Άγονη Γραμμή Γόνιμη: 10 χρόνια προσφοράς σε απομακρυσμένες περιοχές

Ο οργανισμός «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», ο οποίος σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα σε απομακρυσμένες περιοχές τούς δύσκολους μήνες, από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, γιορτάζει φέτος δέκα χρόνια προγραμμάτων. Ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες δράσεις, με κεντρικούς άξονες τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, το περιβάλλον και την υγεία. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα ξεκινήσει για τρίτη χρονιά η δράση «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο περιβάλλον, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον  Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια. Επιπλέον, βασικό πρόγραμμα του οργανισμού αποτελεί το «Μαζί, με στόχο την υγεία», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστικό χορηγό την Alpha Bank. Το «Ταξίδι στην Ελλάδα με πυξίδα την Υγεία» συνεχίζει την εκπαιδευτική του διαδρομή ανά την επικράτεια και φέτος, με τη στήριξη της ΕΛΠΕΝ.

Το μακροβιότερο και βασικό πρόγραμμα του οργανισμού ονομάζεται «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» και από το 2007 κατορθώνει να φέρνει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό πιο κοντά σε όλους. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι του 2016 και με αφορμή τον εορτασμό της πρώτης δεκαετίας του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», ο οργανισμός θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για ένα πρωτοποριακό, πολιτιστικό πρόγραμμα-έκπληξη.

Η ομάδα φέτος ανανεώθηκε, μετρώντας πλέον 6 μόνιμους απασχολούμενους, ενώ ο οργανισμός διατηρεί και μία πολυάριθμη ομάδα εξωτερικών συνεργατών. Οι άξονες δράσης του: Πολιτισμός & Αθλητισμός – Περιβάλλον – Υγεία σκοπεύουν να καλύψουν σφαιρικά τις ανάγκες των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

 

Πολιτισμός

Τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, όταν η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει για τα μικρά νησιά της χώρας μας, το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» εμπλουτίζει την καθημερινότητα των παιδιών στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές με εργαστήρια, κινητοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, χωρίς να αποκλείει όμως και την υπόλοιπη τοπική κοινωνία, η οποία έχει ανάγκη την έκφραση και τη δημιουργία.

Από το 2007 έως σήμερα, το πρόγραμμα πολιτισμού και αθλητισμού έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 380 επισκέψεις σε 32 ελληνικά νησιά. Τα εργαστήρια λαμβάνουν χώρα στον εκάστοτε τόπο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με επαναληπτικές επισκέψεις και την άνοιξη. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, διοργανώνεται ένα φεστιβάλ στο οποίο οι μικροί μαθητές παρουσιάζουν τι έμαθαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στην τοπική κοινωνία. Κάποια από τα εργαστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί, περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες: κεραμική, χειροποίητο κόσμημα, ακροβατική, pilates, ρομποτική, κιθάρα, πιάνο, βιολί, breakdance, flamenco, hip-hop, kung-fu, φωτογραφία, video, δημιουργία εφημερίδας, κουκλοθέατρο, κρουστά, σύγχρονος χορός, ψηφιδωτό, comics.

 

Περιβάλλον

Από τον Οκτώβριο του 2013, ο οργανισμός δραστηριοποιείται δυναμικά και στον τομέα του περιβάλλοντος, έχοντας δημιουργήσει σε συνεργασία με τον  Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στην ενσωμάτωση της θεωρίας στην πράξη και αποτελείται από 4 ενότητες: βιωματικά εργαστήρια, έργα υποδομών, εκδρομές περιβαλλοντικού περιεχομένου και το EKO-mobility, μια πρωτοβουλία που προτρέπει την οικολογική μετακίνηση των μαθητών.

Ανάμεσα στην πληθώρα των δράσεών της, η «Ενέργεια για Ζωή ταξιδεύει» επισκέφθηκε το Δελβινάκι Ιωαννίνων και χάρισε στους 12 μαθητές του χωριού από ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Στο νησί της Σκοπέλου, το πρόγραμμα δημιούργησε την πρώτη αίθουσα διδασκαλίας εξωτερικού χώρου, η οποία διαθέτει τοίχους καλυμμένους από βότανα που τα ίδια τα παιδιά μεταφυτεύουν, δημιουργώντας έτσι τον δικό τους βοτανικό κήπο.

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, η «Ενέργεια για Ζωή ταξιδεύει» έχει ήδη σχεδιάσει και πραγματοποιήσει 118 εργαστήρια σε 19 απομακρυσμένους τόπους της Ελλάδας, σε άμεση και δημιουργική συνεργασία με 17 φορείς. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται το Μουσείο Γουλανδρή, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο «Αρχέλων», ο «Αρκτούρος», το κινητό Πλανητάριο, το κέντρο Noesis και η MΟm.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», επισκεφθείτε το www.energyforlife.gr.

 

Υγεία

Ο τρίτος βασικός πυλώνας δράσης του οργανισμού είναι η υγεία. Το πρόγραμμα «Μαζί, με Στόχο την Υγεία» πραγματοποιείται από κοινού με την Alpha Bank και παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Τα νησιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφοδιάζονται με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό όπως γάζες, γάντια, νάρθηκες, σύριγγες, θερμόμετρα, αλλά και με απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα, αναφέροντας ενδεικτικά: θερμοκοιτίδα, καρδιογράφο και υπέρηχο με κεφαλή κοιλίας.

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ο οργανισμός θα έχει φέρει εις πέρας την τρίτη φάση του προγράμματος, συμπληρώνοντας έτσι 12 προορισμούς στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου. Στην παρούσα φάση του προγράμματος περιλαμβάνονται τα νησιά: Κως, Κάλυμνος, Χάλκη και Λέρος, ενώ το πρόγραμμα «Μαζί, με Στόχο την Υγεία» έχει ήδη επισκεφθεί τα νησιά: Αστυπάλαια, Σύμη, Τήλος, Πάτμος, Λειψοί, Κάσος, Νίσυρος. Το πρόγραμμα «Μαζί, με Στόχο την Υγεία» σκοπεύει στη συνεχή βελτίωση των συνθηκών υγείας και το 2016 θα συνεχιστεί.

Ως συνέπεια της δεκαετούς παρουσίας των προγραμμάτων της και των ισχυρών δεσμών που έχει σφυρηλατήσει με τους κατοίκους των νησιών, η  Άγονη Γραμμή Γόνιμη διευρύνει συνεχώς τις δράσεις της, με ανανεωμένες και πρωτοποριακές ιδέες.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.agoni.gr

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 52 του CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ