ΒΕΑ: Τρεις νέοι θεσμοί στην Αθήνα

Στη δύσκολη περίοδο που βιώνει ο τόπος, τρείς νέοι θεσμοί γεννήθηκαν στην Αθήνα. Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ και η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που υλοποιήθηκαν πιλοτικά για πρώτη φορά φέτος, τον Οκτώβρη του 2015, από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ».

Στόχος των θεσμών αυτών, είναι η κινητοποίηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων – Μελών του ΒΕΑ, στο να υιοθετήσουν δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) αναδεικνύοντας το κοινωνικό τους πρόσωπο και την περιβαλλοντική τους ευαισθησία.

Η «Εβδομάδα Ανθρώπινης Δράσης» περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, παιδικές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές και στοχεύει στην ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς, όπου το προσωπικό και οι πελάτες των επιχειρήσεων έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις δωρεάν με αντίτιμο τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα συλλέγονται σε ειδικούς χώρους κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων και στη συνέχεια θα διοχετεύονται μέσω των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Αθηναίων στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Στην φετινή πιλοτική «Εβδομάδα Ανθρώπινης Δράσης» συμμετείχαν 55 επιχειρήσεις, 5 ΜΚΟ και Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αθηναίων και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις 3.000 εργαζόμενοι και πελάτες των επιχειρήσεων.  Συλλέχθηκε επίσης,  ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων ειδών και ειδών πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθούν στους συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανάγκη.

Το «Φεστιβάλ Αειφορίας» περιλαμβάνει την έκθεση και ημερίδα «Πλανήτης – Περιβάλλον – Εμείς: Act Now!», την έκθεση «Upcycling Art Museum», εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικά δρώμενα με θέμα το περιβάλλον. Ο στόχος είναι η εξοικείωση των επιχειρήσεων των Αθηνών, με τις έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Στο φετινό πιλοτικό «Φεστιβάλ Αειφορίας» συμμετείχαν 321 επισκέπτες (επιχειρήσεις, πολίτες ενήλικες και παιδιά) με μέση ημερήσια επικεψιμότητα 62,4 επισκέπτες. Ειδικότερα στην Έκθεση συμμετείχαν 7 εκθέτες, ενώ στην Ημερίδα συμμετείχαν 50 εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ΜΚΟ, μέλη ΒΕΑ, κ.λπ.. Στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά συμμετείχαν 3 σχολεία και συνολικά 180 παιδιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ έγιναν μετρήσεις οικολογικού αποτυπώματος σε επιλεγμένα σημεία του δήμου, απ’ όπου ολοκληρώθηκαν 133 οικολογικά αποτυπώματα από πολίτες, επιχειρηματίες και παιδία με μέση τιμή οικολογικού αποτυπώματος τα 4,46 εκτάρια που είναι λίγο μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η «Εβδομάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικών επιχειρήσεων και προσπαθεί να διασυνδέσει και να δικτυώσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με τις κοινωνικές. Ο στόχος είναι η δημιουργία επαγγελματικών σχέσεων και συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ τους, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Στην φετινή πιλοτική «Εβδομάδα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» συμμετείχαν 7 Κοινωνικές επιχειρήσεις και 65 ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δικτυώθηκαν και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την μεταξύ τους συνεργασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ