικής του πληθυσμού, καταγράφηκε η αναπαραγωγική δραστηριότητα και σε γειτονικές παραλίες. Η καταγραφή αυτή εντόπισε και προστάτεψε ακόμα 18 φωλιές που πιθανόν να χρησιμοποιούνται από τα ίδια άτομα που γεννούν στην παραλία Ρωμανού. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των καταγραφών υπολογίζεται ότι φέτος, μόνο από την παραλία Ρωμανού, ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τον ωκεανό πάνω από 540 χελωνάκια!

O κ. Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ, Διευθυντής του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, αναφέρει σχετικά: «Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της Costa Navarino, το καλοκαίρι του 2010, ο ΑΡΧΕΛΩΝ  συνεργάζεται μαζί της για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην παραλία Ρωμανού. Με την εφαρμογή ειδικών διαχειριστικών μέτρων, όπως είναι η απομάκρυνση των επίπλων παραλίας κατά τη νύχτα, ο περιορισμός των φωτεινών πηγών κ.ά., έχουμε καταφέρει από κοινού οι χελώνες να συνεχίζουν να γεννούν στην αμμουδιά και τα χελωνάκια να φτάνουν με ασφάλεια στη θάλασσα. Επιπλέον, η συστηματική ενημέρωση των επισκεπτών και η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για το κοινό στην παραλία και στους κοινόχρηστους χώρους, συμπληρώνουν την προσπάθειά μας για τη διατήρηση του σπάνιου είδους στη Μεσσηνιακή φυσική κληρονομιά. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ με την Costa Navarino καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια χελώνα και ο άνθρωπος μπορούν και συνυπάρχουν ακόμα και σε ευαίσθητες περιοχές, κάνοντας πράξη το σύνθημά μας «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!»

Παράλληλα με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, για δεύτερη χρονιά φέτος συνεχίζεται το πρόγραμμα για την προστασία του αφρικανικού χαμαιλέοντα (Chamaeleo africanus) σε συνεργασία με την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία (ΕΛ.ΕΡ.ΠΕ).

Βασικός στόχος του προγράμματος, που φέτος θα διαρκέσει από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2016, είναι η εκτίμηση της κατάστασης του πληθυσμού του αφρικανικού χαμαιλέοντα και η χαρτογράφηση των σημαντικότερων ενδιαιτημάτων του στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου.

Σχετικά με το νέο αυτό ερευνητικό έργο, αλλά και τη συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ, η Δρ. Μαρία Δημάκη, Γενική Γραμματέας της ΕΛΕΡΠΕ (Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία) υπογραμμίζει: «Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ευρώπη, παρά μόνο στην Πελοπόννησο, ενώ σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο, αποτελεί ένα από τα Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) είδη στην Ελλάδα».

Πιο συγκεκριμένα η Δρ. Δημάκη (ΕΛΕΡΠΕ) επισήμανε ότι η συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ για τον ετήσιο έλεγχο του πληθυσμού του αφρικάνικου χαμαιλέοντα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς το μικρό του μέγεθος και το περιορισμένο ενδιαίτημά του, καθιστά τον πληθυσμό ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς μεταβολές.

Σχετικά με το πρόγραμμα, ο κ. Βασίλης Καρακούσης, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Αειφορίας της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., αναφέρει: «Η προστασία των οικοσυστημάτων και της σπάνιας βιοποικιλότητας της Μεσσηνίας αποτελούν κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας της Costa Navarino».

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καρακούση, ο βασικός στόχος της Costa Navarino είναι η δημιουργία συνεργιών με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και οργανώσεις, όπως είναι ο ΑΡΧΕΛΩΝ και η ΕΛΕΡΠΕ, ώστε να αναπτυχθούν κοινές δράσεις και στόχοι, με στόχο η προσήλωση στις αρχές της αειφορίας να γίνεται καθημερινή πράξη, πράγμα που αποτελεί και τη μόνη βιώσιμη επιλογή του τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ