ΑCS Athens: Οι ομάδες S.M.A.R.T

Σε εποχή κρίσης δημιουργούνται πολλές σκέψεις και προβληματισμοί. Πώς έφτασε ο κόσμος σε αυτό το σημείο; Τι λάθη έχουμε κάνει; Πώς προκλήθηκε η οικονομική ύφεση, η οικολογική ρύπανση και η διαφθορά; Αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε τόσες οικολογικές καταστροφές και γιατί έχουν εξαφανιστεί τόσα ζώα από τον πλανήτη. Ακούμε για εγκληματικότητα και εκφοβισμό και ρωτάμε… Γιατί;

Στο δημοτικό σχολείο του ΑCS Athens δημιουργήθηκαν, πριν από 4 χρόνια, δύο “S.M.A.R.T.” («έξυπνες») ομάδες δραστηριότητας (clubs), η ομάδα LEAF και η ομάδα Honor Code, η οποίες έχουν προσελκύσει μεγάλη συμμετοχή και έχουν πετύχει έντονη δραστηριότητα. Με αφορμή τις ηθικές αξίες που θέλουν να αναπτύξουν οι ομάδες δραστηριότητας, ο σκοπός των δασκάλων/συμβούλων είναι να καθοδηγήσουν τους μικρούς μαθητές, για να γίνουν πραγματικοί ενεργοί πολίτες του 21ου αιώνα.

 

Οι ομάδες S.M.A.R.T. ονομάστηκαν με βάση τους παρακάτω στόχους:

S   Socialization – Κοινωνικοποίηση

Μ  Meaningful engagement – Ουσιαστική ενασχόληση

Α   Awareness – Επίγνωση

R   Responsibility – Ευθύνη

Τ   Taking Action – Ανάληψη Δράσης

 

Η ομάδα LEAF Club της 4ης Δημοτικού είναι S.M.A.R.T., επειδή προωθεί:

Κοινωνικοποίηση μέσω συνεργασιών: Τα παιδιά δουλεύουν από κοινού, αναλαμβάνοντας πραγματικά καθήκοντα, όπως πρωτοβουλίες για την οικονομική υποστήριξη προγραμμάτων περίθαλψης τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών και την προβολή (μέσω παρουσιάσεων slideshow) θεμάτων που οι μαθητές κρίνουν ως επίκαιρα και κρίσιμα, όπως τα ζώα υπό εξαφάνιση.

Πρωτοβουλίες και δραστηριότητες: Οι μαθητές μεταδίδουν τα μηνύματά τους μέσα από δραστηριότητες της επιλογής τους, με τις οποίες ενημερώνουν τους συμμαθητές τους με σκοπό τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση για την καλυτέρευση του κόσμου.

Επίγνωση: Οι μαθητές αποκτούν επίγνωση του άμεσου περιβάλλοντός τους. Η άγρια φύση και τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση κινούν το ενδιαφέρον τους και τους κάνουν να θέλουν να διερευνήσουν αυτά τα θέματα σε βάθος.

Ευθύνη και Δράση: Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Young Volunteers in Action” σε συνεργασία με το κέντρο διάσωσης «Αρχελών», το μοναδικό κέντρο περίθαλψης για τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα. Η κυρία Τζέιν Μανταράκη, πρώην δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο του ACS Athens και εθελόντρια στο «Αρχελών», διδάσκει στους μαθητές πώς να βοηθήσουν στο χώρο αυτό, καθοδηγώντας τους μέσα από την εμπειρία του εθελοντή, συμβάλλοντας έτσι, με πολύπλευρους τρόπους, στη διάσωση ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Καθαρίζοντας τα ενυδρεία, μετρώντας την τροφή των χελωνών και παρατηρώντας τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των θαλασσίων χελωνών, τα παιδιά αποκτούν διά βίου μάθηση.

 

Η ομάδα Honor Code Club, της 3ης, 4ης και 5ης Δημοτικού, είναι S.M.A.R.T., επειδή οι μαθητές:

  • Έχουν την ευκαιρία να έρχονται σε επαφή με μαθητές από άλλες τάξεις και να κοινωνικοποιούνται.
  • Καλλιεργούν αξιόλογη επικοινωνία με άλλους μαθητές σχετικά με το πώς μπορούν να καλλιεργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους τους μαθητές στο σχολείο.
  • Αντιλαμβάνονται αρετές και αξίες, που θα πρέπει να γίνουν βιώματα στον κάθε μαθητή, όπως η υπομονή, η ακεραιότητα, ο σεβασμός και η δικαιοσύνη.
  • Είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της ομάδας, καθώς εκείνοι παρουσιάζουν τα θέματα, και είναι αυτοί που τελικά αναλαμβάνουν δράση, με τη δημιουργία μικρών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, μέσω των οποίων προβάλλονται η δικαιοσύνη, η ευγένεια, η υπευθυνότητα και ο σεβασμός.

Η συμμετοχή και δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη των ομάδων S.M.A.R.T. του ACS Athens είναι μέρος της γενικότερης ολιστικής εκπαίδευσης που προσφέρει το διεθνές αμερικανικό σχολείο σε μαθητές από 60 χώρες και προσφέρει μια ουσιαστική και παραγωγική εκπαιδευτική εμπειρία, τόσο στους μαθητές όσο και στους συμβούλους τους.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 52 του CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ